Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ελ Σαλβαδόρ: Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες

Ελ Σαλβαδόρ: Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες


«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τον θάνατο των θαλάσσιων χελωνών», ανέφερε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.Εκατοντάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν να επιπλέουν σε ακτές του Ελ Σαλβαδόρ, αφήνοντας τους ειδικούς να αναρωτιούνται τι μπορεί να προκάλεσε αυτή τη μαζική καταστροφή.




Το υπουργείο περιβάλλοντος, ανέφερε, στο Twitter ότι περίπου 300 με 400 νεκρές θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν νεκρές, την Πέμπτη, γύρω στα επτά ναυτικά μίλια μακριά από τον κόλπο Jiquilisco.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τα περισσότερα ζώα βρισκόντουσαν σε πλήρη αποσύνθεση, ωστόσο δεν ανέφερε τα είδη της χελώνας που βρέθηκαν νεκρά.
«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τον θάνατο των θαλάσσιων χελωνών», ανέφερε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Το μυστήριο με τις νεκρές χελώνες θύμισε ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε συμβεί το 2013 μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, όταν εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν νεκρές για ακόμη μία φορά σε παράλια του Ελ Σαλβαδόρ.



Εκείνη την εποχή, οι αρχές υποστήριξαν ότι η πιο πιθανή αιτία θανάτου ήταν μια ισχυρή νευροτοξίνη, η οποία μπορεί να παραχθεί από τα φύκια κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «κόκκινων παλιρροιών».

Η «κόκκινη παλίρροια» συμβαίνει όταν μία μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένων φυκιών μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε κόκκινο ή καφέ.

Απ' ο,τι φαίνεται οι χελώνες κατανάλωσαν τα φύκια αυτά που περιείχαν σαξιτοξίνη, ουσία που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Το 2006, η σαξετοξίνη σκότωσε περίπου 500 θαλάσσιες χελώνες στο Ελ Σαλβαδόρ και τέσσερα χρόνια αργότερα, άλλες 100 πέθαναν από την ίδια αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου