Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Έχασε την δίκη για το σπίτι του Μαντέλα η πρώην σύζυγός του

Έχασε την δίκη για το σπίτι του Μαντέλα η πρώην σύζυγός του
Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο χωριό Κούνου στη Νότιο Αφρική και εκεί τάφηκε το 2013
Η δεύτερη σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, η Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα, έχασε το πατρικό σπίτι του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής, το οποίο είχε διεκδικήσει σθεναρά σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια του πρώην συζύγου της.




Η αγροτική κατοικία στο χωριό Κούνου, στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν ο τόπος όπου πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και εκεί επίσης τάφηκε όταν απεβίωσε το 2013.



Σύμφωνα με την διαθήκη του Μαντέλα η επιθυμία του ήταν το πατρικό του σπίτι να παραμείνει στα χέρια της οικογένειάς του με στόχο «να διατηρηθεί στο διηνεκές η ενότητα της οικογένειας», όμως η δεύτερη σύζυγος του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής ξεκίνησε δικαστική διαμάχη για την διεκδίκηση του σπιτιού και υποστήριξε ότι, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της ανήκει επειδή, όταν ο Μαντέλα το αγόρασε το 1989, το ζευγάρι ήταν ακόμα παντρεμένο.

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε παντρευτεί την δεύτερη σύζυγό του Γουίνι το 1956 και το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το 1996, τρίτη σύζυγος του Μαντέλα ήταν η Γκράσα Μασέλ, χήρα του πατέρα της μοζαμβικανής ανεξαρτησίας Σαμόρα Μασέλ, την οποία ο Μαντέλα παντρεύτηκε το 1998.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης η οικογένεια του Μαντέλα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή της και δηλώνει: «Είναι πολύ λυπηρό γεγονός ότι αυτή η δοκιμασία στις τελευταίες του επιθυμίες (του Μαντέλα) προήλθε από κάποιον που είναι τόσο κοντά στην οικογένεια».

Ο Μαντέλα δεν αναφέρει στην διαθήκη του την δεύτερη σύζυγό του, αλλά μοίρασε τα περιουσιακά του στοιχεία σε μέλη της οικογένειάς του, σε εργαζόμενους για εκείνον, σε σχολεία και στο  κυβερνών κόμμα «Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο».

Ο Μαντέλα είχε συλληφθεί το 1962 και πέρασε 27 χρόνια στην φυλακή πριν γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου