Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αγωγή €1,5 εκατ. για την τραγωδία με τη Πόρσε

Κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών - Χωρίς αποζημίωση ακόμη για τον τραγικό θάνατο της συζύγου και του παιδιού του, εννέα μήνες μετά το φοβερό τροχαίο
δυστύχημα.Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ζητάει η οικογένεια του Υπάτιου Πατμάνογλου από τον «Μr Jumbo» και την ασφαλιστική εταιρεία με αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.




Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς την περασμένη εβδομάδα έφυγε από την Τροχαία η δικογραφία και εστάλη στην Εισαγγελία Θηβών προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ποινικές ευθύνες τρίτα πρόσωπα πέραν του 24χρονου οδηγού Γιώργου Βακάκη, που έχασε τη ζωή του μαζί με τον συνοδηγό φίλο του Ανδρέα Γεωργακόπουλο. Ετσι, αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει εμπλοκή άλλου ατόμου, η υπόθεση, όπως λένε αξιωματικοί της Τροχαίας, θα μπει στο αρχείο. Μήνας σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτός που έρχεται, καθώς, εκτός από την αγωγή που κατέθεσε η πλευρά Πατμάνογλου και την ολοκλήρωση της δικογραφίας, έχει συνταχθεί και η έκθεση των πραγματογνωμόνων που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο νεαρός οδηγός της μαύρης Porsche κινούνταν με ταχύτητα που άγγιζε τα 320 χλμ./ώρα, πάτησε φρένο, το θηριώδες όχημα πλαγιολίσθησε και μπήκε με μπλοκαρισμένους τροχούς στο πάρκινγκ του 82ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στέλνοντας ακαριαία στον θάνατο τη σύζυγο του Υπάτιου Πατμάνογλου Αποστολία και το ανήλικο αγοράκι τους Παύλο.


Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι στιγμές που συνεχίζει να βιώνει ο σύζυγος και πατέρας που είδε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους δικούς του ανθρώπους να ξεψυχούν παραδομένοι στις φλόγες. Εννέα μήνες μετά το δυστύχημα βρίσκεται ακόμη σε αναρρωτική άδεια που ανανεώνεται συνεχώς και παρακολουθείται από ειδικούς προκειμένου να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του.




Η αγωγή και οι εξελίξεις

Αποφασισμένοι να ψάξουν την αλήθεια προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους του φονικού τροχαίου με την Porsche είναι τόσο οι γονείς του 24χρονου συνοδηγού Ανδρέα Γεωργακόπουλου όσο και ο Υπάτιος Πατμάνογλου. Ο άτυχος πατέρας και σύζυγος στις αρχές Νοεμβρίου κατάθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή σύμφωνα με την οποία στρέφεται εναντίον του ιδιοκτήτη του οχήματος, των κληρονόμων του θανόντος οδηγού και της ασφαλιστικής εταιρείας. Η χρηματική αποζημίωση αφορά σε ψυχική οδύνη των συγγενών της Αποστολίας και του μικρού Παύλου, στις ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο αλλά και στα προσωπικά αντικείμενα που υπήρχαν μέσα. Οπως τονίζει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από την οικογένεια Πατμάνογλου, «οι χρηματικές αξιώσεις είναι οι συνηθισμένες που εγείρονται σε αυτές τις περιπτώσεις και αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Η αγωγή κατατέθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και εκδικάζεται στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως γίνεται στα αστικά δικαστήρια, η δικάσιμος μπορεί να αλλάξει καθώς ενδέχεται να ζητηθεί αναβολή». Από την πλευρά της, η οικογένεια του άτυχου συνοδηγού διόρισε πραγματογνώμονα και ανέθεσε σε δικηγόρο τον χειρισμό της υπόθεσης ξεσκονίζοντας κάθε πτυχή: από την κατάσταση του οδοστρώματος μέχρι το σημείο και τον τρόπο κατασκευής των τουαλετών, αλλά φυσικά και την κατάσταση του μαύρου supercar και τα πιθανά λάθη του νεαρού οδηγού. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει αν και οι γονείς του συνοδηγού σκέφτονται να καταθέσουν αγωγή όπως ο Υπάτιος Πατμάνογλου ή αν θα κινηθούν μόνο σε ποινικό επίπεδο.


Το χρονικό και το πόρισμα

Οταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, την Κυριακή της Αποκριάς, η μαύρη Porsche του γιου του «Mr Jumbo» πέφτει ανεξέλεγκτη στο πάρκινγκ της εθνικής οδού και καρφώνεται στο Honda Civic της οικογένειας Πατμάνογλου στέλνοντας στον θάνατο τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα αγοράκι, οι αξιωματικοί της Τροχαίας γνώριζαν ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε χρόνο και το αποτέλεσμα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Αλλωστε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οικογένειες των θυμάτων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αναζητήσουν τους υπεύθυνους ενώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μεγάλες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμπλέκονται τρεις οικογένειες: του 24χρονου οδηγού Γιώργου Βακάκη, του συνοδηγού και φίλου του Ανδρέα Γεωργακόπουλου και του άτυχου Υπάτιου Πατμάνογλου που είδε μέσα σε δευτερόλεπτα τη γυναίκα του και το παιδί του να χάνονται αβοήθητοι μέσα σε πυκνές φλόγες και καπνούς.

Η Αποστολία Πατμάνογλου, σύζυγος του Υπάτιου


Αφού πέρασαν οι πρώτες δύσκολες εβδομάδες, όπως λένε οι πληροφορίες από την Αστυνομία, κάθε πλευρά όρισε ειδικούς και νομικούς για να χειριστούν την υπόθεση. Η οικογένεια Γεωργακόπουλου, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη και χωρίς να πέσει άπλετο φως στην ιστορία που πήρε μακριά το παιδί τους. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να προκαλεί διόρισε πραγματογνώμονα τον Επαμεινώνδα Μπούρα, έναν έμπειρο τεχνικό σύμβουλο που έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις και συνέταξε για λογαριασμό της Τροχαίας Ελληνικού το πόρισμα για το τροχαίο του γνωστού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη. Παράλληλα ανέθεσε σε δικηγόρο η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και συγγενής της οικογένειας να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Οπως λένε, θα ερευνηθούν όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στον θάνατο το παιδί τους: η κατάσταση του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο, η κατασκευή του πάρκινγκ και των αποχωρητηρίων και φυσικά οι ευθύνες του μοιραίου οδηγού και η κατάσταση που βρισκόταν το συγκεκριμένο όχημα.
Πραγματογνώμονες και δικηγόρους έχει ορίσει και η οικογένεια Βακάκη προκειμένου να δουν τι τελικά έφταιξε και ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός της Πόρσε Γιώργος Βακάκης


Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πραγματογνώμονες που όρισε η Εισαγγελία Θήβας ολοκλήρωσαν το πόρισμα, το διαβίβασαν στους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση και συνέταξαν τη δικογραφία, την οποία και έστειλαν στον εισαγγελέα. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων, ανάμεσα τους και αυτή του Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη της μοιραίας Porsche και πατέρα του νεαρού οδηγού. Οι ερωτήσεις των αστυνομικών αφορούσαν κυρίως την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το πολυτελές όχημα και τη συντήρησή του. Οπως λένε οι αξιωματικοί, αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Γερμανία με το βιβλίο σέρβις του οχήματος. Στη δικογραφία, επίσης, περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έδειξαν ότι τόσο ο 24χρονος οδηγός όσο και ο συνοδηγός ήταν καθαροί, δηλαδή δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ, δεν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών και δεν είχαν πάρει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και οι απαντήσεις που ζήτησαν και πήραν οι αξιωματικοί της Τροχαίας από την κατασκευάστρια εταιρεία στη Γερμανία για την κατάσταση του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο γιος του Απόστολου Βακάκη. Οπως προέκυψε, η Porsche 911 S εισήχθη μεταχειρισμένη στην Ελλάδα από τη Γερμανία  Ετσι, η Τροχαία έλαβε διευκρινίσεις από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με το ποια είναι τα συνεργεία που συντηρούσαν το αυτοκίνητο, αν τα ανταλλακτικά ήταν αυθεντικά και αν τα σέρβις γίνονταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας.

Σύμφωνα με το πόρισμα και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η ταχύτητα που είχε αναπτύξει η Porsche τη στιγμή που ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο άγγιζε τα 320 χλμ./ώρα, ταχύτητα που, σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί το παραμικρό είναι αδύνατο να αντιδράσει ο οδηγός όσο ικανός και έμπειρος και αν είναι. Φαίνεται λοιπόν ότι οι αιτίες του τροχαίου ήταν η υπερβολική ταχύτητα, το βίαιο φρενάρισμα του οδηγού και τα ελαστικά που ήταν για χιόνια, πάνω από δεκαετίας και με δείκτη μέγιστης ταχύτητας τα 240 χλμ./ώρα.

O συνοδηγός του Γιώργου, Ανδρέας Γεωργακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου