Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Βόννη (6/11- 17/11) περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από το κέντρο της πρώην πρωτεύουσας και κατέληξαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπου τη Δευτέρα ξεκινά η σύνοδος COP23. Με σύνθημα «Προστατέψτε το κλίμα, stop στον άνθρακα» περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η Oxfam, τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς και εκκλησιαστικές οργανώσεις αρωγής, κάλεσαν χιλιάδες κόσμου να ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση σε μια διαδήλωση-γιορτή, να σταματήσει άμεσα την χρήση άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Και οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν φέρνοντας στην κινητοποίηση και τις οικογένειές τους.
Αναμένονται 23.000 εκπρόσωποι από 197 χώρες
Οι διοργανωτές κάνουν μάλιστα λόγο για 25.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία για περίπου 10.000. Παράλληλα στις διαδηλώσεις στη Βόννη 1.000 ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Κολωνία και διένυσαν την απόσταση των 30 χιλιομέτρων μέχρι την πρώην πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις, που είναι πλέον πρωτόγνωρες για την πρώην πρωτεύουσα, όλα κύλησαν ομαλά χωρίς να προκληθούν επεισόδια. Εν αναμονή 23.000 αντιπροσώπων από 197 χώρες, αλλά και υψηλόβαθμων καλεσμένων, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι επόμενο ότι τα μέτρα ασφαλείας στη Βόννη είναι δρακόντεια και η παρουσία της αστυνομίας περισσότερο από αισθητή.
Ζητάμε από την γερμανική κυβέρνηση να ορίσει έναν οδικό χάρτη για να σταματήσει οριστικά η εξόρυξη άνθρακα, αλλά και η λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δήλωσε στην κινητοποίηση η Κάτριν Σρέντερ από την οργάνωση αρωγής Misereor. Μόνο με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο θα κατάφερνε να πετύχει τους στόχους που το ίδιο έθεσε για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, τόνισε η γερμανίδα ειδικός, οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες, που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Προσδοκίες από την Διάσκεψη για το Κλίμα
Το ζητούμενο στη διεθνή διάσκεψη είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας για το Κλίμα που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Η Συμφωνία προβλέπει περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο. Παράλληλα πολλές χώρες ελπίζουν σε ένα σαφές μήνυμα κατά της απόφασης του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού, που φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου