Αυτό τουλάχιστον φιλοδοξούν να αποδείξουν οι ιδιοκτήτες
του «Ρομάνι Πλάτνι», του εστιατορίου που άνοιξε στην καρδιά της Βουδαπέστης και προσφέρει παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας των Ρομά. Θέλουν ο κόσμος να κατανοήσει τη φυλή τους. Κι από τη δουλειά που έχουν φαίνεται πως μάλλον τα καταφέρνουν.
Οποιος μπαίνει πρώτη φορά στο εστιατόριο νιώθει τη θαλπωρή και φυσικά δεν μπορεί παρά να γευτεί τη σπεσιαλιτέ, που είναι οι χοιρινές σάλπιγγες. Το «Ρομάνι Πλάτνι» άνοιξαν έξι γυναίκες, με τη βοήθεια της οργάνωσης Open Society Institute.
Ο Σάντορ Ορσος, ο οποίος ηγείται του εγχειρήματος, δήλωσε ότι στόχος είναι να προσφέρονται γεύσεις, όχι όμως στερεότυπες, σαν κι αυτές δηλαδή που μαγείρευε η γιαγιά του.
«Η σπεσιαλιτέ μας, οι χοιρινές σάλπιγγες, καθαρίζονται προσεκτικά από τον χασάπη, μετά κόβονται σε κομμάτια και τηγανίζονται με μπέικον. «Είναι πολύ θρεπτικό φαγητό και η γεύση θυμίζει κοτόπουλο. Οποιος το δοκιμάζει μία φορά, όταν ξαναέρχεται το παραγγέλνει» λέει ο Ορσος, που είναι και DJ του εστιατορίου.
Χρέη σεφ εκτελεί η Μάλβιν Νέμεθ -η «θεία Μάλβιν», όπως τη φωνάζουν-, μια 60χρονη γυναίκα με βαριά φωνή από το τσιγάρο. «Οι πελάτες μας είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα φαγητά μας. Εχουμε γεμιστό λάχανο, χοιρινές μπριζόλες με ντομάτα και πιπεριές, και άλλες λιχουδιές» λέει γεμάτη περηφάνια σπεύδοντας να σημειώσει πως απαιτείται κράτηση για να βρει κανείς τραπέζι.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
Λιχουδιές των Ρομά στη Βουδαπέστη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου