Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αλλαγή φρουράς στη Benetton

Υστερα από σχεδόν πενήντα χρόνια στην ηγεσία μίας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών ρούχων παγκοσμίως, ο Λουτσιάνο Μπένετον αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεδρία των επιχειρήσεών του και να δώσει τη σκυτάλη στον γιο του Αλεσάντρο. «Χρειάζεται προπαντός πάθος για να διοικήσει την εταιρεία και πιστεύω πως το έχει» δήλωσε ο
77χρονος Μπένετον για τον γιο του, με την ευχή να κρατήσει ψηλά την «αυτοκρατορία» του!

Έπειτα από ένα ταξίδι 47 ετών, αποχωρώ από τη θέση μου στην εταιρεία και την αφήνω στους συγγενείς μου, ανακοίνωσε εμφανώς συγκινημένος ο Λουτσιάνο Μπένετον, ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής του ομίλου.

«Τώρα ήρθε η σειρά για τον γιο μου Αλεσάντρο να γίνει πρόεδρος. Ωστόσο, η πρόκληση για δημιουργία και καινοτομία παραμένει η ίδια. Αυτό έκανε πάντα η εταιρεία και θα συνεχίσει να το κάνει. Ο γιος μου έχει αποδείξει πως δεν το βάζει κάτω. Στοχεύει πάντα στην επιτυχία και αυτό θα κάνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο, ο δημιουργός της εταιρείας-σύμβολο για το ιταλικό ντύσιμο τόνισε πως η Μπένετον υποχρεούται να είναι ανταγωνιστική, ειδικά τώρα που η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά την Ιταλία.

ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
Στα 48 χρόνια του και έχοντας εργαστεί στον όμιλο από το 1998, ο Αλεσάντρο Μπένετον κρίθηκε πως είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει την εταιρεία στη μετά Λουτσιάνο Μπένετον εποχή. Με μια πρώτη ματιά στο βιογραφικό του φαίνεται πως έχει τα απαιτούμενα προσόντα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ και στη συνέχεια απέκτησε το ΜΒΑ από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Πριν εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, δούλεψε ως αναλυτής στην Goldman Sachs στο Λονδίνο, σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων στον κόσμο. Παράλληλα, ίδρυυσε την 21 Investmenti, τη δική του τράπεζα επενδύσεων. Η ανάμειξή του στα της Μπένετον ξεκίνησε το 1998, ενώ δύο χρόνια αργότερα μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ήταν υπεύθυνος για την ομάδα της Formula 1.

Θεωρείται αρκετά δραστήριος και επίσης είναι μέλος του δ.σ. της Confindustria, του αντίστοιχου ΣΕΒ. Κρατά την προσωπική ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και απολαμβάνει στιγμές ευτυχίας με τη σύζυγό του, την Ντέμπορα Κομπανιόνι, πρώην αθλήτρια του σκι. Η Κομπανιόνι θεωρείται η καλύτερη Ιταλίδα σκιέρ καθώς έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1992, το 1994 και το 1998. Οι δυο τους έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και μένουν μόνιμα σε προάστιο του Τρεβίζο, κοντά στην έδρα της εταιρείας.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Στόχος του Αλεσάντρο είναι να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην εταιρεία, διατηρώντας όμως τα κεκτημένα που με τόσο κόπο κατάφερε να δημιουργήσει η οικογένειά του. Αν και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά όλον τον κόσμο, ο Αλεσάντρο Μπένετον δεν απογοητεύεται.

Οπως δηλώνει ο ίδιος, οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η εταιρεία από δω και πέρα είναι η αποφασιστικότητα, η δημιουργικότητα και η πίστη στη νέα γενιά. Αν και η παρουσία των ρούχων Μπένετον είναι έντονη σχεδόν σε όλον τον πλανήτη, για τον Αλεσάντρο υπάρχει πάντα χώρος για νέες προοπτικές και ευκαιρίες. «Με ρωτούν συχνά αν η Μπένετον θα τα καταφέρει. Είμαστε μια δυνατή ομάδα. Στόχος μας είναι η επιτυχία και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τη δούμε ως προσωπικό στόχο μας» τόνισε δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα στην εταιρεία.

6.500 καταστήματα από το 1965


Με όπλο της τα πρωτότυπα και ταυτόχρονα πολύχρωμα σχέδια, η Μπένετον ξεκίνησε δυναμικά καταλαμβάνοντας γρήγορα περίοπτη θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ρούχων. Η επιτυχία της οφείλεται ξεκάθαρα στον Λουτσιάνο Μπένετον, έναν άνθρωπο με αγάπη και όραμα για τη μόδα, που κατάφερε και δημιούργησε μια εταιρεία από το μηδέν και σήμερα έχει φτάσει τα 6.500 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Ολα ξεκίνησαν το 1965, με τον 30χρονο τότε Μπένετον να δημιουργεί μια σειρά από πουλόβερ σε διάφορα χρώματα, τα οποία έκαναν θραύση στην τοπική αγορά της γενέτειράς του, το Τρεβίζο στη βόρεια Ιταλία. Μαζί με τα δύο αδέρφια του και την αδερφή του δημιούργησε την εταιρεία με την επωνυμία Μπένετον.

Το 1965 εγκαινίασαν το πρώτο κατάστημά τους και πολύ σύντομα η φήμη τους ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα. Το πρώτο κατάστημα στο Παρίσι το 1969 ήταν γεγονός. Τα χρόνια πέρασαν, η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε και στον χώρο των αρωμάτων, των γυαλιών ηλίου και των ειδών ταξιδίου, ενώ υπήρξε ενεργή στα σπορ. Ασχολήθηκε με τη Formula 1 (δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα με τον Μίκαελ Σουμάχερ, το 1994 και το 1995), το μπάσκετ (Μπενετόν Τρεβίζο), αλλά και το βόλεϊ (Sisley Τρεβίζο).

ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΣ
1965 - Ιδρύεται η εταιρεία Benetton Group
1969 - Ανοίγει το πρώτο μαγαζί της εταιρείας εκτός Ιταλίας
1978 - Ο όμιλος εξάγει το 60% της παραγωγής του
1980 - Εγκαίνια για το πρώτο μαγαζί του ομίλου στη Νέα Υόρκη
1982 - Συνεργασία με τον διάσημο φωτογράφο Ολιβιέρο Τοσκάνι, υπεύθυνο για αρκετές καμπάνιες του ομίλου
1983 - Η Benetton «εισβάλλει» στον μαγικό κόσμο της Formula 1
1986 - Η εταιρεία εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, της Φρανκφούρτης και της Νέας Υόρκης
1994 - Ιδρύεται το Κέντρο Ερευνας και Επικοινωνίας του ομίλου
2005 - Ο όμιλος φτάνει τα 5.000 καταστήματα σε 120 χώρες
2012 - Ο Λουτσιάνο Μπένετον αποχωρεί από την προεδρία της εταιρείας

Οι προκλητικές διαφημίσεις
Η ποιότητα των ρούχων Μπένετον είναι για πολλούς αναμφισβήτητη, αν και μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εταιρείας οφείλεται στις έξυπνες και ταυτόχρονα προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες της. Από το 1982 έως το 2000, η εταιρεία συνεργαζόταν με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Ολιβιέρο Τοσκάνι και οι περισσότερες καμπάνιες προκαλούσαν αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική είναι η καμπάνια της δεκαετίας του 1980 με τίτλο «United Colors of Benetton», όπου απεικονιζόταν ένας ιερέας να φιλά μια καλόγρια και ένα λευκό μωρό να θηλάζει το στήθος μιας μαύρης γυναίκας. Η συνταγή με τις ευρηματικές διαφημιστικές εκστρατείες συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Η τελευταία καμπάνια παρουσίαζε προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής να φιλιούνται στο στόμα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Βατικανού, καθώς μία από τις αφίσες έδειχνε τον πάπα Βενέδικτο να φιλιέται με τον ιμάμη του Αλ Αζχαρ. Το επίμαχο φωτομοντάζ έκανε έξαλλους τους ανθρώπους του Βατικανού που ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα η αφίσα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ
Αλλαγή φρουράς στη Benetton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου