Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά των Σκοπίων

Τα Σκόπια υποχρεώνονται πλέον να καταχωρήσουν ως ορθόδοξη θρησκευτική κοινότητα την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.Το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο
Στρασβούργο δικαίωσε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) στην προσφυγή της κατά της ΠΓΔΜ, για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.




Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της SPC, το δικαστήριο, με απόφαση του στις 16 Νοεμβρίου, έκρινε ότι «η ΠΓΔΜ, με την άρνηση της να καταχωρήσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως ορθόδοξη θρησκευτική κοινότητα, παραβίασε το άρθρο 11 της ευρωπαϊκής διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το δικαστήριο επέβαλε στην ΠΓΔΜ την καταβολή αποζημίωσης, στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, ύψους 9.500 ευρώ. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι αυτόνομη ορθόδοξη Εκκλησία και υπάγεται στο σερβικό Πατριαρχείο. Είναι η μοναδική ορθόδοξη Εκκλησία, Κανονικά αναγνωρισμένη, στην επικράτεια της ΠΓΔΜ. Οι αρχές είχαν αρνηθεί να της δώσουν άδεια με το σκεπτικό ότι εφόσον υπάρχει «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν μπορεί να υπάρξει και δεύτερη Εκκλησία για την ίδια ομολογία.

Η άλλη Εκκλησία, που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» αυτοανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1967, θεωρείται σχισματική και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη, Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου