Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Το ραδόνιο «δείχνει» ενδεχόμενο σεισμό

Εδώ και δεκαετίες Έλληνες επιστήμονες έχουν εξειδικευτεί στη μελέτη του στοιχείου αυτού - Τι υποστηρίζει ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής.Οι δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Άκη Τσελέντη χθες το πρωί για τη σεισμικότητα στη
χώρα μας προκάλεσαν προβληματισμό αλλά δεν ξάφνιασαν την επιστημονική κοινότητα. Είναι άλλωστε γνωστό πως βρισκόμαστε σε μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.





Ωστόσο η δήλωση του καθηγητή Άκη Τσελέντη ότι το Γεωδυναμικό Ινστιστούτο Αθηνών έχει  αναπτύξει ένα μοναδικό δίκτυο με ραδόνια και υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθούν σεισμοί ήταν που προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο.
«Εχουμε βρει ότι το ραδόνιο, πριν από μεγάλους σεισμούς, αφήνει σημάδια. Έχουμε εγκαταστήσει πέντε σταθμούς, εξοπλίζοντάς τους με συσκευές από τη Ρωσία, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα κέντρο προδρόμων», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης.

Ήδη εδώ και δεκαετίες Έλληνες επιστήμονες έχουν εξειδικευτεί στη μελέτη του στοιχείου αυτού και όπως υποστηρίζει στο protothema.gr ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής που διετέλεσε μέλος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, υπάρχει η δυνατότητα πρόγνωσης σεισμού με τη μελέτη του αερίου ραδόνιο:

«Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο που αποπνέει από τη γη και φυσικά όταν υπάρξει ξαφνικά μια αυξημένη διαρροή τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιο ρήγμα έχει ανοίξει και διαφεύγει από εκεί. Τώρα οι σεισμολόγοι -γεωφυσικοί γενικά που παρακολουθούν τα ρήγματα εάν καταγράφουν μεταξύ άλλων και το ραδόνιο, μπορούν να κάνουν μια πρόβλεψη. Ωστόσο να επισημάνω ότι θέλει ένα αρκετό διάστημα να γίνει η παρακολούθησή του, να διαπιστωθεί η αυξημένη διαρροή και να φανεί ότι κάποιο ρήγμα έχει ανοίξει και έχει αυξηθεί η διαρροή του.

Στους σεισμούς υπάρχουν αρκετά πρόδρομα φαινόμενα, ένα εκ των οποίων είναι το ραδόνιο. Βγαίνουν κι άλλα αέρια τα οποία αν καταγραφούν για μια αρκετά μεγάλη περίοδο και δει κανείς πότε σημειώνονται αυξήσεις, μπορεί να προβλέψει ότι κάτι έχει γίνει. Και βέβαια από το μέγεθος μπορεί να εκτιμήσει πόσο διάστημα έχει συμβεί αυτή η διαρροή και να προβλέψει το μέγεθος κάποιου σεισμού από το ρήγμα το οποίο βγαίνει» τόνισε στο protothema.gr ο κ. Παπαστεφάνου.

Σύμφωνα με μελέτες ερευνητών σεισμολόγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τρεις έως εννέα εβδομάδες πριν σημειωθεί κάποια σεσμική δόνηση «απελευθερώνονται» ποσότητες ραδονίου και από τις μελέτες των επιστημόνων υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες άνω του 50% να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός.

Χαρακτηριστική περίπτωση πρόβλεψης σεισμού με ραδόνιο ήταν στις 6 Απριλίου του 2009 όταν έγινε ο φονικός εγκέλαδος των 6,3 Ρίχτερ στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 308 άτομα (ανάμεσά τους και έναν Έλληνα), ενώ τουλάχιστον 65.000 έμειναν χωρίς σπίτι.

Εκείνη την περίοδο πριν από τον σεισμό, ο τεχνικός στο σεισμογραφικό κέντρο του Gran Sasso, ο τότε 60χρονος  Giampaolo Giuliani υποστήριζε τότε ότι σε ένα μήνα θα γινόταν μεγάλος σεισμός, έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση και είχε αναρτήσει και την πρόγνωσή του στο διαδίκτυο.

Στήριζε την πρόγνωσή του στα υψηλά επίπεδο ραδονίου που εκπέμπονταν από το έδαφος. Τον κατηγόρησαν ότι πανικοβάλει τον κόσμο και η Γραμματεία Πολιτικης Προστάσίας τον υποχρέωσε να κατεβάσει όλες τις σχετικές αναρτήσεις του, δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Μόλις μία εβδομάδα πριν από τον κύριο σεισμό μάλιστα ζήτησαν τη σύλληψή του επειδή είχε πείσει τον δήμαρχο της περιοχής Sulmona ότι επίκειται σεισμός και εκείνος με τη σειρά του πίεζε τους σεισμολόγους να απαντήσουν αν είναι πιθανό ο Giuliani να έχει δίκιο.

Ο τεχνικός επέμεινε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα από την Aquila στις 30 Μαρτίου. Ο σεισμός των 6,3 έγινε στις 6 Απριλίου. Η αλήθεια είναι ότι ο 60χρονος τότε τεχνικός είχε πέσει έξω κατά έξι ημέρες, το επίκεντρο όμως και ο σεισμός είχαν επαληθευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου