Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Η επιχειρηματολογία – απάντηση της LAMDA στις κυβερνητικές ανησυχίες για τα ψηλά κτίρια

«Το επιχείρημα κατά της ανέγερσης ψηλών κτιρίων στην Αθήνα, η ανησυχία δηλαδή ότι τα ψηλά κτίρια θα επισκιάσουν την Ακρόπολη, στερείται πραγματικής βάσης στην περίπτωση
του Ελληνικού, καθώς η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. από το μνημείο».







Συνεχίζοντας να δίνει απαντήσεις, η LAMDA παραθέτει τα δικά της επιχειρήματα για την ύπαρξη ψηλών κτιρίων στην επένδυση του Ελληνικού, επισημαίνοντας ότι η χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό δεν θα εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη από τον αστικό ιστό, αφού τα κτίρια πρόκειται να ανεγερθούν κοντά στη θάλασσα, σε μια περιοχή που σήμερα αποτελεί «αστικό κενό».
Ιδού οι απαντήσεις της εταιρείας:
1. Γιατί ψηλά κτίρια;
Η χωροθέτηση ψηλών κτιρίων στην έκταση όπου θα υλοποιηθεί το έργο εγκαινιάζει ένα σύγχρονο μοντέλο αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους:
Τη μείωση της κάλυψης της επιφάνειας για την «απελευθέρωση» χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, και κατ’ επέκταση τη φυσική μεγέθυνση του χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών χώρων πρασίνου, ώστε να διεισδύσει και να ωφελήσει αφ’ ενός όλες τις γειτονιές του έργου και αφ’ ετέρου στο μέγιστο βαθμό τους όμορους δήμους.
Την ανέγερση κτιρίων – τοποσήμων που θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, σημείο προορισμού (landmark destination).
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα μίας πλήρως σχεδιασμένης, μελετημένης και οργανωμένης δόμησης με σημαντικά οφέληγια την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, αλλά και την ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη του Ελληνικού και της Αθήνας.
Να σημειωθεί ότι στο Νόμο, βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα χωροθέτησης υψηλών κτιρίων χωρίς περιορισμούς ύψους και αριθμού. Επομένως, είναι σαφές ότι ο νομοθέτης θέλησε να παράσχει μεγάλη, για τα ελληνικά δεδομένα, ελευθερία ως προς την ανάπτυξη του ακινήτου, ώστε να διασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα των αρχιτεκτονικών λύσεων, καθώς μόνον έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι πραγματικά μεγαλεπήβολοι, αλλά αναγκαίοι στόχοι του Ν.4062/2012 οι οποίοι εν συντομία περιλαμβάνουν:
- τη συμβολή στους εθνικούς δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
- την προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας,
- τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς με υψηλή ανταγωνιστικότητα για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας,
- την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαίδευσης και έρευνας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων,
- τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών, εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς,
- την εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και την απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών υποδομών υψηλής ποιότητας,
- την εφαρμογή προτύπων σχεδίων, μεθόδων και τεχνικών για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού και τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.
Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία ζητείται να επανεξεταστεί το ύψος, τα δεδομένα του διαγωνισμού με βάση το οποίο το Κράτος επιδίωξε να προσελκύσει επενδυτές για την περιοχή, φαίνεται να ανατρέπονται.

2. Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι – Περισσότερο πράσινο
Καθώς ο πληθυσμός των πόλεων μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι ανάγκες. Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα. Αλλά ταυτόχρονα και περισσότερους ελεύθερους χώρους. Οι πόλεις στην Ελλάδα επεκτείνονται κατά πλάτος, σε βάρος όχι μόνο της αισθητικής, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού οι ανοικτοί χώροι έχουν μειωθεί δραματικά. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, που αφορά στη βιωσιμότητα των μεγάλων πόλεων, αλλά στην περίπτωση της Αττικής έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις: Η απώλεια χρόνου εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης και το αυξημένο κόστος μετακινήσεων, αφού το κατά πλάτος μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων αυξάνει τις ανάγκες μετακίνησης, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει η πυκνή δόμηση, και η  επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης γίνεται καθημερινά αισθητή από όλους.
Η – υπό όρους και προϋποθέσεις- δόμηση καθ’ ύψος μπορεί να αποτελέσει τη λύση.  Η ανέγερση ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό προκρίθηκε στο πλαίσιο μιας πρότυπης, βιώσιμης και ποιοτικά βελτιωμένης αστικής ανάπλασης που θέτει στο κέντρο θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, αισθητικής και λειτουργικότητας. Μείωση στην κάλυψη της επιφάνειας σημαίνει περισσότερος χώρο για πράσινο, περισσότεροι ανοικτοί,κοινόχρηστοι χώροι.
Kalipsi elliniko
Ταυτόχρονα, ο ειδικός, βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, που προβλέπεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, μειώνει δραστικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ενώ διασφαλίζει τη μη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής από άποψη συνθηκών ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού.

3. Τοπόσημα μιας σύγχρονης πόλης – Πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο
Τοπόσημο ορίζεται ένα κτίριο του οποίου η ταυτότητα έχει μια τόσο εκτεταμένη εμβέλεια, η οποία υπερβαίνει την καθεαυτή  ταυτότητά του και το καθιστά αναγνωρίσιμο υπερτοπικό πόλο.
Παραδείγματα υπάρχουν από την αρχαιότητα ως σήμερα και είναι διεθνώς γνωστός ο σύγχρονος όρος Guggenheim effect που δημιουργήθηκες λόγω της επίδρασης του μουσείου Guggenheim στο Bilbao της Ισπανίας.
Τα ψηλά κτίρια, λόγω της ειδικής αρχιτεκτονικής τους σχεδίασης, λειτουργούν ως τοπόσημα για το Ελληνικό με στόχο να καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή τόπο προορισμού (landmark destination). Ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος αρχιτεκτονικός τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ψηλά κτίρια τα οποία φέρουν την υπογραφή διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων. Παραδοσιακές πόλεις με έντονο το στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού όπως η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Πεκίνο, η Σαγκάη αλλά και το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και πολλές άλλες, είναι πόλεις των οποίων το τουριστικό προϊόν ενισχύεται σημαντικά μέσα από την ανέγερση κτιρίων με ειδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι πόλεις που έχουν τέτοιου είδους κτίρια και καινοτόμες κατασκευές (π.χ. το Louvre στο Παρίσι, το Hotel Arts στο παράκτιο μέτωπο της Βαρκελώνης, κ.α.) αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πριν ακόμη και από την ολοκλήρωσή τους.
Ο κτιριακός τύπος του ψηλού κτιρίου που περιβάλλεται από ανοικτούς, ελεύθερους χώρους αποτελεί εδώ και δεκαετίες κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη, καθώς η δόμηση καθ’ ύψος θεωρείται σημαντική παράμετρος στην επίτευξη του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στο Λονδίνο, το ψηλότερο κτίριο έχει ύψος 309,7 μ., στη Μαδρίτη 249 μ., ενώ στο Παρίσι και στο Μιλάνο τα ψηλότερα κτίρια φτάνουν τα 231 μ.
Στην Αθήνα το ψηλότερο κτίριο της πόλης είναι ο Πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μ. ενώ, σύμφωνα με τον «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό» (ΝΟΚ) το μέγιστο ύψος των κτιρίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 32 μ.
Ο σχεδιασμός του έργου όπως αποτυπώνεται παρακάτω είναι εμφανές ότι προσδίδει πολλούς περισσότερου χώρους πρασίνου σε αντιπαράθεση με το πολεοδομικό στερεότυπο της Αθήνας.
Στην ουσία,  τα κτίρια-τοπόσημα θα διαμορφώσουν μία νέα γραμμή ορίζοντα (skyline) για την Αθήνα και θα της προσδώσουν τον χαρακτήρα μιας πόλης, που εκτός από ένδοξο παρελθόν διαθέτει σύγχρονη δυναμική, μιας πόλης που «πάλλεται» από ζωντάνια και παράγει αρχιτεκτονικά, αισθητικά, ακόμα και πολιτικά-κοινωνικά πρότυπα. Πρότυπα, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δείχνουν μια κοινωνία, που δεν μένει προσκολλημένη στο παρελθόν της, αλλά μπορεί να συνδυάσει με τόλμη παρελθόν και μέλλον. Βεβαίως, η χωροθέτηση και ανάπτυξη των κτιρίων γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Γνωρίζουμε ότι γύρω από το θέμα των υψηλών κτιρίων υπάρχει ισχυρή διχογνωμία και διαμάχη. Αυτό που τελικά χρειάζεται είναι μια απόφαση για το αν η Αθήνα θα προχωρήσει μπροστά με καινοτόμο σχεδιασμό και τοπόσημα κτίρια, τα οποία σε  συνδυασμό με τη μοναδική ιστορία της, την παράδοση και την κληρονομία της θα οδηγήσουν σε ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το σήμερα.
Ενδεικτικά παραθέτουμε απόψεις διεθνώς αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων:
* «Ως αρχιτέκτων σχεδιάζεις για το παρόν, με γνώση του παρελθόντος, για ένα μέλλον που είναι ουσιαστικά άγνωστο». – Norman Foster(καταξιωμένος αρχιτέκτονας με πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων)
* Αναδιαμόρφωση του ορίζοντα «…Πιστεύουμε ότι τα ψηλά κτίρια θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του περιβάλλοντος χώρου, δεν πρέπει να σχεδιάζονται  για το ίδιο το ύψος αλλά να εξισορροπούν τις ανάγκες του πελάτη με αυτές του προφίλ της πόλης». – Benoy architects(αρχιτεκτονικό γραφείο παγκόσμιας εμβέλειας με δεκάδες βραβεύσεις)
* «Η επιθυμία να φθάσει κανείς στον ουρανό είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ψυχή» – Cesar Pelli (αρχιτέκτονας ο οποίος έχει σχεδιάσει μερικά από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων τον ονόμασε έναν από τους δέκα πιο επιφανείς ζωντανούς Αμερικανούς αρχιτέκτονες)

4. Ψηλά κτίρια και Ακρόπολη
Το επιχείρημα κατά της ανέγερσης ψηλών κτιρίων στην Αθήνα, η ανησυχία δηλαδή ότι τα ψηλά κτίρια θα επισκιάσουν την Ακρόπολη, στερείται πραγματικής βάσης στην περίπτωση του Ελληνικού, καθώς η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. από το μνημείο. Εξάλλου, η χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό δεν θα εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη από τον αστικό ιστό, αφού τα κτίρια πρόκειται να ανεγερθούν κοντά στη θάλασσα, σε μια περιοχή που σήμερα αποτελεί «αστικό κενό».
5. Tα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό
Τα ψηλά κτίρια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πρότυπης αστικής ανάπτυξης την οποία σηματοδοτεί το έργο στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (ΣΟΑ) προτείνεται η χωροθέτηση 6 ψηλών κτιρίων (θα είναι κάτω από 200 μ.), καθώς και μιας ζώνης κτιρίων περιμετρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, που σε συγκεκριμένα σημεία ενδέχεται να φτάσουν τα 70 μ.
Τα ψηλά κτίρια του Ελληνικού, τα οποία θα είναι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, θα προκύψουν ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να επιλεγούν οι πιο αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Αυτά θα περιλαμβάνουν:
- Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων στο Μητροπολιτικό Πάρκο
- Κτίριο κατοικιών στην περιοχή της Μαρίνας
- Κτίριο μικτών χρήσεων στο χώρο περιπάτου
- Κτίριο Γραφείων & Κτίριο Ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
- Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου