Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

«Πλημμύρισε» η οργή των κατοίκων της Μάνδρας κατά της Δούρου

«Για τα αντιπλημμυρικά δεν είπες τίποτα», της φώναζαν .Ένταση και λεκτική επίθεση κατά της περιφερειάρχη από τους συγκεντρωμένους στο περιφερειακό συμβούλιο - Οι πολίτες ζητούσαν να ακούσουν ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα Εκρηκτικό κλίμα και εντονότατη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ επαγγελματιών από την περιοχή της
Μάνδρας και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, επικράτησε κατά τη διάρκεια του σημερινού περιφερειακού συμβουλίου.





Επαγγελματίες και πολίτες από την περιοχή της Μάνδρας, η οποία σχεδόν καταστράφηκε από τις πλημμύρες της μεγάλης κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Αττική πριν μέρες, αντέδρασαν έντονα κατά της Ρένας Δούρου, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο να τους πει τον σχεδιασμό της περιφέρειας για την επόμενη ημέρα, με πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μία γυναίκα επαγγελματίας πήρε το λόγο και σε πολύ έντονο ύφος ζήτησε από την περιφερειάρχη Αττικής να της παρουσιάσει με ακρίβεια ποιες κινήσεις θα πραγματοποιήσει κάθε μέρα.


«Να μάθουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, ντροπή σας, από ποιον ζητάτε να σας βοηθήσει; Από τον Θεό;», φώναζε γεμάτη αγανάκτηση η γυναίκα, η οποία απαιτούσε από τη Ρένα Δούρου να της πει τι προτίθεται να κάνει αύριο.


Ένας άλλος επαγγελματίας κινήθηκε προς το βήμα που ήταν ανεβασμένη η Ρένα Δούρου και κουνώντας το δάκτυλό του, ζητούσε από την περιφερειάρχη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η Ρένα Δούρου χαμογέλασε, με συνέπεια να προκαλέσει την οργή του άνδρα, ο οποίος τη ρώτησε: «Γιατί γελάς;».


Η Ρένα Δούρου, από το βήμα που βρισκόταν, υποσχέθηκε να δρομολογήσει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πλημμυροπαθείς, προκαλώντας νέες έντονες αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους πολίτες, οι οποίοι τους φώναζαν: «Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είπες τίποτα».




H διοίκηση της Περιφέρειας κατέθεσε στη συνεδρίαση μία σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτική Αττική.

Βάση των προτάσεων η Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει στη δέσμευση ποσού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στον Προϋπολογισμό της, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σχετικές με τον ηλεκτροφωτισμό και την αποκατάσταση ζημιών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης με τη λήψη σειράς μέτρων προστρέχει για την ανακούφιση των πληγέντων, τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ προωθεί και ειδική ρύθμιση για τους συγγενείς των θυμάτων.

Ενδεικτικά, η Περιφερειακή Αρχή ζητά:

- Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).

- Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.

- Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά επανακαταστούν λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

- Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.

- Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή ζητά, μεταξύ άλλων:

- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.

- Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

1 σχόλιο:

  1. ΣΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΧΕ ΕΓΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΔΟΥΡΟΤ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΑΓΚΙΑ? ΡΕ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ Κ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου