Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Υεμένη: 130 παιδιά πεθαίνουν από ασιτία κάθε μέρα

Λόγω του αποκλεισμού της Σαουδικής Αραβίας η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι ακόμη 50.000 παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι το τέλος του έτους από τις κακουχίες που αντιμετωπίζουνΠριν από τρεις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό που επιβάλλει
στην Υεμένη, δήλωσαν δύο πηγές, μερικές ημέρες πριν η συμμαχία αραβικών κρατών ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα αφήσει να φθάσει βοήθεια στο λιμάνι Χοντάιντα και να περάσουν πτήσεις του ΟΗΕ με βοήθεια για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Σαναά.





Λίγες ώρες νωρίτερα μια έρευνα χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι χιλιάδες Υεμενίτες θα πεθαίνουν καθημερινά, αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δεν άρει τον αποκλεισμό των βασικών λιμανιών της χώρας. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω τουίτ, 130 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά, λόγω ασιτίας και ασθενειών, ενώ περίπου 50.000 αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους μέχρι να τελειώσει το 2017!


Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη προστίθενται στον κατάλογο με τους οξέως υποσιτισμένους κάθε μήνα, «δηλαδή κατά μέσο όρο 27 παιδιά την ώρα».

Ο εμπορικός αποκλεισμός της Υεμένης επιδεινώνει τη διατροφική κρίση, «οδηγώντας σε μια σημαντική αύξηση θανάτων παιδιών από οξύ υποσιτισμό και ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», τονίζει σε ανακοίνωσή της.




 Η προειδοποίηση αυτή έγινε αφού η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας της χολέρας.

Από τον Απρίλιο περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του ακάθαρτου νερού, στη χειρότερη επιδημία που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 2.200 ανθρώπων, τόνισε η Γιολάντα Ζακεμέ εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

«Το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης στη Ντάμαρ και την Άμαραν καλύπτουν πλέον μόνο τις ανάγκες του μισού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έκλεισε στις 6 Νοεμβρίου όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα στην Υεμένη μετά την αναχαίτιση πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες Χούτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου