Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αμαλία Τόκα «ΜΕ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ»

«ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ-ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ»
 «δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα» Άλκης Αλκαίος
 Ο Δήμαρχος, κ. Πιστικίδης, ως εκπρόσωπος  πλέον της  Διυπουργικής Επιτροπής, εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/4/2016,  προς έγκριση και ψήφιση την  απόφαση-γνωμοδότηση   της εν λόγω Επιτροπής για την κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι.




Χωρίς καμία εισήγηση, το μόνο που έκανε ήταν η ανάγνωση  των  εγγράφων  των κ.  Φλαμπουράρη, Καπετάνιου, Κουρουπλή, χωρίς καμία προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς την τεκμηριωμένη αναφορά εναλλακτικών  μη εφικτών και βιώσιμων  λύσεων , χωρίς καμία διαβούλευση, ως ορίζουν οι νόμοι,  χωρίς να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο την αρμοδιότητα χωροθέτησης ΚΕΛ , χωρίς  να έχει ολοκληρωθεί η νέα  μελέτη οριοθέτησης  και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος (ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ), ο κ. Πιστικίδης παρότρυνε τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίσουν εν λευκώ, την πρόταση των εκβιαστών του ,όπως σε προηγούμενα συμβούλια ,τους χαρακτήριζε!
Ο κ. Δήμαρχος, εισηγήθηκε την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής, γνωρίζοντας ότι  η μόνη υπάρχουσα μελέτη είναι αυτή του 2002 και η οποία αφορά την δημιουργία του φαραωνικού  ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων,  γνωρίζοντας ότι εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δυο προσφυγές του Δήμου μας οι οποίες αφορούν η μεν μια, την οριοθέτηση του ρέματος ( οπότε δεν μπορεί να αποφασιστεί καμία χωροθέτηση ΚΕΛ) και η άλλη την μη εμπλοκή του Δήμου μας στην επιβολή προστίμων εκ μέρους της Ε.Ε. διότι δεν είναι αρμόδιος ούτε για τους σχεδιασμούς ,ούτε για την εκπόνηση  μελετών.    
Τώρα, ως Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του, αφού όπως είπε, την  πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής  για δημιουργία ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι ,ναι μεν δεν την πιστεύει αλλά θα την εφαρμόσει γιατί την επιβάλλει  η Κυβέρνηση!….τι μας θυμίζει!! ;; 
Που είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοικητική αυτοτέλεια ;;;
Ενδιαφέρον για τα συμπεράσματά μας αποτελούν τα λεγόμενα της πρόσφατης συνέντευξης (επισυναπτόμενη) του Αντιδημάρχου και αντικαταστάτη  του Δημάρχου, κ. Μπουρνούς :
 «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει «ανοίξει» στο τραπέζι των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων -λήψης αποφάσεων (όπως θέλετε πείτε το) το θέμα του αποχετευτικού στην Αν. Αττική. Μιλάμε για  την Αν. Αττική γιατί το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά λύση για το Βιολογικό Ραφήνας-Πικερμίου και  Σπάτων – Αρτέμιδας, αλλά και μέρος του δήμου Παλλήνης, καθώς και μέρος του δήμου Μαραθώνα (νότιο τμήμα της δημ. Ενότητας Νέας Μάκρης), κάτι που συστηματικά και εντέχνως αποκρύπτουν, δηλ ότι όλο το προαναφερόμενο πλαίσιο αποτελεί λύση-πακέτο.
Εφαλτήριο αυτής της εγρήγορσης που επιδεικνύεται στο τέλος του 2015 αποτελούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ελληνική Δημοκρατία (και όχι στους δήμους) για την μη εξεύρεσης λύσης ως όφειλαν μέχρι το 2005….
Χτες η διυπουργική επιτροπή φαίνεται να αποφάσισε σε συνεδρίαση,  να μην αποδεχθεί την κοινή και λογική πρόταση των δυο δήμων ( στη θέση Λακαθέλα-Αεροδρομίου), η οποία εξασφαλίζει την απαιτούμενη κοινωνική αποδοχή από τους δήμους. Αυτό βέβαια είναι δικαίωμά τους (αν είναι!). 
Εκείνο όμως που σίγουρα δεν είναι δικαίωμα κανενός είναι να πληροφορούμε εσφαλμένα του ευρωπαίους εταίρους μας, που χρηματοδοτούν αυτό το περιβαλλοντικό έργο. Βέβαιο επίσης είναι ότι οι όποιες ανακρίβειες θα γίνουν τελικά γνωστές, γιατί πλέον από το «νταραβέρι» ετών με την Ελλάδα, μας έχουν κατατάξει οι εταίροι μας, στην ομάδα των αναξιόπιστων συνομιλητών.
Και συνεχίζει, αφού αναφέρει τον δεκάλογο των ανακριβειών …
Όσο και να θέλουν κάποιοι να κρύψουν την αλήθεια –ακόμα και από ευρωπαϊκά ώτα- αυτή θα αναδειχθεί, όπως συμβαίνει πάντα. Είναι μόνο θέμα χρόνου. Πριν ή μετά το γεγονός…..
………Απλώς θέλω να καταστήσω σαφές ότι  (το Πλατύ χωράφι) δεν είναι ούτε η μοναδική λύση, ούτε η καλύτερη. Απλώς ίσως τα χρήματα είναι πολλά « Άρη»  (σύμφωνα με την πασίγνωστη ελληνική ταινία με το Νίκο Κούρκουλο) και οι «κουτόφραγγοι»  απλώς δεν το έχουν πάρει ακόμα είδηση. Κάποια στιγμή όμως θα το πάρουν. Το θέμα είναι πριν ή μετά. Εκεί εναπόκεινται οι ευθύνες καθενός. 
Ο Αντιδήμαρχος Μπουρνούς ναι μεν αυτά έλεγε και στην ουσία κατήγγειλε τις επιβαλλόμενες πρακτικές, από την άλλη όμως , ψήφισε την πρόταση της Διυπουργικής – Δημάρχου ως την   μοναδική πρόταση η οποία μας επιβάλλεται ατεκμηρίωτα εκ μέρους  της Κυβέρνησης …. Βλέπουμε λοιπόν  …πού ακριβώς, εναπόκειται και η δική του ευθύνη!
Βλέπουμε επίσης  που εναπόκειται και η θεσμική ευθύνη του Δημάρχου ο οποίος νομίζοντας  ότι καλύπτεται πίσω  από τις  «κυβερνητικές πλάτες» , υπογράφει μυστικά το σύμφωνο συναντίληψης για τη θέση Πλατύ Χωράφι, μετά προτείνει τη θέση Λακαθέλα -αεροδρομίου , αποδέχεται  την ατεκμηρίωτη θέση για την μη υπαγωγή μας στο ΚΕΛΨ, καταργεί την διαβούλευση με τους πολίτες, λύνει μονομερώς την σύμβαση με το ΕΜΠ την οποία ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, διασπά το κοινό μέτωπο δράσης και θέσης με τον όμορο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος και προτείνει Πλατύ Χωράφι.
Ένα καλοστημένο σχέδιο, στο οποίο ο κ. Πιστικίδης αναδεικνύεται από τους πρωταθλητές  του πιο δημοφιλούς  και προσφιλούς  αθλήματος των πολιτικών ταγών , αυτό   της πολιτικής κωλοτούμπας! Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής εναντίον   της κατασκευής ΚΕΛ  στο Πλατύ χωράφι, τώρα έγινε  ο  υπέρμαχος  του έργου στη  θέση Πλατύ Χωράφι! προτάσσοντας  το  νέο του πλέον σκεπτικό, αυτό  της προστασίας των συμφερόντων των πολιτών, προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή του Δήμου μας  από την επιβολή των προστίμων εκ μέρους της ΕΕ.
 Τι…… μας θυμίζει;;
Προστατεύοντας λοιπόν τα συμφέροντά μας, επικαλέστηκε το «νεοφηφιστέν»  άρθρο 22 του  πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»   περί συμμόρφωσης του Δήμου μας,  γιατί  υπέπεσε σε παράβαση εξ΄ αιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης.
 Άφησε όμως  αναπάντητα τα σοβαρά ερωτήματα , για το ποιές  δηλαδή είναι οι παραλείψεις ή οι παράνομες πράξεις του Δήμου μας σε σχέση με την μη επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, για το ποιοί ευθύνονται από το 2003  μέχρι σήμερα για την ομηρία μας σε βόθρους, όπως επίσης με ποιόν  νόμο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να χωροθετεί ΚΕΛ,  όταν όλοι μας γνωρίζουμε ότι το 2012 σε μια παρόμοια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος  περί χωροθέτησης ΚΕΛ η απόφαση ακυρώθηκε  και δεν ήταν εκτελεστή λόγω αναρμοδιότητάς του, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  
Όσα ανταποδοτικά έργα  και αν έχουν δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για την επιβολή αυτής της απόφασης, η κατά  κατά συρροή παραβίαση νόμων, οδηγιών, δικαστικών  αποφάσεων και εκκρεμοτήτων,  θα αποκαλυφθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τους  Δημάρχους της  Κύπρου  οι οποίοι άλλοι είναι στη φυλακή και άλλοι ετοιμάζονται να μπουν, λόγω   της συγκάλυψης παράνομων ενεργειών των αρμόδιων φορέων.
Ας σταματήσουν  όλοι οι  διοικούντες να επιβάλλουν  αυθαίρετες και συγκρουόμενες με το κοινωνικό αίσθημα αποφάσεις . Ας σταματήσουν   τις ίδιες επιλογές των λανθασμένων χρόνιων σχεδιασμών τους οι οποίες  συνοδεύονται  από   την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την εκπόνηση νέων μελετών ,με την δικαιολογία της εφαρμογής της  αρχής της εγγύτητας και της χωροταξικής δημοκρατίας την οποία τώρα εφεύραν ,για την Αττική! Δεν  γίνεται να σχεδιάζουν κατά το δοκούν εξυπηρετώντας  πολιτικές σκοπιμότητες ( όπως ανέφερε και ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου)   και να   ενεργούν με   δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Ας εναρμονιστούν με την    βιώσιμη, περιβαλλοντικά αξιόπιστη, οικονομικότερη  και χρονικά ταχύτερη λύση, την οποία  υποδεικνύουν τα ίδια  δημόσια έγγραφα αλλά και οι εκθέσεις λειτουργίας προς στην Ε.Ε. για το  ΚΕΛ  Ψυττάλειας.
Η Δημοτική Σύμβουλος
Αμαλία Τόκα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου