Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Η λιτότητα που επιβάλλουν στην Ελλάδα σκοτώνει»

Για «Ταλιμπάν της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μιλά ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ Ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «Εδώ και δύο χρόνια, οι Έλληνες ζουν στον ρυθμό
ακραίων προγραμμάτων λιτότητας. Στην Αθήνα, κάποιοι σκύβουν το κεφάλι ή επαναστατούν. Πορτραίτο μίας Αθήνας στα πρόθυρα της έκρηξης», δημοσιεύει στην τελευταία του έκδοση το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό του Βελγίου «Moustique».

Σε γενικές γραμμές περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η εικόνα μιας Αθήνας, που πνίγεται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, το δε ρεπορτάζ συνοδεύεται από συνέντευξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ με τίτλο «Τους ζητάνε το αδύνατο» και υπότιτλο «Συνάντηση στην Αθήνα, με τον πιο παθιασμένο υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γάλλου ευρωβουλευτή είναι το εξής:

ΕΡ. Γιατί υποστηρίζετε την Ελλάδα με τόση θέρμη;

ΑΠ. Δεν υποστηρίζω τους Έλληνες, υποστηρίζω μία ιδέα δικαιοσύνης. Βρίσκω ότι ζητάνε το αδύνατο σε αυτήν τη χώρα. Όντως, υπήρξε πελατειακό σύστημα, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ως εθνικό άθλημα. Αλλά από την άλλη, η ΕΕ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει δομές επίβλεψης, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια ολισθήματα. Η λιτότητα που οι Ταλιμπάν της ΕΕ επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι φάρμακο που θα σκοτώσει τον άρρωστο. Οι Έλληνες έχουν λίγες πιθανότητες να τα βγάλουν πέρα.

ΕΡ. Αναφερθήκατε στους «Ταλιμπάν» της ΕΕ... Ποιοι είναι;

ΑΠ. Οι υπέρ- φιλελεύθεροι που επιβάλλουν μέτρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στους κατοίκους… Τους χαρακτήρισα Ταλιμπάν, διότι έχουν μεγάλη δόση αναισθησίας.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, προμηνύει αυτό που θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη;

ΑΠ. Όχι. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς ένα πρόγραμμα ανάκαμψης. Ο υπέρ- φιλελευθερισμός δεν θα νικήσει.

ΕΡ. Αυτή η ανάκαμψη είναι τελείως απούσα από την Ελλάδα;

ΑΠ. Προς το παρόν, ναι. Αλλά κάτι αρχίζει. Υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη για να εξισορροπηθεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Υπάρχουν 25 με 30 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ανάκαμψη, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, σε συνεργασία με τους Έλληνες. Η διαδικασία θα είναι αρκετά αργή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων σε αυτήν. Πάντως, πολύ περισσότερο από ό,τι με τη λιτότητα, που τους επιβάλλεται τυφλά.
Newsbeast.gr | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : «Η λιτότητα που επιβάλλουν στην Ελλάδα σκοτώνει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου