Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

«Ολομέτωπη επίθεση» στον ευρωπαϊκό Νότο - Κόσμος

 Η «ολομέτωπη επίθεση» που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία, με τα
κερδοσκοπικά κεφάλαια να έχουν εμφανώς θέσει στο στόχαστρό τους την τέταρτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και να απειλούν ουσιαστικά με αποσταθεροποίηση την ίδια την Ευρωζώνη, προκάλεσε ένα νέο γύρο δηλώσεων από κορυφαίους οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων.

Δηλώσεις που στρέφονται ευθέως κατά των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, ουσιαστικά κατά της Γερμανίας και της ηγεσίας της και των επιλογών της ως προς τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και ως προς την οικονομική «συνταγή» που ακολουθείται, εμφανώς … αποτυχημένα!

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας σε επίπεδα άνω του 6%, ουσιαστικά δηλαδή σε επίπεδα απαγορευτικά για την περαιτέρω πρόσβαση της χώρας στις αγορές, η απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν ακόμα και στα πιο «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα, όπως καταγράφηκε στην τελευταία δημοπρασία και ο διπλασιασμός στο επιτόκιο των ιταλικών εντόκων γραμματίων, οδηγούν εκ του ασφαλούς στο συμπέρασμα πως η Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά βαδίζει προς την έξοδο από το τέλμα της κρίσης.

Για του λόγου το αληθές μόνο τις τελευταίες ώρες ακούστηκαν πλείστες όσες «κραυγές αγωνίας».

Πρώτος ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο οποίος, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», τάχθηκε ευθέως κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς, όπως υποστηρίζει: «οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ μόνο μέχρις ενός σημείου»…

Με τις απόψεις αυτές – αν και με ακόμα πιο δηκτικό τρόπο – συμφωνεί και ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο οποίος δηλώνει πως η «προσωρινή ανακούφιση που προσέφεραν οι χορηγήσεις «φτηνού» χρήματος της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα», για να συμπληρώσει πως «η ευρωπαϊκή κρίση έχει εισέλθει σε μια δυνητικά θανάσιμη φάση».

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος είναι πια ορατό το ενδεχόμενο διάλυσης του ενιαίου νομίσματος.

Στρέφει τα πυρά του προς τη γερμανικη Bundesbank για την οποία λέει πως «έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στην απεριόριστη επέκταση της προσφοράς χρήματος και έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις απώλειες από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ».

Ο κύριος Σόρος καταλήγει λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, «οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε διάλυση όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια την ΕΕ»!

Πάντως το γεγονός ότι η κρίση χρέους έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες φαίνεται και από τις δηλώσεις στελέχους της ΕΚΤ, συγκεκριμένα του κυρίου Knot, ότι «η Ι σπανία είναι για την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης».

Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει τουλάχιστον ατελέσφορη η προσπάθεια άλλων παραγόντων της Κομισιόν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Όπως για παράδειγμα η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα.

Ή οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ ότι «οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν αναγνωρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η Ισπανία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της».

Ενώ και το Παρίσι, δια στόματος της υπουργού Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, δηλώνει ότι θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

Το κακό είναι ότι αυτοί που δεν πείθονται είναι ακριβώς οι δραστηριοποιούμενοι στις διεθνείς αγορές …


Πρώτο ΘΕΜΑ online : «Ολομέτωπη επίθεση» στον ευρωπαϊκό Νότο - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου