Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Λύση-Πρότυπο στη Διαχείριση Απορριμμάτων Αποφάσισε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τέρμα στα ημίμετρα, τις αποσπασματικές και αντιπεριβαλλοντικές λύσεις των προηγούμενων χρόνων που ξεσήκωναν τους κατοίκους και επέφεραν πρόστιμα από τους Επιθεωρητές
Περιβάλλοντος βάζει η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου.




Με μια τολμηρή απόφαση, ο Δήμος αναζητά πλέον χώρο στη Βιομηχανική Ζώνη του Κορωπίου, όπου και θα κατασκευάσει σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές μια ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης που θα περιλαμβάνει:

- Κλειστού τύπου μονάδα μεταφόρτωσης απορριμμάτων και
- Αμαξοστάσιο και πεδίο για εναπόθεση κλαδεμάτων, τεμαχισμό και κομποστοποίηση.

Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, κατά την πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2016, προβλέφθηκαν 765.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, έχουν ήδη εντοπιστεί πιθανά οικόπεδα 6-8 στρεμμάτων προς αγορά τα οποία βρίσκονται στις παρυφές της Βιομηχανικής Ζώνης, πολύ μακριά από κατοικίες. Η αγορά του οικοπέδου είναι ζήτημα των επόμενων 5 μηνών, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια, εντός του επόμενου έτους η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργεί.

Η λύση αυτή έρχεται να βάλει οριστικό λουκέτο στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Κλαδεμάτων που λειτουργεί σήμερα σε προστατευόμενη και χωρίς άδεια περιοχή στη Βουλιαγμένη, δίπλα από το νεκροταφείο.

Θα τερματίσει επίσης τηνπροσωρινή φιλοξενία των απορριμμάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, μια λύση ανάγκης που είχε βρεθεί μετά το αναγκαστικό κλείσιμο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Πανόραμα Βούλας.

Τέλος, έρχεται να αποκλείσει τη δημιουργία ανάλογου σταθμού στο κέντρο της Βάρης, μια προοπτική που είχε ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στο δημοτικό οικόπεδο της Βάρης θα στεγαστεί ένα κλειστό Συνεργείο, ενώ θα τοποθετηθεί και το Green Point του Δήμου, δηλαδή ο σταθμός συγκέντρωσης και διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες.

Μακροπρόθεσμα, η νέα μονάδα του Κορωπίου σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Πρότυπη Μονάδα για όλη την Αττική, σύμφωνα με τη στρατηγική για “ μηδέν απόβλητα – μηδέν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου”.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά και η πιλοτική τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία του Δήμου καφέ κάδων ανακύκλωσης για τα οργανικά απορρίμματα (υπολείμματα τροφών) που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η νέα μονάδα στη στρατηγική της επέκταση θα προσελκύσει τους όμορους Δήμους (Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Σαρωνικού ακόμη και Γλυφάδας) για διαδημοτικές συνεργασίες.

Πηγή: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου