Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα;

Η παροιμία λέει πως «τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία!» και συχνά την ξεστομίζουμε, κυρίως για να μετριάσουμε κάπως τη ζήλια μας, όταν ακούμε για
κάποιον που κέρδισε το τζάκποτ στο Τζόκερ. Αλήθεια όμως, πόσοι από εμάς πραγματικά το πιστεύουν; Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν... μια μορφή ευτυχίας.

Αλλά δεν χρειάζεται ο μισθός σας να περιλαμβάνει πολλά μηδενικά για να συμβεί αυτό. Πάνω-κάτω, όλοι μας μπορούμε να γευτούμε μικρές δόσεις χαράς. Ενα νέο κραγιόν ή ένα ελκυστικό μπουκάλι γεμάτο με το αγαπημένο μας άρωμα θα μας κάνουν να νιώσουμε καλά. Το ίδιο και μια κομεντί με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη μας ηθοποιό, και η λίστα συνεχίζεται...

Φυσικά και υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι όμως ο... ισολογισμός που θα μας λύσει τα χέρια. Είναι η γενικότερη αντίληψη που έχουμε για τα χρήματα. Οι ειδικοί κατέληξαν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων ανάλογα με τη φιλοσοφία τους απέναντι στα λεφτά. Ετσι, στον κόσμο υπάρχουν εκείνοι που έχουν αρκετά, εκείνοι που έχουν παραπάνω από αρκετά και εκείνοι που έχουν λιγότερα από όσα χρειάζονται. Και ύστερα, είναι όσοι σκέφτονται «αν χρειάζομαι περισσότερα, πρέπει να σκεφτώ έναν τρόπο να κερδίσω περισσότερα», αλλά και εκείνοι που σκέφτονται «κάθε ευρώ είναι μια επιλογή. Το πώς το κερδίζω και πώς το ξοδεύω είναι δική μου δουλειά».

Μια τέτοιου είδους εκλογίκευση δεν είναι πάντα εύκολη. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο απασχολημένοι με την καθημερινότητα και με το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, που ξεχνάμε να κοιτάξουμε τη γενική εικόνα, την πορεία της ζωής μας. Ξοδεύουμε ένα μεγάλο ποσό για το σπίτι και τα παιδιά μας, ξεχνώντας να δούμε αν αυτό μας προσφέρει απόλαυση ή ικανοποιεί τις επιθυμίες μας. Το ακόλουθο παράδειγμα θα κάνει αυτήν την ιδέα πιο κατανοητή: μου αρέσουν πολύύ τα λουλούδια. Το να αγοράσω όμως ένα μπουκέτο λουλούδια είναι κάτι που θεωρώ μια μεγάλη σπατάλη. Γι’ αυτό και αποφεύγω τις επισκέψεις στον ανθοπώλη. Και όμως, ξοδεύω δέκα φορές περισσότερα χρήματα για να αγοράσω ένα ακόμη παντελόνι, που στην πραγματικότητα δεν έχω ανάγκη. Αν όμως αντί για το παντελόνι αγόραζα ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια κάθε εβδομάδα, τότε θα ήμουν περισσότερο ευχαριστημένη! Θα ξόδευα τα χρήματά μου πιο συνετά, θα είχα κάνει μια πιο συνειδητή επιλογή.

Ξανασκεφτείτε το!
Ολοι μας δουλεύουμε για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, το δάνειο του σπιτιού μας, το αυτοκίνητο και τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ. Υστερα, αν μας περισσέψουν χρήματα, αγοράζουμε ρούχα και καλλυντικά, και αν μας περισσέψει και κάτι ακόμα, προγραμματίζουμε ό,τι άλλο μας ευχαριστεί, όπως μια εκδρομή ή ένα ταξίδι. Ακούγεται σαν ένα λογικό πλάνο, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα αυτά τα πρέπει δεν οφείλουν να μας καθορίζουν, εκτός και αν το αποφασίσουμε οι ίδιοι. Τι θα συνέβαινε, αν αποφασίζατε να μείνετε σε ένα πιο μικρό σπίτι πληρώνοντας λιγότερα χρήματα στο δάνειο ή το ενοίκιο και αποφασίζατε να σπαταλήσετε τη διαφορά σε κάτι άλλο, σε κάτι που σας ευχαριστεί; Για την Ελένη, τριάντα δύο ετών, αυτό σημαίνει πως μένει ακόμα με τους γονείς της.

«Αντί να νοικιάσω ένα σπίτι έστω και για τριακόσια ή τετρακόσια ευρώ τον μήνα, αποφάσισα να μείνω με τους γονείς μου, ώστε να μπορέσω να συγκεντρώσω ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Με αυτά τα χρήματα άνοιξα τη δική μου εταιρεία οργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων» εξηγεί. «Παρ’ όλο που θα ήθελα πολύ να μένω μόνη μου, όπως όλοι οι φίλοι μου, έμεινα πιστή στον στόχο μου και αυτό μου δίνει σήμερα μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να έχω το δικό μου σπίτι» καταλήγει.

Για πολλούς η αγορά ενός σπιτιού αποτελεί επένδυση, οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποδεικνύουν πως το μεγαλύτερο σπίτι δεν είναι απαραιτήτως και η πιο σωστή επιλογή.

Ξεφύγετε από τη λάθος σκέψη
Πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν, αν είχατε περισσότερα χρήματα, αν δεν είχατε να πληρώσετε τη δόση του δανείου, αν μπορούσατε να παρατήσετε τη δουλειά σας και να κάνετε τον γύρο του κόσμου; Μια τέτοια λογική όμως βάζει τη ζωή μας «στον πάγο» τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά όνειρα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε, αν είχατε όλα τα χρήματα του κόσμου!

Σε μια πρόχειρη έρευνα στο γραφείο η Μαρία απάντησε πως δεν θα άδειαζε ποτέ ξανά το πλυντήριο πιάτων και η Χριστιάννα πως θα δούλευε λιγότερο και θα ταξίδευε περισσότερο. Και όμως, δεν χρειάζονται όλα τα χρήματα του κόσμου για να συμβούν αυτά: η Μαρία μπορεί να δίνει έξτρα χαρτζιλίκι στην έφηβη κόρη της για να τακτοποιεί εκείνη τα πιάτα και η Χριστιάννα θα μπορούσε να κόψει από κάπου αλλού για να μαζεύει χρήματα για τα ταξίδια της.

Μη στερείστε τις μικρές απολαύσεις
Σε περιόδους κρίσεις όλοι μας τείνουμε να αφαιρούμε από τη ζωή μας όλα εκείνα τα μικρά και καθημερινά που την κάνουν πιο απολαυστική. Το κοκτέιλ στο αγαπημένο σας μπαρ μετά τη δουλειά ή το delivery, όταν γυρνάτε στο σπίτι εξουθενωμένοι. Και είναι αλήθεια ότι οι γκουρού της οικονομίας επιμένουν πως «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Σκεφτείτε όμως αν κάτι τέτοιο πραγματικά σας ικανοποιεί. Στην πραγματικότητα, μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε κάτι μεγάλο από τη ζωή σας για να μπορείτε να χαρείτε όλα τα άλλα που σας αρέσουν. Κόψατε τον πρωινό freddo που αγοράζατε από το καφέ δίπλα στη δουλειά σας για να κάνετε οικονομία; Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνετε κατσουφιασμένοι στο γραφείο και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν ούτε οι συνάδελφοί σας!

Η επιλογή είναι δική σας
Κάθε φορά που αποφασίζουμε να ξοδέψουμε κάπου τα χρήματά μας, ταυτόχρονα αποφασίζουμε να μην τα ξοδέψουμε κάπου αλλού. Σκεφτείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στο δίλημμα να βγάλετε το πορτοφόλι από την τσάντα ή όχι; Κάθε ευρώ που ξοδεύετε για μια αγορά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού και το ερώτημα που καλείστε να απαντήσετε είναι: μήπως αυτό το άλλο θα σας κάνει πιο χαρούμενους;

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου