Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ταϊλάνδη η ελληνική μαθητική ομάδα για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Η πενταμελής αποστολή θέλει το χρυσό!Σε ένα χρυσό μετάλλιο, που θα συμπληρώσει μία σειρά ασημένιων και χάλκινων επιτυχιών, στοχεύει η φετινή ελληνική αποστολή, που θα
συμμετάσχει στην 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που θα φιλοξενηθεί στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου.





Η πενταμελής αποστολή των μαθητών θα αναχωρήσει το Σάββατο (11 Νοεμβρίου) και θα λάβει μέρος σε μία σειρά διαγωνιστικών εξετάσεων, όπως η ανάλυση δεδομένων και συμπεράσματα από αστρονομικές παρατηρήσεις, παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκόπιο, γραπτές ασκήσεις και ομαδική εξέταση.

Στην ελληνική ομάδα συμμετέχουν μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου και ένας πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Φυσικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 250 μαθητές που συμμετείχαν σε πολύ απαιτητικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φάσεις και οργανώθηκαν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Συμμετέχοντες είναι οι: Ραφαήλ Τσιάμης από τα «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιάδες Μαθηματικών, όπου απέσπασε δύο μετάλλια, Αγγελική Μπανιά από το 1ο Λύκειο Ναυπάκτου, Χρήστος Κακογιάννης από το «Ελληνικό Κολλέγιο» Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετείχε και πέρυσι στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας της Ινδίας, Μιχαηλάγγελος Πιερράτος από το 1ο Λύκειο Αιγίου και Γρηγόρης Μακρής από το Λύκειο «Αριστοτελείου Κολλεγίου» Θεσσαλονίκης.
Η προετοιμασία των πέντε μαθητών έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΠΘ, από ομάδα εκπαιδευτικών, στην οποία πρωτοστάτησαν οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, Νίκος Στεργιούλας, Κλεομένης Τσιγάνης, Παντελής Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Μελίδης, καθώς και ο Λουκάς Ζαχείλας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, και ο φυσικός Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Βόλο.

«Επιθυμούμε πολύ την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα είναι και το πρώτο για την Ελλάδα. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, καθώς έχουμε φέτος πολύ δυνατή ομάδα μαθητών» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες Ολυμπιάδες έχουν ήδη κατακτηθεί δύο ασημένια μετάλλια και πολλά χάλκινα.

Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι στο σχολικό πρόγραμμα δεν υπάρχει επίσημα μάθημα αστρονομίας, παρά μόνον στοιχεία αστρονομίας στο πλαίσιο του μαθήματος φυσικής. «Πρέπει κάτι να γίνει στη χώρα που γεννήθηκε η αστρονομία. Σήμερα, ενώ οι δυνατότητες των μαθητών είναι μεγάλες, παραμένουν κατά μεγάλο μέρος αναξιοποίητες, επειδή δεν υπάρχει εκπαίδευση στην αστρονομία. Στα δημόσια σχολεία γίνεται μόνο από καθηγητές που κινούν προσωπικά διαδικασίες για να τραβήξουν τα παιδιά στην επιστήμη και θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο εκτός σχολείου, κάνοντας μαθήματα και διοργανώνοντας εκδηλώσεις» σχολίασε.

Την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα θα συνοδεύουν ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Κονταξή και ο Άγγελος Τσιάρας (University College London, UK), απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Στη φετινή Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν ομάδες από 48 χώρες του κόσμου. Οι ελληνικές αποστολές κατακτούν συνήθως την 10η-12η θέση στη διεθνή κατάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου