Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

On camera. Πέθανε ο Κροάτης που ήπιε το δηλητήριο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη

Όταν ο 72χρονος Σλόμπονταν Πράλγιακ άκουσε την ετυμηγορία, που επικύρωνε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη και ήπιε το περιεχόμενό του, λέγοντας: «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας».Πέθανε ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας, Σλόμπονταν Πράλγιακ, που ήπιε δηλητήριο, όταν άκουσε την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού
Δικαστηρίου της Χάγης, που επικύρωνε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο θάνατός του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Κροατίας, επήλθε στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε μετά την κατάποση του δηλητηρίου.





Ήδη, οι ολλανδικές αρχές διεξάγουν έρευνα, που πιθανότατα θα αφορά στο πρόσωπο που του χορήγησε το δηλητήριο αλλά και πώς μπόρεσε να παρακάμψει τις αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας.



Ο θάνατος του Σλόμπονταν Πράλγιακ επήλθε λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, ο 72χρονος Βόσνιος-Κροάτης, που ήταν ήδη όρθιος, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη του και ήπιε το περιεχόμενό του μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν, λέγοντας: «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας».

Η διαδικασία διακόπηκε και ο δικηγόρος του φώναξε: «Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο». Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου αμέσως διέταξε τη διακοπή της διαδικασίας και  ζήτησε να πέσουν οι κουρτίνες. Στην αίθουσα επικράτησε «αναταραχή και έντονη ανησυχία», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, πριν χάσει την οπτική επαφή με την αίθουσα.

Ανταποκριτές που ήταν εκεί είπαν ότι ένα ασθενοφόρο κατέφθασε στο δικαστήριο μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένα ελικόπτερο άρχισε να πετάει. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Πράλγιακ είναι ζωντανός και λαμβάνει ιατρική φροντίδα, ωστόσο, λίγες ώρες μετά, εξέπνευσε.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αίθουσα του δικαστηρίου που έγινε το περιστατικό αντιμετωπίζεται "ως σκηνή εγκλήματος", ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ζητήσει να μην πετάξει κανείς το φιαλίδιο που περιείχε το δηλητήριο.


Οι αρχές της Ολλανδίας έχουν ξεκινήσει έρευνες

Μετά το θάνατό του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζήτησε από τις ολλανδικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για το ζήτημα.

"Ο κύριος Σλόμπονταν Πράλγιακ, ένας από τους έξι προσφεύγοντες στην υπόθεση "Prlić et al.", απεβίωσε σήμερα στο νοσoκομείο HMC στη Χάγη.

Κατά τη ανακοίνωση της απόφασης επί της έφεσης, το Τμήμα Προσφυγών επιβεβαίωσε την καταδίκη του καθώς και επικύρωσε την ποινή 20 ετών φυλάκισης του κ. Πράλγιακ. Αμέσως μετά, ο κ. Πράλγιακ ήπιε ένα υγρό, ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο και γρήγορα ασθένησε.

Ο κ. Πράλγιακ έλαβε αμέσως βοήθεια από το ιατρικό προσωπικό του ICTY. Ταυτόχρονα κλήθηκε ασθενοφόρο. Ο κ. Πράλγιακ μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο για να δεχτεί επιπλέον ιατρική βοήθεια και απεβίωσε.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες, κατόπιν αιτήματος του ICTY, οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν μια ανεξάρτητη έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το δικαστήριο διατυπώνει τα συλλyπητήριά του στους άλλους συγγενείς".

Τελευταία δίκη για την πρώην Γιουγκοβλαβία

Επρόκειτο για την τελευταία δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατηγορούμενοι ήταν έξι πρώην πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί των Κροατών της Βοσνίας, που απειλούνταν με ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Οι έξι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε εκστρατεία “εθνοκάθαρσης” των Μουσουλμάνων της Βοσνίας την περίοδο 1993-1994, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, το διάστημα 1992-1995, όπου πάνω από 100.000 άτομα πέθαναν και 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Η υπόθεσή των έξι κατηγορουμένων εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό. Το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, καθώς έκρινε ότι οι δικαστές δεν παρερμήνευσαν τα στοιχεία.

Ο Πράλγιακ καταδικάστηκε επειδή διέταξε την καταστροφή γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ το Νοέμβριο του 1993. Σύμφωνα με την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, η απόφασή του “προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στον μουσουλμανικό πληθυσμό”.

Κατηγορούμενος στη δίκη ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιαντράνκο Πίρλιτς. Το δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση της τότε κροατικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εθνοτικά «καθαρού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου