Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Προοπτική εξωστρέφειας και εξυπηρέτησης

Αναστροφή των ακτοπλοϊκών δεδομένων για τη Σύρο, επιχειρεί να επιφέρει η πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς κάθε εμπλεκόμενο, προκειμένου να λάβει
μία θέση μεγαλύτερης επικοινωνιακής εξυπηρέτησης το νησί, στον Κυκλαδικό δρομολογιακό χάρτη της ακτοπλοΐας.




Η περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου, λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να την εντάξουν στα νέα δρομολόγια του καλοκαιριού, δημιουργεί μία ιδιότυπη απομόνωση της, παρά την κομβική της σημασία για τον νομό.
Στοιχείο που τυγχάνει επισήμανσης είναι και η απουσία ενδιαφέροντος εκ μέρους των εταιρειών να εντάξουν το νησί και στα δρομολόγια των ταχύπλοων σκαφών, τα οποία έχουν προγραμματίσει για τη θερινή περίοδο.
Δύο τα στοιχεία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σε πρώτη φάση, σχετικά με την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σύρου, είναι τόσο η απώλεια της σύνδεσης της με την Ραφήνα, όσο και η απουσία της από τα δρομολόγια διασύνδεσης της με τα νησιά της Παροναξίας και τη Σαντορίνη, που έχει περιοριστεί στο μοναδικό και ανεπαρκές ενδοκυκλαδικό εβδομαδιαίο δρομολόγιο της επιδοτούμενης γραμμής.
Η δημοτική ενέργεια
Εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έγινε τελικά κατανοητή η ανάγκη ενεργοποίησης του, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του νησιού και να αμβλύνει την δεινή θέση του στον δρομολογιακό προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε την πρώτη κίνηση κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης ένταξης της Σύρου σε γραμμές της Hellenic Seaways, που θα παρέχουν μία στοιχειώδη δρομολογιακή κάλυψη της κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Η πρόταση του Δήμου κατατέθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, την εταιρεία Hellenic Seaways και προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), ενώ κοινοποιήθηκε και στους τοπικούς βουλευτές.
Η θετικότερη ίσως εξέλιξη ως προς αυτό το αίτημα θα ήταν η ένταξη εξέτασης του στο αυριανό Σ.Α.Σ., ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω απώλεια χρόνου.
Η εν λόγω κίνηση δεν πρέπει να παραμείνει και η μοναδική καθώς κρίνεται αναγκαία η τόνωση του ενδιαφέροντος των ακτοπλοϊκών εταιρειών για το νησί, οι οποίες έχουν ως ζητούμενο της την κερδοφορία, γεγονός που επιβάλλει περαιτέρω ενέργειες υπέρ της τουριστικής ανόδου της Σύρου, που θα συνοδευτεί και με την αύξηση της επιβατηγού κίνησης.
Η πρόταση
Συγκεκριμένη και εύκολα υλοποιήσιμη η πρόταση συμμετοχής της Σύρου σε προγραμματισμένα δρομολόγια της HSW, τα οποία δεν επιφέρουν ιδιαίτερη επιβάρυνση ούτε στο κόστος αλλά ούτε και στον προγραμματισμό του χρόνου τους.
Για την σύνδεση της Σύρου με τη Ραφήνα προτείνεται στην εταιρεία στα θερινά δρομολόγια που θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελεί το Hellenic Highspeed στη γραμμή Ραφήνα, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, να ενταχθεί και η Σύρος, όταν την συγκεκριμένη γραμμή την εξυπηρετούν συνολικά 8 πλοία.
Ιδίως δε όταν από τον Ιούνιο, το μοναδικό δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, δε θα συμπεριλαμβάνει την Τήνο, οπότε θα δημιουργείται κώλυμα στους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων με προορισμό τη Σύρο, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυθημερόν επίσκεψης στην Τήνο τις συγκεκριμένες ημέρες.
Πέραν αυτού, για την θερινή περίοδο, με έναρξη από τον Ιούνιο, προτείνεται στη γραμμή Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Μύκονο, που θα εκτελείται από το ταχύπλοο High Speed 7 να ενταχθεί η Σύρος στο δρομολόγιο κατά την επιστροφή του από Μύκονο για Πάρο, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα σύνδεσης της τόσο με Σαντορίνη, όσο και με Κρήτη.
Το αίτημα
Η επιστολή που εστάλη από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης αναφέρει:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Η Σύρος, ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων αλλά και διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φιλοδοξεί με συγκεκριμένες ενέργειες να επιτύχει μια αξιοσημείωτη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, στηριζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στην ισχυρή βούληση της δημοτικής μας αρχής, προκειμένου να καταστεί εκ νέου «Αρχόντισσα των Κυκλάδων».
Στην προσπάθεια μας αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των υπαρχουσών και η δημιουργία νέων υποδομών προσπελασιμότητας, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του νησιού μας, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Η εταιρεία HELLENIC SEAWAYS, με τον αξιόπλοο στόλο της, έχει συνυφάσει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της με την αξιόπιστη ακτοπλοϊκή διασύνδεση πολλών νησιών του Αιγαίου. Μπορεί λοιπόν και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην φιλόδοξη προσπάθεια που ήδη ξεκινήσαμε, καθώς το καλοκαίρι είναι κοντά και ο τουρισμός προβλέπεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα αυξημένος.
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι από τον Ιούνιο το μοναδικό δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή , δε θα συμπεριλαμβάνει την Τήνο, ενώ από τη Ραφήνα, την ίδια περίοδο, υπάρχουν οκτώ (8) πλοία, τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, χωρίς κανένα από αυτά να προσεγγίζει τη Σύρο, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε το ταχύπλοο Hellenic Highspeed να προσεγγίζει και τη Σύρο στις διαδρομές του από και προς τη Ραφήνα.
Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η γραμμή Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Μύκονο δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης νησιών, τα οποία διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, με άλλα που στερούνται, θα προτείναμε το High Speed 7, το οποίο από τον Ιούνιο θα εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη γραμμή με μεγαλύτερη υπηρεσιακή ταχύτητα, να προσεγγίζει το λιμάνι της Σύρου κατά την επιστροφή του από Μύκονο για Πάρο.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Σύρος θα βελτιώσει την προστιθέμενη αξία των προαναφερόμενων δρομολογίων, δημιουργώντας επιπρόσθετη επιβατική κίνηση μεταξύ των νησιών, συμβάλλοντας στην αύξηση της πληρότητας και κατ΄ επέκταση στην βιωσιμότητα τους.
Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου