Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τα ελληνικά κείμενα στο σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτωνα

Αποσπάσματα από το αριστοτελικό έργο «Όργανον» είχε καταγράψει ο επιστήμονας Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, έδωσε ελεύθερη πρόσβαση μέσω
διαδικτύου σε ψηφιοποιημένα χειρόγραφα αλλά και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του Ισαάκ Νεύτωνα.

Μεταξύ των έργων και χειρογράφων του διάσημου φυσικού και μαθηματικού περιλαμβάνεται και ένα σημειωματάριο του Νεύτωνα από την εποχή που φοιτούσε και εργάζονταν στο Trinity College του Κέμπριτζ. Για αυτό και το συγκεκριμένο χειρόγραφο που ψηφιοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο φέρει την ονομασία «Trinity College Notebook».

Περιλαμβάνει σημειώσεις από τις σπουδές αλλά και δικές του σκέψεις σε θέματα των μαθηματικών και της φυσικής και χρησιμοποιούνταν από το 1661 έως το 1665.

Αυτό που έχει ωστόσο ενδιαφέρον από το συγκεκριμένο σημειωματάριο είναι ότι ο αναγνώστης θα συναντήσει από την 7η σελίδα και έπειτα γραφή… ελληνική! Πώς συνέβη αυτό; Απλούστατα ο φημισμένος επιστήμονας είχε αντιγράψει αποσπάσματα από το έργο του Αριστοτέλη για τη Λογική, «Όργανον» το οποίο και μελετούσε κάνοντας και σχετικές υποσημειώσεις στο περιθώριο της σελίδας.
Newsbeast.gr | ΚΟΣΜΟΣ : Τα ελληνικά κείμενα στο σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου