Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τροφές που μετριάζουν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών

anoigma-2

Για πολλούς, η άνοιξη δεν είναι η αγαπημένη τους εποχή. Είναι εκείνοι που υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες. 
Το ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων;




kopela-me-allergia
Σε αυτές τις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σ’ ένα αλλεργιογόνο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο, όπως για παράδειγμα η γύρη. Το αλλεργιογόνο θεωρείται ως απειλή για τον οργανισμό και έτσι το σώμα για να μας προστατέψει απελευθερώνει τις ισταμίνες, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ενεργοποιούνται όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των αλλεργιών. Όσον αφορά τη διατροφή πάλι, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι κάποιες τροφές, μέσω των συστατικών τους, ίσως να μπορούν να μετριάσουν την ένταση των συμπτωμάτων των εποχιακών αλλεργιών.
solomos
Σαρδέλες, σολομός, τόνος, λιναρόσπορος, καρύδια.
Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν την ένταση της αλλεργικής αντίδρασης σε σημαντικό βαθμό.
mila
Κάπαρη, μήλα, κρεμμύδια, τσάι, λάχανο.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των τροφών είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε κερσετίνη. Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής, που σχετίζεται με τις αλλεργίες, μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης των ισταμινών.
esperidoeidi
Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια.
H βιταμίνη C που υπάρχει σ αυτές τις τροφές φαίνεται να βοηθάει στον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι να προτιμάτε να λαμβάνετε τις βιταμίνες από τις τροφές παρά από τα διατροφικά σκευάσματα.
giaourti
Γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, κεφίρ.
Μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν κατά της αλλεργικής ρινίτιδας και προστατεύουν από τις αλλεργίες στη γύρη. Φαίνεται ότι τα προβιοτικά συμμετέχουν στον έλεγχο των βακτηριών του πεπτικού σωλήνα και μ’ αυτόν τον τρόπο, αναχαιτίζεται η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των αλλεργιογόνων.
Tέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να βοηθάει και κατά των αλλεργιών και του άσθματος. Για αυτό υιοθέτησε μια διατροφή αυτού του τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου