Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Γερμανία: Απειλές κατά της ζωής του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας για τη γλυφοσάτη


Τριγμοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την έγκριση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου για άλλα πέντε χρόνιαΑπειλές κατά της ζωής του ιδίου και των συνεργατών του δέχεται από χθες ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, ενώ η υπόθεση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς τόσο στην γερμανική υπηρεσιακή
κυβέρνηση όσο και στην επικείμενη συνάντηση, αύριο, των αρχηγών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.





Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Bild», ο κ. Σμιτ και οι συνεργάτες του στην εκλογική του περιφέρεια στην Βαυαρία, δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα και σχόλια στο Facebook από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την συγκατάθεση που έδωσε - παρά την αντίθετη γνώμη του κυβερνητικού εταίρου SPD αλλά και της Καγκελαρίας - προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την χρήση της γλυφοσάτης για ακόμη πέντε χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ομίλου MME Funke από την εταιρία Civey, το 78,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Σμιτ από το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ μόλις το 28,7% εκτιμά ότι ο υπουργός πρέπει να παραμείνει στη θέση του.
Παρά την παρέμβαση, χθες, της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία με ασυνήθιστη δριμύτητα καταδίκασε την ενέργεια του κ. Σμιτ και ζήτησε να μην επαναληφθεί ο,τιδήποτε παρόμοιο, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς έγινε γνωστό ότι ο Επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ είχε επικοινωνήσει ήδη την Δευτέρα με τον κ. Σμιτ και του είχε επισημάνει ότι ο κανόνας λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας είναι ότι όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στα κοινοτικά όργανα επιλέγεται η αποχή. Η υπουργός Περιβάλλοντος (SPD) Μπάρμπαρα Χέντρικς είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην συνέχιση της χρήσης της γλυφοσάτης, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, ο οποίος προέρχεται από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αποφάσισε να άρει την γερμανική «αποχή» στο αρμόδιο όργανο της ΕΕ και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την πενταετή παράταση της χρήσης της.

Νωρίτερα σήμερα ο Αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών, έκανε λόγο για «τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης» και ζήτησε η νέα κυβέρνηση να περιορίσει, ακόμη και να απαγορεύσει αν είναι δυνατόν, τη χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου.

Ο ίδιος ο κ. Σμιτ πάντως, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Bild», υπερασπίστηκε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι «με την ενδεχομένως μη-δημοφιλή απόφασή μου πέτυχα πολλά για το περιβάλλον. Χάρη στην θετική μας ψήφο κατέστη δυνατό να εγκριθούν οι περιορισμοί στην χρήση του εν λόγω ζιζανιοκτόνου».

Ο κ. Σμιτ δήλωσε ότι έλαβε μόνος την απόφαση και διευκρίνισε ότι είχε μιλήσει με πολύ λίγα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν είναι η Καγκελάριος. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, το ζήτημα γνώριζε ο Αρχηγός του CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, o οποίος, με δήλωσή του στην «Sueddeutsche Zeitung στήριξε το στέλεχός του λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί επικρίνεται τόσο ο κ. Σμιτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου