Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Οι προκλήσεις, η προεκλογική φιέστα με πανό του «ηγέτη Ερντογάν», το φάουλ Αμανατίδη και η σιγή ιχθύος Μαξίμου για τις αλυτρωτικές κορώνες της ΆγκυραςΕγκλωβισμένη στο δόγμα του κατευνασμού της Τουρκίας, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο άναψε το πράσινο
φως για την επίσκεψη του Χακάν Τσαβούσογλου (συνεπώνυμος του υπουργού Εξωτερικών) στη Θράκη, αλλά και ανέχθηκε αυτή η επίσκεψη να μετατραπεί σε εκστρατεία τουρκικού εθνικισμού-αλυτρωτισμού.





Είναι αξιοσημείωτο ότι απέφυγε να απαντήσει στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης (ενός εκ των αρκετών), οι οποίες αποτελούν μία επαναβεβαίωση της επίμονης τουρκικής επεκτατικής πίεσης στη Θράκη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νομό Ροδόπης, ο Χακάν Τσαβούσογλου δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα», την οποία προσδιόρισε και αριθμητικά σε «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους». Οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί.Ο 45χρονος που γεννήθηκε στην Κομοτηνή δεν έχει τη φήμη του μετριοπαθούς. Ανέφερε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι μουσουλμάνοι της Θράκης μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα, αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται».







Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν δίστασε να επιτεθεί ανοιχτά εναντίον της Ελλάδας.



 Απευθυνόμενος σε Έλληνες πολίτες ισχυρίστηκε ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τους διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», η οποία «δίνει αγώνα επιβίωσης» και πρόσθεσε: «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου βρέθηκε στα υψηλά κλιμάκια της τουρκικής κυβέρνησης, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου του «Συλλόγου Τούρκων Δυτικής Θράκης», ο οποίος εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σαν εργαλείο της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Με άλλα λόγια, κάνει πολιτική καριέρα μέσα από τη διαδρομή του στον κόσμο του τουρκικού βαθέος κράτους. Ο ίδιος, εξάλλου, είναι στην κυβέρνηση Ερντογάν αρμόδιος για τους εκτός Τουρκίας Τούρκους..



Η πραγματικότητα είναι ότι με την ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα στήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θράκη μια κανονική εθνικιστική εκστρατεία υπέρ του Ερντογάν. Ο Χακάν Τσαβούσογλου επισκέφτηκε μειονοτικούς συλλόγους που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

Σε δύο πομακοχώρια, τα οποία επισκέφτηκε είχαν στηθεί πανό με το πρόσωπο του Ερντογάν, τα οποίαέγραφαν ενδεικτικά του κλίματος και των προθέσεων συνθήματα: «Ταγίπ Ερντογάν είσαι ο ηγέτης όλων των Μουσουλμάνων», «Καλούμε στο χωριό Κένταυρος (Ketenlik) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίδα των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», «Συντοπίτη μας κύριε Χακάν Τσαβούσογλου καλώς ήλθατε στον Κένταυρο - στο χωριό του πολιτισμού της Δυτικής Θράκης», «Αντιπρόεδρε της μητέρας-πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας καλώς ήλθατε στον Εχίνο».

Ας σημειωθεί ότι δεν έλειψαν από δίπλα του, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο ψευτομούφηδες,τους οποίους δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Αυτοί ήταν που τον υποδέχτηκαν, ενώ στα γραφεία του ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ πραγματοποιήθηκε και επίσημη επίσκεψη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, παρά τις «κορώνες έντασης» που είχαν προηγηθεί, τον ξεπροβόδισε με όλες τις τιμές από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.. Αρκέστηκε στη λακωνική δήλωση: «Προέπεμψα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας». Δεν έμεινε ασχολίαστο ότι ο υφυπουργός επέλεξε ως μεταφραστή του στις επαφές του τον μεταφραστή-υπάλληλο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής!

Πριν φθάσουμε στις προκλήσεις που έγιναν στη Θράκη, είχε διαφανεί ότι αυτή η επίσκεψη είχε οργανωθεί κατά τρόπο που θίγει το εθνικό συμφέρον. Συγκεκριμένα, είχε κανονιστεί συνάντηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Τόσο η διπλωματική τάξη όσο και η παράδοση υπαγορεύουν πως όποιο ζήτημα της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας θέλει να θίξει η τουρκική πλευρά, το συζητάει με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ποτέ απευθείας.

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πληροφορίες, ο Κώστας Γαβρόγλου ανταποκρίθηκε στο τουρκικό αίτημα για συνάντηση, παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Τόσο αυτός όσο και ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης με περισσή επιπολαιότητα επιδίωξαν να διαπραγματευτούν απευθείας με την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει κατευναστική πολιτική έναντι της Άγκυρας, θεωρώντας ότι πρέπει να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. "Πρόκειται για το κλασικό φοβικό σύνδρομο που κυριαρχεί στη διπλωματική υπηρεσία, παρότι η πείρα έχει αποδείξει πως μόνο βλάβη στο εθνικό συμφέρον προκαλεί", σχολιάζει ένας έμπειρος διπλωμάτης, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη Τσαβούσογλου που κατέληξε σε ανθελληνικό παρτι..
Ο Κώστας Γαβρόγλου, πάντως, όχι μόνο συναντήθηκε με τον Χακάν Τσαβούσογλου, αλλά και απέφυγε να ενημερώσει αναλυτικά το υπουργείο Εξωτερικών, περιοριζόμενος σε γενικότητες. Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ούτε λόγος. Πιο σύντομη ανακοίνωση δεν υπάρχει.
Ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να μη θέλει ένταση με την Άγκυρα, αλλά έχει πάρει τις αποστάσεις του από την ενέργεια του συναδέλφου του επί της Παιδείας. Το αρνητικό προηγούμενο, όμως, δημιουργήθηκε. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος σιγοντάρισε τον –εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενο– Κώστα Γαβρόγλου. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Καλπαδάκης τραβάει το χαλί από τον υπουργό Εξωτερικών, με το πρόσχημα της διαφύλαξης των “καλών” διμερών σχέσεων με την Άγκυρα!

Διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θίξει το ζήτημα, σφυρίζοντας αδιάφορα την παρτίδα έσωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με το μήνυμα που έστειλε από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης, επιχείρησε να καλύψει εν μέρει το κενό που έχει αφήσει η ηχηρή και εθνικά επιβλαβής σιωπή της κυβέρνησης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου