Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Η Ερμού επιστρέφει στην παγκόσμια 20άδα των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων

Η Ερμού επιστρέφει στην παγκόσμια 20άδα των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων
Με ένα ενοίκιο της τάξεως των 2.640 ευρώ ανά τ.μ. κατ' έτος ή 220 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της Ελλάδας, η οδός Ερμού...επιστρέφει στην παγκόσμια 20άδα των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων στις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου.
Παγκοσμίως για το 2017 την πρωτιά διατηρεί η 5th Avenue της Νέας Υόρκης με το εντυπωσιακό νούμερο των 28.260 ευρώ ανά τ.μ. κατ' έτος ή αλλιώς κάτι περισσότερο από 2.355 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα και ακολουθεί στο Χόνγκ Κόνγκ η Causeway Bay με 25.670 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. New Bond Street στο Λονδίνο, Via Montenapoleone στο Μιλάνο και η Λεωφόρος των Ηλυσσίων Πεδίων στο Παρίσι συμπληρώνουν την πεντάδα.




Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκδοση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Cushman & Wakefield ακινήτων για τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο. Η φετινή, 29η κατά σειρά έκδοση, εξετάζει τις τιμές των ενοικίων καταστημάτων σε 451 βασικούς εμπορικούς δρόμους σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, απομονώνοντας τα ενοίκια των μεγαλύτερων, πληθυσμιακά πόλεων ανά χώρα.

Η οδός Ερμού ...σκαρφάλωσε για φέτος έξι θέσεις και βρίσκεται στην 19η θέση της λίστας από 25η την περασμένη χρονιά και 27η το 2015. Πέρυσι το ετήσιο ενοίκιο στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας υπολογιζόταν για τις «πρωτοκλασάτες» βιτρίνες στα 2.340 ευρώ ανά τ.μ. κατ' έτος ή 195 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Φέτος,
Σημειώνεται ότι την περίοδο προ κρίσης, εν έτει 2006, η ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας βρισκόταν στο νούμερο 10 της παγκόσμιας λίστας, ενώ στο peak της αγοράς τα ενοίκια έφθασαν ακόμη και τα 360 ευρώ ανά τ.μ. για τα πολύ ακριβά καταστήματα στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Τώρα, ειδικά για την Αθήνα, η Cushman & Wakefield, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την Proprius, καταγράφει αύξηση των ενοικίων όχι μόνο στην Ερμού αλλά και σε άλλους εμπορικούς δρόμους. Για την Ερμού η άνοδος διαμορφώνεται 12,8%, για τη Μεταξά στη Γλυφάδα στο +4,3%, για την Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά στο +4,5% και για την Σωτήρος στον Πειραιά στο 7,1%. Αύξηση κατά 3,8% έχουν σημειώσει από τις αρχές του 2017 και τα ενοίκια των καλών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή.

Η φετινή έρευνα της Cushman επισημαίνει την άνοδο των ενοικίων παρά το γεγονός του αυξανόμενου μεριδίου των on line πωλήσεων. Μάλιστα από τις 451 εμπορικές πιάτσες που εξετάζονται οι 136 είχαν ρεκόρ ανόδου, με τη συνολική αύξηση των ενοικίων παγκοσμίως για το πρώτο εξάμηνο του 2017 να αντιστοιχεί σε 0,5%, ενώ μόνο 90 αγορές σημείωσαν πτώση. Ως προς τις τάσεις τα φυσικά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαίνεται να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά, ενώ η επιλογή των μεγάλων αλυσίδων κατευθύνεται σε λιγότερα μεν αλλά πολύ μεγαλύτερα καταστήματα με τις λεγόμενες «ναυαρχίδες» να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Τα on line καταστήματα μάλιστα αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις των «ναυαρχίδων» (flagship store). Αυξανόμενο είναι και το μερίδιο των αγορών από τους τουρίστες στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες, ενώ ως προς τις κατηγορίες των νέων καταστημάτων που ανοίγουν εστίαση, lifestyle και ευ ζην κερδίζουν συνεχώς μερίδιο.

Στην Ευρώπη, ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος είναι στο Λονδίνο η New Bond Street με 16.200 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, ενώ η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στη λεωφόρο Μακαρίου της Λευκωσίας με ένα +67%! Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Αγκυρα, στην οδό Tunali Hllml με μία πτώση,σε ετήσια βάση κατά 40,6%.

Της Στεφανίας Σούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου