Βλέπουν τη λέξη “δίαιτα” και αλλάζουν δρόμο, ενώ λατρεύουν το τυρί, το βούτυρο, το κρασί, τα κρουασάν και τις κρέπες. Πώς γίνεται όμως παρόλ’ αυτά οι Γάλλοι να
παρουσιάζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο; Ίσως είναι η je ne sais quoi νοοτροπία τους ή μάλλον τελικά θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή τους.
Το κλειδί του γαλλικού διαιτολογίου είναι η απλότητα και η αγνότητα των υλικών. Οι Παριζιάνοι συνήθως μαγειρεύουν με τα πιο απλά υλικά που κυκλοφορούν και χαρίζουν στα πιάτα τη χαρακτηριστική πλούσια και μεστή γεύση τους χρησιμοποιώντας γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, φρεσκοψημένο ψωμί και βιολογικά λαχανικά, ενώ φροντίζουν έτσι ώστε οι μερίδες τους να είναι σχετικά μικρές αλλά χορταστικές. Τι δεν λείπει όμως ποτέ από την κουζίνα τους;
1. Αβγά
Σπάνια θα δεις έναν Παριζιάνο να τρώει αβγά ή ομελέτα για πρωινό. Αντίθετα αποτελεί τη βάση για ένα croque madame για δεκατιανό ή για ένα απολαυστικό σάντουιτς το μεσημέρι. Είναι επίσης ένα από τα βασικά συστατικά για τα περισσότερα από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως κρουασάν ή μακαρόν.
2. Μπαγκέτα
Εάν είσαι πραγματικός Παριζιάνος ξέρεις πολύ καλά πως το καλύτερο ψωμί βρίσκεται στην κοντινότερη boulangerie και όχι στο σούπερ μάρκετ. Είναι πιο φρέσκο, τραγανό, μυρωδάτο και απολαυστικό. Είναι προφανές ότι το μόνο ψωμί που θα έτρωγε ένας Γάλλος είναι αυτό που έχει αγοράσει την ίδια μέρα. Γι’ αυτό και κάθε δύο άτομα στους μαγευτικούς δρόμους του Παρισιού και των προαστίων θα συναντήσεις και κάποιον να κρατά 5-6 μπαγκέτες στα χέρια.
3. Μουστάρδα dijon
Συνδυάζεται ιδανικά με ελαιόλαδο για ένα απολαυστικό dressing, που υπόσχεται πως θα κάνει μέχρι και την πιο βαρετή σαλάτα απολαυστική.
4. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο, ως γνωστόν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών λιπαρών. Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τους Γάλλους είναι ότι ταιριάζει με κάθε φαγητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες μάσκες ομορφιάς για τα μαλλιά και την επιδερμίδα.
5. Τυρί
Περπατώντας στα στενά του Παρισιού, γρήγορα θα καταλάβεις πόσο σοβαρά παίρνουν οι ντόπιοι τα τυριά τους. Fromageries υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης, με την καθεμία από αυτές να έχει τη δική της εντυπωσιακή συλλογή τυριών, από μπρι και ροκφόρ, μέχρι καμαμπέρ.
6. Βούτυρο
Το βάζουν παντού: Σε σάντουιτς, σάλτσες, λαχανικά, κρέατα και προφανώς γλυκά, όπως κρουασάν και κρέπες. Έχει πάντα όλα τα λιπαρά του και χρησιμοποιείται σε μικρές, αλλά πολύ σημαντικές, ποσότητες.
7. Κρασί
Οι Παριζιάνοι ξέρουν ότι είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο dinner party ή ένα απλό Coq au Vin. Ακόμα και εάν τώρα δεν είσαι fan, στη Γαλλία είναι σίγουρο ότι θα αγαπήσεις το κρασί, είτε ως συστατικό στο φαγητό, είτε ως τον ιδανικό επίλογο σε μία κουραστική ημέρα.
8. Γιαούρτι
Είναι πάντα αποθηκευμένο σε μικρά, γυάλινα δοχεία και δεν περιέχει ποτέ τεχνητά γλυκαντικά και γεύσεις. Περιλαμβάνει όλα του τα λιπαρά και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε γεύση και υφή.
9. Τσάι
Στα εστιατόρια, συνήθως επιλέγουν έναν espresso ή έναν cappuccino. Μια μεγάλη συλλογή από τσάι τους περιμένει πάντα όμως στο σπίτι. Ο κρύος καιρός τούς έχει κάνει να λατρεύουν το εν λόγω ρόφημα, το οποίο και απολαμβάνουν σκέτο ή με ζάχαρη, αλλά ποτέ με γάλα. Συχνά μάλιστα το συνοδεύουν με ένα κομμάτι μπαγκέτας με μαρμελάδα βερίκοκο.
10. Γλυκά
Μια και το φαγητό δεν αποτελεί μόνο μέσο επιβίωσης, αλλά και τρόπο κοινωνικοποίησης και απόλαυση για τους Γάλλους, το γλυκό είναι όσο σημαντικό και το ίδιο το γεύμα ή το δείπνο. Ένα soufflé chocolat ή μια crème brûlée στο εστιατόριο ή μια απλή σπιτική τάρτα στο σπίτι είναι ο ιδανικός επίλογος για μια ημέρα στην πανέμορφη πόλη του Παρισιού.
παρουσιάζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο; Ίσως είναι η je ne sais quoi νοοτροπία τους ή μάλλον τελικά θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή τους.
Το κλειδί του γαλλικού διαιτολογίου είναι η απλότητα και η αγνότητα των υλικών. Οι Παριζιάνοι συνήθως μαγειρεύουν με τα πιο απλά υλικά που κυκλοφορούν και χαρίζουν στα πιάτα τη χαρακτηριστική πλούσια και μεστή γεύση τους χρησιμοποιώντας γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, φρεσκοψημένο ψωμί και βιολογικά λαχανικά, ενώ φροντίζουν έτσι ώστε οι μερίδες τους να είναι σχετικά μικρές αλλά χορταστικές. Τι δεν λείπει όμως ποτέ από την κουζίνα τους;
1. Αβγά
Σπάνια θα δεις έναν Παριζιάνο να τρώει αβγά ή ομελέτα για πρωινό. Αντίθετα αποτελεί τη βάση για ένα croque madame για δεκατιανό ή για ένα απολαυστικό σάντουιτς το μεσημέρι. Είναι επίσης ένα από τα βασικά συστατικά για τα περισσότερα από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως κρουασάν ή μακαρόν.
2. Μπαγκέτα
Εάν είσαι πραγματικός Παριζιάνος ξέρεις πολύ καλά πως το καλύτερο ψωμί βρίσκεται στην κοντινότερη boulangerie και όχι στο σούπερ μάρκετ. Είναι πιο φρέσκο, τραγανό, μυρωδάτο και απολαυστικό. Είναι προφανές ότι το μόνο ψωμί που θα έτρωγε ένας Γάλλος είναι αυτό που έχει αγοράσει την ίδια μέρα. Γι’ αυτό και κάθε δύο άτομα στους μαγευτικούς δρόμους του Παρισιού και των προαστίων θα συναντήσεις και κάποιον να κρατά 5-6 μπαγκέτες στα χέρια.
3. Μουστάρδα dijon
Συνδυάζεται ιδανικά με ελαιόλαδο για ένα απολαυστικό dressing, που υπόσχεται πως θα κάνει μέχρι και την πιο βαρετή σαλάτα απολαυστική.
4. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο, ως γνωστόν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών λιπαρών. Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τους Γάλλους είναι ότι ταιριάζει με κάθε φαγητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες μάσκες ομορφιάς για τα μαλλιά και την επιδερμίδα.
5. Τυρί
Περπατώντας στα στενά του Παρισιού, γρήγορα θα καταλάβεις πόσο σοβαρά παίρνουν οι ντόπιοι τα τυριά τους. Fromageries υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης, με την καθεμία από αυτές να έχει τη δική της εντυπωσιακή συλλογή τυριών, από μπρι και ροκφόρ, μέχρι καμαμπέρ.
6. Βούτυρο
Το βάζουν παντού: Σε σάντουιτς, σάλτσες, λαχανικά, κρέατα και προφανώς γλυκά, όπως κρουασάν και κρέπες. Έχει πάντα όλα τα λιπαρά του και χρησιμοποιείται σε μικρές, αλλά πολύ σημαντικές, ποσότητες.
7. Κρασί
Οι Παριζιάνοι ξέρουν ότι είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο dinner party ή ένα απλό Coq au Vin. Ακόμα και εάν τώρα δεν είσαι fan, στη Γαλλία είναι σίγουρο ότι θα αγαπήσεις το κρασί, είτε ως συστατικό στο φαγητό, είτε ως τον ιδανικό επίλογο σε μία κουραστική ημέρα.
8. Γιαούρτι
Είναι πάντα αποθηκευμένο σε μικρά, γυάλινα δοχεία και δεν περιέχει ποτέ τεχνητά γλυκαντικά και γεύσεις. Περιλαμβάνει όλα του τα λιπαρά και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε γεύση και υφή.
9. Τσάι
Στα εστιατόρια, συνήθως επιλέγουν έναν espresso ή έναν cappuccino. Μια μεγάλη συλλογή από τσάι τους περιμένει πάντα όμως στο σπίτι. Ο κρύος καιρός τούς έχει κάνει να λατρεύουν το εν λόγω ρόφημα, το οποίο και απολαμβάνουν σκέτο ή με ζάχαρη, αλλά ποτέ με γάλα. Συχνά μάλιστα το συνοδεύουν με ένα κομμάτι μπαγκέτας με μαρμελάδα βερίκοκο.
10. Γλυκά
Μια και το φαγητό δεν αποτελεί μόνο μέσο επιβίωσης, αλλά και τρόπο κοινωνικοποίησης και απόλαυση για τους Γάλλους, το γλυκό είναι όσο σημαντικό και το ίδιο το γεύμα ή το δείπνο. Ένα soufflé chocolat ή μια crème brûlée στο εστιατόριο ή μια απλή σπιτική τάρτα στο σπίτι είναι ο ιδανικός επίλογος για μια ημέρα στην πανέμορφη πόλη του Παρισιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου