καλή όραση. Η ισορροπημένη διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένων των ματιών.
Πολλά τρόφιμα αλλά και μεμονωμένα διατροφικά συστατικά, έχουν σχετιστεί με την καλή λειτουργία της όρασης και την υγεία των ματιών. Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό διαιτολόγιο από την άλλη, έχει φανεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της όρασης.
– Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες – σε βιταμίνες και στοιχεία – που προφυλάσσουν από προβλήματα στα μάτια και εξασφαλίζουν την καλή όραση για περισσότερα χρόνια.
Σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες…
Τα – ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ξηροφθαλμία. Τα λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη σωστή αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερτονίας και γλαυκώματος.
Σε μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2008, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιπαρά ψάρια (μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης νεοαγγειακής (υγρής) εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκρινόμενοι με εκείνους που έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
Κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές…
Οι πιπεριές αποτελούν καλή πηγή (βιταμίνης Α, C και φυλλικού οξέος). Η – βιταμίνη Α – είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και ιδιαίτερα για τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πέντε έως εννέα μερίδες λαχανικά με έντονο χρώμα κάθε μέρα, περιέχουν την απαραίτητα ποσότητα των αντιοξειδωτικών για την προστασία από όλες τις μορφές καρκίνου και την ενίσχυση της όρασης και μειώνουν τις ζημιές από οξειδωτικούς παράγοντες, όπως οι ελεύθερες ρίζες, που υπάρχουν στο σώμα και μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Γλυκοπατάτες, καρότα και πεπόνι…
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε – καροτενοειδή – μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή (μαζί με τις βιταμίνες C και E), αποτελούν βασικά αντιοξειδωτικά και η συστηματική λήψη τους συμβάλλει στην καθυστέρηση ή την αποτροπή της εκδήλωσης καταρράκτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Ειδικά (η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη), έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της εξαρτώμενης από την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.
Κοτόπουλο, βοδινό κρέας, συκώτι, τυρί, πλήρες γάλα σε μικρές ποσότητες…
Είναι τροφές πλούσιες (σε βιταμίνη Α ή ρετινόλη), η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α που περιέχεται στις συγκεκριμένες τροφές παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο συνδυασμός μάλιστα βιταμίνης Α και λουτεΐνης μπορεί να παρατείνει την καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (RP).
– Η βιταμίνη που ωφελεί περισσότερο τα μάτια, είναι η βιταμίνη Α, γνωστή και ως βιταμίνη της όρασης. Στη διατροφή μας τη βιταμίνη Α τη λαμβάνουμε από:
το ψάρι, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, το γάλα, τον κρόκο αβγού, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα λόγω των καροτενοειδών (π.χ. βερίκοκο, ροδάκινα, μάνγκο, εσπεριδοειδή, καθώς και χρωματιστές πιπεριές, καρότο, γλυκοπατάτα). Σε αντίθεση με τις παραπάνω τροφές που είναι ευεργετικές για την υγεία των ματιών, υπάρχουν κάποιες που προκαλούν βλάβες στα μάτια.
Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, που με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μιας οφθαλμοπάθειας, η οποία αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το κρέας περιέχει ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οξειδωτικές βλάβες και να ασκήσουν τοξική δράση στον αμφιβληστροειδή. Για να διερευνήσουν τον ρόλο της κατανάλωσης κρέατος στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.600 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ηλικία 58-69 ετών την περίοδο 1990-1994 που άρχισε η μελέτη.
Η παρουσία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αναζητήθηκε την περίοδο 2003-2006, όταν οι εθελοντές είχαν ηλικία 66-85 ετών. Οι 1.680 από αυτούς είχαν αναπτύξει αρχόμενη εκφύλιση της ωχράς. Οι πιθανότητες τέτοιων βλαβών ήταν κατά 47% αυξημένες μεταξύ των εθελοντών που έτρωγαν κόκκινο κρέας καθημερινά σε σύγκριση με όσους το έτρωγαν πιο σπάνια. Η διαφορά αυτή παρέμεινε η ίδια ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς, όπως το κάπνισμα και την παχυσαρκία.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος πιθανώς αποτελεί έναν νέο παράγοντα κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η μεσογειακή δίαιτα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα «ταπεινά»ψάρια όπως η σαρδέλα και οι ξηροί καρποί σε συνδυασμό με την άσκηση, τη ρύθμιση της υπέρτασης και την αποφυγή του καπνίσματος, της ζάχαρης και η χρήση γυαλιών ηλίου καθώς και η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των ματιών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου