Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ο Έλληνας εγγονός του Γούντι Αλλεν

Ο 36χρονος ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Βασίλης Χριστοφιλάκης με μια χειροποίητη αυτοαναφορική ταινία ξεχώρισε και βραβεύτηκε στο 58ο Φεστιβάλ
Θεσσαλονίκης





Στο site του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην ενότητα Επίσημη Πρώτη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις: «Ο Βασίλης Χριστοφιλάκης είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος. Το Too Much Info Clouding Over My Head είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη ταινία μεγάλου μήκους, καθώς και η πρώτη του ερμηνευτική προσπάθεια».


Αλλά, δεν μείναμε στις συστάσεις. Προχωρήσαμε στα ενδότερα – για να καταλάβουμε λίγα λεπτά μετά ότι ο Βασίλης Χριστοφιλάκης – που ξεχώρισε στα βραβεία για τις ελληνικές ταινίες- έφτιαξε μια σχεδόν χειροποίητη ταινία.



Ο ίδιος έγραψε το σενάριο, έκανε τη σκηνοθεσία, έβαλε λεφτά για την παραγωγή και έπαιξε κιόλας… Τι άλλο…

Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο. Ένα τίτλο σιδηρόδρομο που προκαλεί γλωσσοθέτη. Too Much Info Clouding Over My Head. Περνάμε στο στόρι. «Ένας φιλόδοξος τριαντάρης σκηνοθέτης, γεμάτος ψυχαναγκασμούς και σε υπαρξιακή κρίση, μπαίνει σε περιπέτειες προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για μια ταινία που δεν θέλει να κάνει». Με λίγα λόγια, μια αυτοαναφορική ταινία από την αρχή έως το τέλος.

Αλλά, το χειροποίητο και το αυτοαναφορικό της ταινίας ταιριάζει γάντι με την επιλογή του ασπρόμαυρου στη ταινία.

Ψάξαμε το facebook του Χριστοφιλάκη. Το πρώτο που μας τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν η φωτογραφία εξωφύλλου. Μια φωτογραφία από ταινία του Γούντυ Αλλεν. Κάτι λέει αυτή η επιλογή του 36χρονου σκηνοθέτη που τέλειωσε το Λύκειο στη Σχολή του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου και σπούδασε στην Αγγλία στο The University of Sunderland. Μια πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός σκηνοθέτη με προϋπηρεσία και καλό βιογραφικό στο χώρο του θεάματος – πολλές σκηνοθεσίες στο θέατρο αλλά και ταινίες μικρού μήκους.


Στο site του Θεάτρου του Νέου Κόσμου βρήκαμε το υλικό για μια παράσταση του 2008. Ναι, του 2008! Η παράσταση για το έργο "Inoubliable" του Βασίλη Χριστοφιλάκη, μια συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέων Έργων της Ευρώπης, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2008. Την ευθύνη για τη σκηνοθεσία αλλά και την μουσική επιμέλεια ήταν του Βασίλη Χριστοφιλάκη σε συνεργασία με τον Πέτρος Καλογήρου.

Το στόρι του έργου είναι το εξής: «Έξω και μέσα από το μικρό καφέ INOUBLIABLE ξετυλίγεται ένας ασπρόμαυρος κόσμος όπου ανακυκλώνεται η απελπισία και η βία.

Ένας σχιζοφρενής δολοφόνος με υπεράνθρωπες δυνάμεις ψάχνει να βρει νόημα στις πράξεις του. Γιατί τεμαχίζει; Γιατί συλλέγει αίμα; Τιμωρεί ή τιμωρείται; Ίσως πρέπει να φτάσει μέχρι την κόλαση για να καταλάβει (…)».

Από τότε έχει περάσει σχεδόν μια 10ετία και ο Χριστοφιλάκης κατάφερε να δώσει σε ένα ευρύτερο κοινό στοιχεία του ιδιαίτερου ταλέντου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου