Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Τραγικός θάνατος 15χρονου: Έσβησε από «διάσειση καρδιάς» όταν τον χτύπησε μπάλα στο στήθος

Τη μια στιγμή έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του και την επόμενη ψυχορραγούσε στο έδαφος - Τι είναι το φαινόμενο commotio cordis και ποιους απειλείΈνας απολύτως υγιής έφηβος που έπαιζε τακτικά ποδόσφαιρο με τους φίλους του βρήκε τραγικό θάνατο στη
Βρετανία όταν τον χτύπησε στο στήθος μια μπάλα, προκαλώντας του ένα εξαιρετικά σπάνιο (και σχεδόν πάντα θανατηφόρο) επεισόδιο, γνωστό ως «διάσειση καρδιάς».





Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα σε ένα βρετανικό δικαστήριο, όπου παρουσιάστηκε το πόρισμα της νεκροψίας του άτυχου παιδιού, η καρδιά του Keelan MacKnight πριν το τραγικό περιστατικό ήταν απολύτως υγιής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η μπάλα του ποδοσφαίρου τον χτύπησε στο στήθος ακριβώς το κλάσμα του δευτερολέπτου που η καρδιά του ήταν ευάλωτη, συνέβαλε στο να υποστεί commotio cordis (ένα επεισόδιο γνωστό ως διάσειση καρδιάς) μια θανάσιμη μορφή αρρυθμίας από την οποία δεν συνήλθε ποτέ.
Το ιατρικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο σύμφωνα με την Daily Mail και πλήττει κυρίως νεαρούς αθλητές στις ΗΠΑ, όταν δέχονται χτύπημα από ρόπαλο του μπέιζμπολ ή του χόκεϊ.

Όπως κατέθεσαν οι συμμαθητές και φίλοι του 15χρονου στο δικαστήριο, το αγόρι έδειχνε μια χαρά όταν πήγε στο τέρμα του μικρού γηπέδου στην πόλη Έιλσμπερι, όπου είχαν μαζευτεί για να παίξουν μπάλα. Ωστόσο όταν η μπάλα πέρασε ανάμεσα από τα χέρια του και τον χτύπησε στο στήθος, όλοι κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά. «Σχεδόν αμέσως πάγωσε και το πρόσωπό του χλώμιασε και μετά μπλάβιασε. Μετά κατέρρευσε στο έδαφος», κατέθεσε ένας από τους φίλους του άτυχου παιδιού.

Ο 15χρονος μεταφέρθηκε σχεδόν αμέσως με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Οξφόρδη, ωστόσο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για να τον βοηθήσουν. Λίγες ώρες αργότερα ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με την σημερινή κατάθεση του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό του νεαρού στο δικαστήριο, «υπάρχει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, ένα χρονικό παράθυρο στον καρδιακό κύκλο που η καρδιά είναι ευάλωτη. Μπορεί να σε χτυπήσουν χιλιάδες φορές στο στήθος με μια μπάλα και να μη συμβεί τίποτα. Αν όμως χτυπήσεις εκείνο το νανοδευτερόλεπτο, όλα τελείωσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου