Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ψηφίστηκε από το Δ.Σ. Ραφήνας Πικερμίου η θέση Πλατύ χωράφι για Κ.Ε.Λ.

Ψηφίστηκε από το δ.σ. Ραφήνας Πικερμίου η θέση Πλατύ χωράφι για Κ.Ε.Λ.
Αποχετευτικό: Οι υπέρ και οι κατά, τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων και τα μέλη του Δ.Σ. Το βράδυ της Παρασκευής, 15/4/2016, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας, Πικερμίου
με ένα μόνο θέμα προς συζήτηση. “Λήψη απόφασης περί έγκρισης της Χωροθέτησης Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής”.




Από το συμβούλιο αυτό δεν έλειπε τίποτα: Ούτε οι εντάσεις, ούτε οι εναλλακτικές προτάσεις, ούτε οι βαριοί χαρακτηρισμοί, ούτε πολίτες και αρχές του Δήμου Σπατών-Αρτέμιδος, αλλά και Ραφήνας-Πικερμίου , καθώς και αρχές του όμορου δήμου μας, που αφορούσε το χθεσινό δσ, καθώς η χωροθέτηση θα γίνει στα δικά του πλαίσια. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως απ την αρχή…
Τον λόγο έλαβε πρώτα ο Δήμαρχος Ραφηνας Πικερμίου κος Πιστικίδης όπου εξήγησε ότι πλέον το ζήτημα της αποχέτευσης υπάγεται σε πλαίσιο περιορισμών και οικονομικών ορίων. Αφενός μεν πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλά χρόνια το Δήμο μας, αφετέρου δε υπάρχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέρριψε τη πρόταση Λακαθέλα Κύπη των Δημάρχων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδος, αποφασίζοντας ως μόνη τοποθεσία για την αποχέτευση τη θέση Πλατύ Χωράφι. 
 Όπως ανέφερε ο κος Πιστικίδης όταν ενημερώθηκε για την απόρριψη της πρότασης των 2 δήμων έστειλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό και στον Κο Φλαμπουράρη όπου τους εξηγούσε τις ενστάσεις του. 
Ο δεύτερος του απάντησε στις 18/1/16 αιτιολογώντας την απαγόρευση σε απαγορευμένη χρήση εκείνης της γης. ‘Ετσι λοιπόν κι επειδή σε λίγες μέρες κλείνει 3μηνο και ο δήμος θέλει να είναι μέσα στις προθεσμίες για ην αποφυγή προστίμων προέτρεψε τα μέλη του δσ να συναινέσουν στην απόφαση της διυπουργικής και να δεχτούν ως τοποθεσία για το ΚΕΛ τη θέση Πλατύ Χωράφι.

Οι ενάντιοι στο Πλατύ Χωράφι

Φαφούτης « Δεν υπάρχουν μελέτες, ελλιπή τα στοιχεία»
Αμέσως μετά τον κο Δήμαρχο τον λόγο έλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Πρώτα μίλησε ο κος Φαφούτης εκπροσωπώντας τη παράταξη του αφού ο κος Αδαμόπουλος βρίσκονταν λόγω ανελλιπών υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Έτσι ο κος Φαφούτης μίλησε θέτοντας δύο σοβαρές ενστάσεις, αφενός ότι αυτή η χωροθέτηση αφορά και τα Σπάτα και δεν υπήρχε καμία γνώμη του γειτονικού δήμου στο ζήτημα. 
Αφετέρου θεώρησε πολύ επιπόλαια κίνηση να παρθεί απόφαση χωρίς καμία σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. 
Ακόμη είπε ότι η συμπεριφορά του δήμου Ραφήνας Πικερμίου στα Σπάτα θύμιζε τη συμπεριφορά του Δήμου Ζωγράφου στο δήμο μας πριν λίγο καιρό, όπου αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν να παραχωρήσει στους πρόσφυγες τις κατασκηνώσεις του στη Ραφήνα.

Τόκα «Ο κος δήμαρχος ασκεί παραβίαση καθηκόντων»
Αυτές τις ενστάσεις είχε και η κα Τόκα κατηγορώντας τον κο Πιστικίδη για παραβίαση καθηκόντων. 
Όπως υποστήριξε στις 9/12 πριν ψηφιστεί η πρόταση Λακαθέλα Κύπη από το Δήμο μας το Δεκέμβριο δήμαρχος, είχε υπογράψει σύμφωνο συναντίληψης για το Πλατύ Χωραφι το οποίο απέκρυψε από το Δ.Σ.
Ακόμα θεωρεί παραβίαση καθήκοντος τη διακοπή της σύμβασης με το ΕΜΠ, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί τον δήμαρχο έναν εκπρόσωπο της διυπουργικής.

Βασιλόπουλος «Δεν έχουμε τεχνικά χαρακτηριστικά, σημαντική η ομοφωνία με τα Σπάτα»
Ο κος Βασιλόπουλος εξέφρασε τις ενστάσεις του απέναντι σε ένα έργο που δεν είναι ακόμα γνωστά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ενώ θεωρούσε ότι θα έπρεπε να παρευρίσκεται στο δς η υπεύθυνος του ΕΜΠ κα Λοϊζίδου. 
Πάντως τόνισε ότι όποια απόφαση παρθεί πρέπει να γίνει ομόφωνα με τον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος.
Τσαλαπατάνης «Αντιλαϊκή λύση»
Ο κος Τσαλαπατάνης υποστήριξε ότι δε θα δίνονταν φιλολαϊκή λύση για το ΚΕΛ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται αν δε βρεθεί λύση για το ΚΕΛ είπε πως δε βαραίνει το δήμο μας αλλά την ελληνική πολιτεία. 
Έτσι υποστήριξε την άποψη του, που ήταν ενάντια σε κάθε είδους επιχειρηματικότητα σχετικά με τα κοινά αγαθά.

Οι υποστηρικτές του Πλατύ Χωράφι

Χριστόπουλος «Τη προηγούμενη πρόταση τη θεωρώ πλάνη, αυτή δε ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί σ αυτή τη θητεία»
Πρώτος δήλωσε τη στήριξη του σ αυτή τη λύση ο πρώην Δήμαρχος Ρ-Π κος Χριστόπουλος. 
Υποστήριξε ότι η θέση ανήκει στα πλαίσια των Σπατών Αρτέμιδος αλλά είναι η μόνη επιλογή. 
Υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της αποχέτευσης λέγοντας ότι κι εκείνοι επί της θητείας τους έφεραν εναλλακτικές, μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει και τη πρόταση γι Λακαθέλα Κύπη ως πλάνη. Ακόμα είπε ότι δε προβλέπει σ αυτή τη θητεία να πραγματοποιηθεί το ΚΕΛ, ωστόσο το εύχεται και το στηρίζει.

Μπουρνούς «Το ζήτημα έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο»
Ο κος Μπουρνούς είπε ότι προσπαθούν να τηρήσουν μια προεκλογική τους δέσμευση, οπότε είναι σκόπιμο να ψηφιστεί η πρόταση, χωρίς όμως να  θεωρεί τη θέση Πλατύ Χωράφι ως τη καλύτερη λύση. 
Βεβαίως δε παρέλειψε να απαντήσει στον κο. Χριστόπουλο κατηγορώντας τον για «σπαγγάτο» στη θητεία του ανάμεσα στις λύσεις Ψυτάλλεια-Πλατύ Χωράφι. 
Παρόλα αυτά τόνισε ότι το ζήτημα έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Χώρας. (Ψυτάλλεια – Πλατύ Χωράφι). Επίσης ανέφερε ότι η κα. Λοϊζίδου δεν πήρε χρήματα για την μελέτη που της είχε ανατεθεί και η μελέτη της είναι πλέον άκυρη

Μαυρουδής « Συκοφαντημένο ζήτημα. Όσοι νιώθουν να εκβιάζονται παραιτούνται».
Ο κος Μαυρουδής χαρακτήρισε το έργο ως ένα έργο πολιτισμού και οικολογικής σημασίας που θα δημιουργήσει πάρκο πολιτισμού. 
Δικαιολόγησε τις αρνητικές αντιδράσεις πολλών παρευρισκομένων πολιτών στη παραπληροφόρηση και στην υπερβολική συκοφάντηση του έργου, ενώ δε παρέλειψε να αναφέρει σε όσους καταψηφίσουν ότι η πράξη τους τυπικά θεωρείται παράπτωμα. 
Ενώ απέναντι στις πιέσεις από τη κυβέρνηση στις οποίες αναφέρθηκαν και ο κος Μπουρνούς και ο κος Πιστικίδης ανέφερε ότι εκείνος που αισθάνεται εκβιαζόμενος παραιτείται.

Βουδούρης: «Υπάρχει πόλωση στο ζήτημα»
Ο κος Βουδούρης ο οποίος είπε ότι υπάρχει πόλωση στο θέμα και τάχθηκε υπέρ της εύρεσης μιας λύσης για το αποχετευτικό. 
Ακόμη απάντησε στη κα Τόκα σχετικά με τη παράβαση καθήκοντος, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: Είναι ή δεν είναι παράβαση καθήκοντος να βρεθεί λύση αλλά να μετατίθεται συνεχώς η λύση του προβλήματος για τα επόμενα χρόνια. 
Ακόμη είναι ή όχι παράβαση καθήκοντος το ότι σήμερα τα λύματα ρίχνονται στην θάλασσα?

Ζαφειρόπουλος «Ναι με όποιο κόστος.»
Ο κος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι η αλήθεια έχει πολλές μορφές ενώ το κοινό που παρευρίσκονταν χτες στην αίθουσα ήταν μεικτό. Δήλωσε ότι είναι σύμφωνος να γίνει ένα έργο, από κει και πέρα είναι υπόλογος και υπεύθυνος ώστε να γίνει καλά, άρα ναι με όποιο κόστος.

Μικρόπουλος « Εγώ απευθύνομαι στους κατοίκους της Ραφήνας και αυτοί θέλουν βιολογικό.»
Με αυτή του τη φράση πυροδότησε την ένταση των κατοίκων των Σπατών που βρίσκονταν στην αίθουσα καθώς θεωρούσαν ότι η Ραφήνα αποφάσιζε για δική τους τοποθεσία χωρίς να τους λαμβάνει υπ όψιν.

Καλφαντής «Τελευταία ευκαιρία του δήμου για ΚΕΛ»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΕΛ αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έργο για την περιοχή και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, γιατί αλλιώς θα είναι δύσκολη η δημιουργία του που αν γίνει θα γίνει με επιβάρυνση των δημοτών.

Τσαγκαράκης: Στην τοποθέτηση του είπε ότι «ζούμε την μέρα της Μαρμότας» σχετικά με τις τοποθετήσεις και στο σημερινό αλλά και στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, με την ίδια επιχειρηματολογία να επαναλαμβάνεται συνεχώς. 
Είπε ότι η Ραφήνα παλιότερα είχε χωροθετήσει ΚΕΛ στο κέντρο της πόλης ενώ συμβούλευσε τους κατοίκους του όμορου δήμου να μη μπερδεύονται, καθώς το πρόβλημα της χωροθεσίας το θέτει και το επιβάλλει η κυβέρνηση, όχι το ΔΣ Ρ-Π.

Μπουράνης: «Ο βιολογικός πρέπει να γίνει με τις σωστές προδιαγραφές ανεξάρτητα του σημείου χωροθέτησης, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις.»

Δευτερολογίες από Φαφούτη, Μαυρουδή και Βασιλόπουλο
Ο κ. Φαφούτης στην δευτερολογία του διάβασε άρθρο από την Καθημερινή που ανέφερε ότι η Διυπουργική θα ζητήσει την σύμφωνη γνώμη των δύο δήμων και αν αυτή δεν υπάρξει θα το κάνει με νομοθετική ρύθμιση. 
Οπότε ούτως ή άλλως θα γίνει το ΚΕΛ. Σε αυτή τη δήλωση ο κ. Παλπατζής του απάντησε ότι είναι καλύτερο ο δήμος να είναι συνομιλητής της Κυβέρνησης στην κατασκευή του έργου, άρα να έχει λόγο για τις όποιες ενέργειες πραγματοποιηθούν.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μαυρουδής είπε ότι το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την απόφαση της Διυπουργικής βάση νόμου, όμως το θέμα είναι ότι το έργο αυτό είναι έργο ανάπτυξης ανεξάρτητα της νομοθεσίας. 
Ακόμη τόνισε ότι όταν πραγματοποιηθεί το έργο όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι και ευγνώμονες.

Στην δευτερολογία του ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι ακούστηκαν πολλά και αντιφατικά σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε σωστή ενημέρωση για το θέμα και θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία. 
Έτσι πρότεινε ή η απόφαση του ΔΣ θα πρέπει να είναι ομόφωνη και σε συνεργασία με τα Σπάτα-Αρτέμιδα ή να αναβληθεί το Δ.Σ.  μέχρι να ληφθούν τα αντίστοιχα στοιχεία και οι μελέτες. Στη πρόταση αναβολής του ΔΣ συμφώνησε και η κα Τόκα.

Η δήλωση του Δημάρχου-τελική ψηφοφορία
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι περάσαμε από πολλές πράσινες και μπλε κυβερνήσεις μέχρι να βρεθεί λύση στο ζήτημα, ενώ όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις υποδείκνυαν ξεκάθαρα το Πλατύ Χωράφι. 
Επίσης τόνισε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει κανένα συνειδησιακό βάρος, ότι ψηφίζουμε για το δήμο Σπάτων Αρτέμιδας, η αποχέτευση είναι και των 2 Δήμων.

Έτσι υπερψηφίστηκε το ζήτημα με 15 ψήφους υπέρ και 6 ( Ξιντάρας, Φαφόυτης, Στέφου, Τόκα, Βασιλόπουλος, Τσαλαπατάνης) κατά.

www.eastrunner.gr

1 σχόλιο:

  1. Τελικά οι κωλοτούμπες Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν άλλα από αυτά που μας λέγανε. Πιέστηκαν από την Κυβέρνηση ή τα βρήκαν με τον εργολάβο (0 νοών νοείτω) ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου