Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το όνειρο,ο έρωτας ενος Κρητικού ,που έγινε πραγματικότητα..

...και καρπός αυτού, το HYDRAMA GRAD HOTEL..
Ιστορική αναδρομή.
Έρωτας με τη πρώτη ματιά! Ο άνθρωπος που, από το 2004, ξεκίνησε αυτό το τόσο ιδιαίτερο εγχείρημα είναι ο Μανώλης Λεδάκης, ένας πολυπράγμονας επιχειρηματίας, τολμηρός, που είχε το όραμα αλλά και την ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή να υλοποιήσει αυτή την επένδυση των περίπου 17 εκατ. ευρώ δίνοντας μία άλλη διάσταση στο μέλλον του Δραμινού εναλλακτικού τουρισμού.




"Όταν ερωτευτείς, δεν ψάχνεις τον τόπο που θα ερωτευτείς,"

Σκέφτηκα ό,τι δεν είναι δυνατόν, αυτό να πωλείται. Το 2006! Εντελώς τυχαία! Καμία σχέση δεν είχα με τη Δράμα. Τώρα έχω!!" Ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο επιχειρηματίας.



H ιστορία του φιλόδοξου εγχειρήματος ξεκινάει το 2006, όταν ο ιδιοκτήτης της Εργοεπισκευαστικής Μανώλης Λεδάκης, που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών και του τουρισμού στην Κρήτη, επισκέφθηκε στη Δράμα και αντίκρισε τυχαία, δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, το διατηρητέο κτήριο της παλιάς καπναποθήκης (σ.σ.: χτίστηκε τη δεκαετία του 1920) το οποίο παρέμενε ανενεργό για περισσότερα από 30 χρόνια.

κ.Μανώλης Λεδάκης


Οταν έμαθε ότι στο διατηρητέο κτήριο είχε μπει πωλητήριο
(την πινακίδα την φυλάω ακόμα και θα την έχω στο αρχείο μου. Μια πινακίδα 1,5 Χ 2 μέτρα και έγραφε ΠΩΛΕΙΤΑΙ.είπε σε μια συνέντευξή του ο επιχειρηματίας Μανώλης Λεδάκης)από την αμερικανικών συμφερόντων Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού, πήρε την απόφαση -«περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική», όπως λέει ο ίδιος να το αγοράσει και να το μετατρέψει σε ένα ξενοδοχείο μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά δεδομένα.



Οπερ και εγένετο, καθώς πρόκειται για το μόνο ξενοδοχείο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που το εσωτερικό του, πατώματα και κολόνες, αποτελείται αποκλειστικά από ξύλο.

Περιγραφή, ιστορικό



Οι καπναποθήκες αποτελούσαν για πολλά χρόνια στη Δράμα το ασφαλέστερο σημάδι της οικονομικής προόδου και της ευημερίας της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1840-1860 η καλλιέργεια του καπνού είχε επεκταθεί παρά πολύ και η εξαγωγική ποσότητα ήταν παρά πολύ σημαντική. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, το 1874, να χτιστεί το πρώτο καπνομάγαζο στην περιοχή των πηγών που ανήκει στον Ι. Αναστασιάδη, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στα 1880, ανοικοδομούνται οι καπναποθήκες του γαλλικού μονοπωλίου καπνού.
Εμπνευστής και σχεδιαστής αυτών των κτιρίων ήταν ο αρχιτέκτονας Κόνραντ φον βίλας..Ο

KONRAD VON VILLAS γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό του νοτίου Τιρόλο της Αυστρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου το 1866. Μετά την φοίτηση και ολοκλήρωση των σπουδών του στο πολυτεχνείο του Μονάχου, μετακινήθηκε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το 1894 έρχεται στην Δράμα για την κατασκευή <<ενωτικής σιδηροδρομικής γραμμής>>, που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Δεδέαγατς και την Κων/λη . Εδώ παντρεύεται τη Βικτόρια Γρηγοριάδη. Αργότερα εργάζεται στο Δήμο της Δράμας.





Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 σχεδιάζει δύο σημαντικά τετραώροφα κτίρια καπναποθηκών για λογαριασμό του Έρμαν Σπήρερ, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. (Καπναποθήκες Αυστροελληνικής)

Περιγραφη του κτιρίου



Ενα πολυώροφο κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη και αναλογίες πλευρών. Το ισόγειο διαιρείται δια μέσου μιας εγκάρσιας τοιχοποιίας σε δυο τμήματα με ανεξάρτητες για το καθένα εισόδους.

Για την κατακόρυφη μεταφορά των δεμάτων του καπνού έχει προβλεφτεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση κτίριο των γραφείων της εταιρείας.



το ..πάντρεμα του χθές με το ..σήμερα

Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία καπνού. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 αγόρασε το κτίσμα η «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.», η οποία συνέχισε σ' αυτό την επεξεργασία καπνού. Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τότε μόνο σαν αποθήκη καπνών.

Για την κατακόρυφη μεταφορά των δεμάτων του καπνού έχει προβλεφτεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση κτίριο των γραφείων της εταιρείας.

Πριν λίγα χρόνια

 

Για να εγκριθούν οι μελέτες για τη νέα χρήση του κτηρίου, που είναι ανακηρυγμένο μνημείο, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και το καθαυτό έργο, άρχισε μόλις στις αρχές του 2012, πάνω σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK - Στυλιανίδης. Να σημειωθεί οτι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15,073 εκατ. ευρώ, εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ και κοινοτική 6,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λεδάκης, η επένδυση ξεπέρασε τα 15 εκατ. και απορρόφησε ι περί τα 17 εκατ. ευρώ καθώς οι εργασίες αποκατάστασης με τη διατήρηση βεβαίως όλων των ξύλινων στοιχείων και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του οικοδημήματος, αποδείχτηκαν πολύ υψηλού κόστους. Να σημειωθεί ότι τη διαχείριση του ιστορικού κτηρίου έχει η «Εργοεπισκευές ΑΕ» ενώ η τεχνική εταιρεία «Ταχυδομή ΑΕ», συμφερόντων Λεδάκη, ανέλαβε το κατασκευαστικό κομμάτι.



Στο διατηρητέο αυτό κτήριο, που βλέπει στις δύο λιμνούλες των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και έχει μπροστά του μία...«αυλή» 60 στρεμμάτων, η οικογένεια Λεδάκη δημιουργεί ένα ξενοδοχείο που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους θα μπορεί να αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες και έναν σημαντικό κρίκο σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Δράμας και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Άλλωστε το «Hydrama», που παίρνει το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Δράμας, βρίσκεται σε μια ξεχωριστή γειτονιά της παλιάς πόλης, δίπλα στο «μαρμάρινο σπίτι», χτισμένο το 1875 από τον καπνέμπορο Ι. Αναστασιάδη, αλλά και δίπλα στα γραφεία του Φεστιβάλ Δράμας, ενώ μπροστά του έχει το πέτρινο ανοικτό θεατράκι του Δήμου.



Από τα 7.500 τ.μ., τα δωμάτια, συνολικά 73, θα καλύπτουν μόλις 2.500 τ.μ. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων που θα μετατρέπεται και σε ballroom, ένα a la carte εστιατόριο με δημιουργική ελληνική κουζίνα κι' ένα all day bar- restaurant, ενώ ξεχωριστό μουσικό ύφος στη χαλαρωτική ατμόσφαιρα θα δίνει το jazz bar. Οι νέοι ιδιοκτήτες τονίζουν τη δημιουργία wine bar και κάβας, που θα δίνουν έμφαση στην προβολή των πολύ ξεχωριστών κρασιών των οινοποιείων της Δράμας.

Ξεχωριστό ξενοδοχείο σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτήριο και, στη βάση και την επιλογή αυτή, τρεις μουσιολόγοι, αξιοποιώντας την ιστορία και την αισθητική του χώρου, θα δημιουργήσουν ένα μικρό μουσείο για την ιστορία του «Hydrama», μέσα σε ένα ζωντανό μνημείο.



Δίπλα στο μαγικό υδροβιότοπο της Αγ,Βαρβάρας ...επανερχόμενοι στο παρόν, ένα μεγάλο μέρος του κτηρίου αφιερώνεται, στο διώροφο spa και wellness center, σε αυτό το υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας, που περιλαμβάνει εκτός από τα ατμόλουτρα και τη φιλανδική σάουνα, γυμναστήριο, κομμωτήριο, αίθουσες ατομικής φροντίδας και θεραπειών, αλλά και ένα αλατοσπήλαιο ...«κτισμένο» με αλάτι Ιμαλαΐων.



το αλατοσπήλαιο απο αλάτι Ιμαλαίων με τις θεραπευτικές του ιδιότητες



Το κέντρο αυτό, θα λειτουργεί και με εξωτερικούς πελάτες, που θα διαθέτουν κάρτα μέλους. Άλλωστε, η εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου είναι τέτοια που οι επισκέπτες, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο «περίπατο», που διαχωρίζεται από τους λοιπούς κυρίως χώρους με υαλοπετάσματα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον επιχειρηματία Μανώλη Λεδάκη κ φυσικά σε όλους όσους συμετειχαν στην υλοποίηση και την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του υπερσύγχρονου ξενοδοχείου σ"αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε..

Η κατασκευή ενός κτιρίου έχει το πάθος ,την αγάπη, για την ζωή των δημιουργών του.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον πολιτικό μηχανικό κ.Άγγελο Λεδάκη ,που είχε την επίβλεψη του έργου..

Είμαστε σίγουροι ,για την επιτυχία του ξενοδοχείου ,καθώς και για την σημαντική συμβολή του ,στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της πόλης μας..

Το Άρωμα Γυναίκας εύχεται όλοψυχα ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ,ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!

http://www.tachydomi.gr/el/
πληροφορίες αντληθηκαν απο την ιστοσελίδα της εταιρειας ΤΑΧΥΔΟΜΗ ,kai την voriagr..

ektiesthisi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου