Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα της Ισλανδίας

Στα τέλη Οκτωβρίου το εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα ηφαίστειο επλήγη από τέσσερις σεισμούς από 3,2 έως 4,7 Ρίχτερ - Άγνωστο το πότε μπορεί να εκραγεί - Λήψη μέτρων από τις
αρχές της χώρας Έτοιμο να εκραγεί είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Μπαρνταρμπούνγκα, καθώς στα τέλη Οκτωβρίου, το εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα ηφαίστειο επλήγη από τέσσερις σεισμούς.





Σύμφωνα με το National Geographic, οι τέσσερις σεισμοί είχαν μεγέθη από 3,2 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ και σύμφωνα με τον σεισμολόγο Παλ Έιναρσον οι σεισμοί σημειώθηκαν επειδή «το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση του μάγματος στον αντίστοιχο θάλαμο αυξάνεται». «Αυτό συμβαίνει από τότε που η τελευταία έκρηξη σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2015», είπε επίσης ο σεισμολόγος.

Ωστόσο αν και οι σεισμοί αποτελούν σημάδια μίας μελλοντικής έκρηξης, ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι. «Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Έιναρσον και πρόσθεσε: «Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου».

Λήψη μέτρων για ενδεχόμενη έκρηξη

Παρόλα αυτά οι αρχές της χώρας αναμένεται να λάβουν μέτρα για μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη και αυτό γιατί δεδομένου ότι το ηφαίστειο βρίσκεται κάτω από παγετώνα θα προκαλέσει εκτός από ένα σύννεφο τέφρας και μία έκρηξη υδρατμών που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σημειώνεται ότι το 2010 όταν εξερράγη άλλο ηφαίστειο της Ισλανδίας, Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, το τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που δημιούργησε προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις που επηρέασαν 20 χώρες και πάνω από δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η τελευταία φορά πάντως που εξερράγη το Μπαρνταρμπούνγκα ήταν το 2014 και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Παρόλα αυτά δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις, αν και επηρεάστηκε σημαντικά η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση πάντως που εκραγεί και πάλι οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί και πάλι να σημειωθούν προβλήματα στις μεταφορές και  τις μετακινήσεις και να επηρεαστεί η ποιότητα του αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου