Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αποκάλυψη: Η Ευρώπη θα πλήττεται κάθε χρόνο από φονικές θεομηνίες

Αποκάλυψη: Η Ευρώπη θα πλήττεται κάθε χρόνο από φονικές θεομηνίες
Σε μια ιδιαίτερα δυσοίωνη διαπίστωση κατέληξε μια νέα έρευνα, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Climatic Changes», καθώς σύμφωνα με το πόρισμα κάποιες ευρωπαϊκές
περιοχές κάθε χρόνο θα πλήττονται από θανάσιμα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και τυφώνες, αλλά και πυρκαγιές.




Όπως φαίνεται, μάλιστα, ο κίνδυνος των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, καθώς κυρίως οι νοτιοδυτικές χώρες της Ευρώπης θα υποφέρουν συστηματικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν πως μέχρι το τέλος του αιώνα, ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου θα πλήττεται πολύ συχνά από ακραίες ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες.

Ο Giovanni Forzieri, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, σχολίασε πως: «Αυτό το πόρισμα θα έπρεπε να αποτελέσει μια προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς, ώστε να βρουν λύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σε ιδιαίτερα άσχημη θέση θα βρεθεί η Ισπανία, καθώς: «Στην Ισπανία θα σημειώνονται τουλάχιστον δυο καταστροφές κάθε χρόνο ως το 2080, οι οποίες κανονικά θα συνέβαιναν μια φορά σε 100 χρόνια».

Οι προβλέψεις βασίζονται στο γεγονός πως η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050. Θυμίζουμε πως η πρώτη παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, η οποία υπογράφηκε από 170 χώρες στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει θέσει ως στόχο να επιτρέψει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε δύο βαθμούς Κελσίου το πολύ.

Μερικοί επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι με το σημερινό ρυθμό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Forzieri, όταν παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σε μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη: «Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα ακραία κλιματικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου