Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αφαντος ο 95χρονος δωρητής του Ιδρύματος Καραμανλή... - Πολιτική

 Με το ΣΔΟΕ να παρεμβαίνει στην υπόθεση της μυστηριώδους δωρεάς των 2 εκατ. ευρώ στο Ιδρυμα Καραμανλή που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ» και τον αποστολέα του εμβάσματος κ. Αθανάσιο Λουκόπουλο να παραμένει άφαντος, οι σκιές που πλανώνται πάνω από
τον πολιτικό κόσμο γίνονται όλο και πιο βαριές.

Εστω και με καθυστέρηση μηνών, οι ελεγκτικές αρχές ενήργησαν από την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η δωρεά, και ζήτησαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλους τους σχετικούς φακέλους προκειμένου να διαπιστώσουν την πηγή προέλευσης του τεράστιου ποσού και να διερευνήσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Καραμανλή αρνείται να απαντήσει ουσιαστικά σε σωρεία εύλογων ερωτημάτων, ενώ ο φερόμενος ως δωρητής είναι ένας 95χρονος πρώην επιχειρηματίας που διαμένει κάπου στην επαρχία, σύμφωνα με όσα είπε στο «ΘΕΜΑ» ένας ανιψιός του, και δεν επιθυμεί να εμφανιστεί. Στη Δανία πάντως όπου, σύμφωνα με το ίδρυμα, είχε επί χρόνια τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και έκανε την τεράστια περιουσία του, χάρη στην οποία μπόρεσε να προβεί στην υπό έλεγχο δωρεά, δεν τον γνωρίζει ούτε η πρόξενος ούτε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.

Επί μέρες το Ιδρυμα Καραμανλή συνεχίζει το κρυφτούλι και την τακτική των υπεκφυγών, ενώ ο οικονομικός διευθυντής κ. Κώστας Δόλογλου, ο οποίος εμφανίστηκε προ δεκαημέρου για να δικαιολογήσει τη δωρεά, απέφυγε και την παραμικρή επικοινωνία με την εφημερίδα παρά την επίμονη αναζήτηση.

Στη γραπτή απάντηση-εξώδικο που απέστειλε το Ιδρυμα Καραμανλή ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα με τις ελεγκτικές αρχές, καθώς η αρμόδια Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου έδωσε εντολή στη ΔΟΥ Ψυχικού να παραλάβει τη δήλωση δωρεάς και να εισπράξει τον προβλεπόμενο φόρο. Ωστόσο, στο έγγραφό της η συγκεκριμένη Διεύθυνση, της οποίας προΐσταται η κυρία Μαρία Μενούνου, υπεδείκνυε εμμέσως και τη δυνατότητα ή την ανάγκη να ελεγχθεί η υπόθεση, καθώς επισήμαινε ότι «για την υποβολή δωρεάς μετρητών υπόχρεος είναι μόνο ο δωροδόχος και η αναγραφή σε αυτή του ΑΦΜ του δωρητή είναι απαραίτητο στοιχείο». Η προϊσταμένη κυρία Μενούνου, μάλιστα, αναφέρει ότι «σε περίπτωση που ο δωρητής δεν διαθέτει ΑΦΜ επειδή, όπως εν προκειμένω, πρόκειται για αλλοδαπό πρόσωπο (Trust), θα πρέπει το εν λόγω πρόσωπο να εκδώσει ΑΦΜ στην Ελλάδα σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία».

Ναι μεν δηλαδή το ίδρυμα δεν είχε καμία υποχρέωση να προσκομίσει άλλα έγγραφα πλην της δήλωσης δωρεάς, όμως ο κ. Λουκόπουλος όφειλε να εκδώσει ΑΦΜ, να προσκομίσει καταστατικό της Trust που έκανε τη δωρεά και να καταθέσει βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι υφίσταται και λειτουργεί νόμιμα (η Trust). Αντί όλων αυτών, όμως, ο δωρητής δεν εμφανίστηκε πουθενά και η φυσική απόρροια ήταν, από τη στιγμή που η προέλευση του πρωτοφανούς ποσού της δωρεάς ήταν παντελώς άγνωστη, να κινηθεί, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η ελεγκτική διαδικασία. Πολύ περισσότερο που τα 2 εκατ. ευρώ προήλθαν όχι από τράπεζα της Δανίας, όπως ίσως ήταν το πιο φυσιολογικό, αλλά από τον φορολογικό παράδεισο του Isle of Man. Πρόκειται για ένα νησάκι στην Ιρλανδική Θάλασσα που έχει φορολογική αυτονομία από τη Μεγάλη Βρετανία και όπου ισχύουν χαμηλοί συντελεστές. Η κατάθεση των χρημάτων έγινε στον λογαριασμό που διατηρεί το Ιδρυμα Καραμανλή σε ελληνική τράπεζα τον Μάρτιο του 2011, χωρίς όμως να κινηθούν διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές (εκτός εάν δεν ενημερώθηκαν καν) όπως προβλέπει η νομοθεσία για την κατάθεση τόσο μεγάλων ποσών.


Παντελώς άγνωστος στη Δανία


«Μην ενοχλείτε τον θείο μου, είναι άρρωστος»

Αγνωστος είναι στους Ελληνες της Δανίας ο κ. Λουκόπουλος, παρότι δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη χώρα αυτή επί δεκαετίες, σύμφωνα με το Ιδρυμα Καραμανλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στη Δανία κ. Δημήτριο Τσάτσαρη, κανείς στη Δανία δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία κ. Λουκόπουλο. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον κ. Τσάτσαρη, ο οποίος είπε: «Είμαι οκτώ χρόνια πρόεδρος της κοινότητας και βρίσκομαι 26 χρόνια στη Δανία, αλλά αυτό το όνομα δεν το γνωρίζω». Αλλά και η κυρία Ευγενία Αντωνοπούλου, πρόξενος στη Δανία, εξέφρασε παντελή άγνοια: «Πρώτη φορά ακούω αυτό το όνομα, δεν γνωρίζω κανέναν Λουκόπουλο επιχειρηματία», μας είπε σχετικά. Παρότι από το Ιδρυμα Καραμανλή δεν δόθηκε το παραμικρό στοιχείο για τον κ. Λουκόπουλο, βρέθηκε ένας ανιψιός του δωρητή με το ίδιο ονοματεπώνυμο που ζει στην Αττική, για να διευκρινίσει κάποια πράγματα: «Ο θείος μου είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορείτε να τον απασχολήσετε. Θα παραμείνει στη δήλωση που έχει κάνει». Και πρόσθεσε: «Δεν μένει στην Αθήνα, είναι εκτός, στην επαρχία. Είναι επιχειρηματίας, είχε τη δική του επιχείρηση με μεταλλικές σφραγίδες, ο οποίος γύρισε στην Ελλάδα το 1982 και έκτοτε μένει μόνιμα εδώ. Είναι 95 ετών και έχει κάποια προβλήματα υγείας». Ο ανιψιός του δωρητή τόνισε ότι «ως προς τον θείο μου όλα είναι νόμιμα. Τώρα τι έχει γίνει με το ίδρυμα δεν ξέρω, πάντως τα χρήματα είναι νόμιμα».



ΙΔΡΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

«Ολα έγιναν νόμιμα»

Τι γράφει στην τρισέλιδη απάντησή του  

Στην τρισέλιδη απάντησή του το Ιδρυμα Καραμανλή ισχυρίζεται ότι «το έμβασμα συνιστά δωρεά χρημάτων συγκεκριμένης και γνωστής προέλευσης... γνωστοποιήθηκε νομίμως και προσηκόντως στις ελληνικές αρχές, ενώ καταβλήθηκε στο ακέραιο ο αναλογών φόρος δωρεάς». Χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «εξ ολοκλήρου αβάσιμο, ανεπέρειστο και δυσφημιστικό του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”» και προσθέτει: «Ο κ. Αθανάσιος Λουκόπουλος έζησε και δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Συνέστησε στο εξωτερικό το καταπίστευμα με την επωνυμία Loucopoulos Trust με σκοπό την υποστήριξη κοινωφελών δραστηριοτήτων. Εχοντας επιστρέψει πλέον στην Ελλάδα σε μεγάλη ηλικία και άκληρος, φρόντισε όπως το καταπίστευμα Loucopoulos Trust δωρίσει το πιο πάνω ποσό των 2 εκατ. ευρώ στο Ιδρυμα Καραμανλή για να τιμήσει αφενός μεν τη μνήμη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφετέρου δε να αναγνωρίσει έμπρακτα το έργο και τη συνεισφορά του ιδρύματος... Το Ιδρυμα Καραμανλή δύναται ως κοινωφελής και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σύμφωνα με το καταστατικό του, να δέχεται δωρεές χρημάτων, τα οποία χρησιμοποιεί για την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών του... Η εν λόγω δωρεά των 2 εκατ. ευρώ ακολούθησε από κάθε άποψη τη νόμιμη οδό».




Πρώτο ΘΕΜΑ online : Αφαντος ο 95χρονος δωρητής του Ιδρύματος Καραμανλή... - Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου