Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥ "ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ" - Δ.Σ. ΚΕΛ 02/04/2012

Σας παραθέτουμε την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Μάρκου στο Δ.Σ. 02/04/12 σχετικά με το Κ.Ε.Λ.
 Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν χωράει παραταξιακή πειθαρχεία. Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες μπορεί να τις εκφράσει ελεύθερα και φυσικά είναι υπόλογος και των πράξεών του και των θέσεών του.
Έτσι και εγώ, λοιπόν θα σας
εκφράσω καθαρά και μόνο προσωπικές απόψεις.
Προσωπικά εγώ, όπως και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι σ' αυτήν εδώ την  αίθουσα, δεν έχουμε ειδικές γνώσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως, περισσότερες γνώσεις μπορεί να έχουν συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι μηχανικοί.
Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει, εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου. Έχουμε ζητήσει από την αρχή να γίνει μια μελέτη, από έναν έγκυρο φορέα, προκειμένου να εξετάσει όλες τις περιβαλλοντολογικές, τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη και να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά, σε όλο αυτό το διάστημα,δεν έχει γίνει καμία κίνηση με αποτέλεσμα να μένουμε εγκλωβισμένοι σε μικροπολιτικά παιχνίδια και σε εκβιαστικά διλήμματα, ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές.
Οι συζητήσεις που έγιναν, τόσο με τεχνικούς συμβούλους, όσο και με πολιτικά πρόσωπα, έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και εξαιτίας αυτού δεν έχουμε καμία άποψη για το τι ειπώθηκε, ποια είναι τα πιθανά αντισταθμιστικά, τα οποία μπορεί να συζητήθηκαν,  και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συμφωνίες που έγιναν.
Η προηγμένη τεχνολογία και η αναπτυξιακή διάσταση του έργου και η οικονομική παράμετρος της κατασκευής είναι έννοιες εντελώς αόριστες, αφού δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός και, το κυριότερο, δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόταση, αφού τα πάντα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Την μία λέμε "θα κάνουμε μόνοι μας", την άλλη "θα ενταχθούν οι 11 δήμοι", μετά "δεν θα ενταχθούν οι 11 δήμοι, θα είναι τα Σπάτα με την Αρτέμιδα", η απάντηση που πήραμε από την ΕΥΔΑΠ λέει ότι θα είναι και το Πικέρμι με την Ραφήνα.
Μιλάτε, μέσα στην εισήγησή σας για "διεύθυνση εναλλακτικών λύσεων". Ποια "διεύθυνση εναλλακτικών λύσεων" έχει γίνει μέχρι σήμερα; Και πάνω σε ποιες εναλλακτικές καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα; Δεν είδα να υπάρχει κάποια εναλλακτική.
Όσον αφορά τον "προσδιορισμό του κόστους" είναι και αυτό κάτι πολύ σχετικό.
Μας είπατε ότι είχατε να αντιμετωπίσετε ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν να κάνουν με συμφέροντα εργολάβων και διαπλεκόμενων. Να υποθέσουμε, δηλαδή ότι τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν τώρα;
Είσαστε σίγουροι ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο δημιουργίας ενός μεγάλου ΚΕΛ  με εκβολή στην θάλασσα;
Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της M2R;
Με ποιο τρόπο διασφαλίζετε την διαφάνεια μιας μελλοντικής διακήρυξης έργου όταν αυτός που κάνει την μελέτη είναι παράλληλα και υποψήφιος προμηθευτής του Βιολογικού Κέντρου Επεξεργασίας;
Είναι γνωστό ότι σε ζητήματα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο παρουσιάζεται μια τάση για απευθείας αναθέσεις.
Το ίδιο έγινε και πριν λίγο καιρό με την αντίστοιχη περίπτωση του Ελληνικού.
Εκφράζοντας και πάλι την αποκλειστικά δική μου άποψη, προτείνω:
  1. την εκπόνηση μελέτης από ιδιωτικό, δημόσιο φορέα ή πανεπιστημιακή πολυτεχνική σχολή που δεν θα έχει καμία σχέση εξάρτησης, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέταση όλων των πιθανών μεθόδων επεξεργασίας και αξιοποίησης που μπορούν να εφαρμοστούν
  2. αναβολή της συνεδρίασης για μετά τις Εθνικές Εκλογές, όπου πολύ πιθανόν, θα υπάρξουν ανακατατάξεις και το ενδεχόμενο μιας πληρέστερης και αξιόπιστης ενημέρωσης.
Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου