Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δήμος Σπάτων, Αρτέμιδος - Προύπολογισμός 2012












Υπερψηφίσθηκε ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του 2012 στο Δήμο ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

«Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ένας προϋπολογισμός πραγματικός, αξιόπιστος και
αποτυπώνει σ’ όλη του την έκταση την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τις δυνατότητες του, για την υπέρβαση της άσχημης οικονομικής θέσης, που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2011. Μέσα από τον προϋπολογισμό αυτόν εντείνονται περαιτέρω οι προσπάθειες του περιορισμού των δαπανών και της αύξησης των εσόδων, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, που διανύουμε.
Οι προβλέψεις μας για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, δεν στηρίζονται σε θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά βασίζονται, στα θετικά απολογιστικά δεδομένα του 2011.
Την χρονιά που πέρασε, περιορίσαμε σημαντικά τις δαπάνες, αυξήσαμε τα έσοδα, πληρώσαμε παλιές οφειλές του Δήμου ύψους 5 εκ. €, καταφέραμε να πετύχουμε ένα ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού της τάξης του 55%. Κι όλα αυτά, σε μια εποχή, που οι κρατικές ενισχύσεις περιορίζονται δραστικά ..», τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΥ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 με μοναδικό θέμα την ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του προϋπολογισμού του 2012 ανήλθε στα 52,8εκ.€ έναντι 61,1 εκ. € του 2011.
Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε στο σύνολό της η συμπολίτευση του Δήμου, ενώ καταψήφισε η αντιπολίτευση παρά τα θετικά σχόλια που έκαναν στελέχη της για την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών που αποτυπώνονται σ’ αυτόν.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΜΑΡΚΟΥ για τον προϋπολογισμό του 2012 έχει ως ακολούθως:

«Κυρίες και κύριοι
Αγαπητές δημότισσες και δημότες,

Το θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η κατάθεση και η συζήτηση του Προϋπολογισμού έτους 2012.
Πριν το σχεδιασμό του φετινού προϋπολογισμού εκπονήθηκε και εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δράσης που θέτει τους άξονες και τους στόχους της δημοτικής μας θητείας, η οποία κατ’ εξαίρεση του κανόνα είναι διάρκειας 3,5 ετών και απομένουν μόλις 2,5 χρόνια μέχρι τη λήξη της.
Μέσα απ’ αυτό το σχεδιασμό αποτυπώνονται οι προτεραιότητες μας, που στοχεύουν σε απορρόφηση Κοινοτικών Πόρων μέσω ΕΣΠΑ για έργα Υποδομής στο Δήμο μας όπως:

Χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών και του ΚΔΑΠ για τα έτη 2011 & 2012, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 833.000€.
  • Παρεμβάσεις στο κεντρικό Δημαρχιακό μέγαρο, έδρα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού ύψους 700.000€
  • Χρηματοδότηση για την κατασκευή Παιδικού Σταθμού στην Αρτέμιδα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 590.000€.
  • Τεχνική Υποστήριξη του Δήμου για την ωρίμανση έργων, συνολικού προϋπολογισμού 50.000€.
Καθώς και για δράσεις που αφορούν στο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής όπως:
Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα
Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες
Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.
Κατασκευές σχολείων , παιδικών σταθμών
Κατασκευή κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.

Παράλληλα σχεδιάστηκε η συνέχιση των έργων του τεχνικού προγράμματος με εξαιρετικά περιορισμένη εγγραφή νέων έργων, με δεδομένο ότι Δημοτικοί Πόροι όχι μόνο δεν περισσεύουν για σχεδιασμό έργων και μελετών, αλλά δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, λόγω της συνεχούς έκδοσης διαταγών πληρωμής για χρέη που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, απόρροια της μεγάλης κακοδιαχείρισης που σας έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα.
Ο Προϋπολογισμός λοιπόν, ο οποίος από δημοσιονομική άποψη οφείλει να ισοσκελίσει τα εγγεγραμμένα σ’ αυτόν έσοδα και δαπάνες, εκφράζει παράλληλα από πολιτική σκοπιά την χάραξη της οικονομικής πολιτικής ενός έτους, εν προκειμένω του 2012.

Η καθυστέρηση της κατάθεσης του, παρότι η έγκριση του θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επιτρεπτά όρια που θέτουν οι προθεσμίες του Δημοτικού Κώδικα και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε μαζί με τις υπηρεσίες, προκειμένου να αποτυπώσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα στοιχεία που αφορούν τα έσοδα και τις δαπάνες του.

Η προσπάθεια αυτή ήταν επίπονη, για το λόγο ότι, τα στοιχεία που αφορούσαν στην εκτίμηση των εσόδων , είχαν πολλά χρόνια να επεξεργαστούν με τρόπο ώστε αφενός να μην δημιουργούν ελλείμματα στη διαχείριση και αφετέρου να κατανέμουν δίκαια τις επιβαρύνσεις στους δημότες, αλλά και λόγω έλλειψης ενός ορθολογικού συστήματος παρακολούθησης των οφειλών του Δήμου ιδιαίτερα από δικαστικές υποθέσεις όπως εξάλλου καταγράφεται και στην ειδική έκθεση απογραφής της 1-1-2011 της Ορκωτής Λογίστριας και έχει καταγγελθεί στους Επιθεωρητές Οικονομικού Ελέγχου.
Όπως γνωρίζετε όλοι, η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά από τις δυσκολότερες που βίωσε ο Δήμος μας, αλλά και όλοι σχεδόν οι Δήμοι της χώρας εξαιτίας της αλλαγής της Αρχιτεκτονικής Δομής που συντελέστηκε στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Διαχειριζόμενοι με αίσθημα ευθύνης τις όσες πλείστες θεσμικές αλλαγές που επέβαλε η εφαρμογή αυτή, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της, κατά το πρώτο χρόνο της θητείας μας.
Ο φετινός λοιπόν προϋπολογισμός έχει αποτυπώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως προαναφέραμε, τα οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης όπως προκύπτουν μετά από την προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από την ημέρα που παραλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου.
Την αποτύπωση αυτή θεωρούμε όρο απαράβατο προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις της εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου αλλά και να ενημερώσουμε του Δημότες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Τα σημαντικότερα λοιπόν στοιχεία που συνθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2012, είναι όπως ήδη έχουμε πει, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η ελάφρυνση των δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Παρόλο ότι η πολιτική που εφαρμόζει το Κεντρικό Κράτος, είναι η μεταφορά συνεχώς νέων αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους, με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανένα περιθώριο για οικονομικές ελαφρύνσεις, προσπαθήσαμε και πετύχαμε την μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών.
Σημειωτέον ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι συνεχώς και απροβλέπτως μειωμένες.
Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι έχουμε παραλάβει υψηλό χρέος από τις προηγούμενες διοικήσεις, προσπαθήσαμε και αποφύγαμε με την πολιτική που εφαρμόζουμε στα έσοδα, να βαρύνουμε με υψηλούς φόρους τους δημότες μας.
Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, περιοριστήκαμε στις απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να προτάξουμε σαν πρώτη προτεραιότητα, την εξόφληση των παλαιών χρεών.
Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών εγγράψαμε δάνειο για εξόφληση των οφειλών αυτών, και θα επιδιώξουμε αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, να συνάψουμε δανειακή σύμβαση με όσο το δυνατόν ευνοϊκούς όρους στα πλαίσια των όσων προσφέρει η Τραπεζική Αγορά.
Ταυτόχρονα υποβάλλουμε αίτημα, σύμφωνα με την προσφάτως εκδοθείσα εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών (με αριθμ. 2/21 967/0094/13-2-2012, για χρηματοδότηση των παλαιών οφειλών μας.
Σε περίπτωση που το ποσόν της χρηματοδότησης αυτής είναι ικανοποιητικό και καλύψει τις ανάγκες της ρευστότητας που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Δήμος μας, θα αποφύγουμε το δανεισμό.
Επειδή όμως μέχρι σήμερα το ποσοστό της χρηματοδότησης δεν έχει διευκρινιστεί, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εγγραφή δανείου στον Προϋπολογισμό, προκειμένου να επιτύχουμε την ισοσκέλιση του.
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω και να υποσχεθώ ότι η προσπάθεια για εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αλλά και μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας.
Το ποσοστό της επιτυχίας αυτής όμως θα εξαρτηθεί και από εξωγενείς παράγοντες όπως η δυνατότητα ανταπόκρισης του Κράτους όσο αφορά στις επιχορηγήσεις και στις χρηματοδοτήσεις που έχει αναγγείλει ότι θα παρέχει στους Ο.Τ.Α.
Η παράλληλη επιδίωξη μας στοχεύει στην απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Σας καλώ λοιπόν όλους τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και όλους τους δημότες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου ο Δήμος μας να γνωρίσει καλύτερες μέρες από αυτές τις δύσκολες που διανύουμε όλοι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου