τροφίμων, όπως το παγωτό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πονοκέφαλοι έχουν αποδειχτεί γενικά δύσκολοι στη μελέτη, με εξαίρεση τον λεγόμενο «πονοκέφαλο του παγωτού», ο οποίος είναι εύκολο να πυροδοτηθεί και κατ' επέκταση να μελετηθεί στο εργαστήριο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Για να το πετύχουν αυτό, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο τη στιγμή που εθελοντές έπιναν παγωμένο και χλιαρό νερό.
Και τα δύο γκρουπ χρησιμοποιούσαν καλαμάκι, το οποίο πίεζαν στον ουρανίσκο τους και εν συνεχεία ενημέρωναν τους ερευνητές πότε ξεκινούσε και πότε σταματούσε ο πόνος. Οπως παρατήρησαν οι ειδικοί, ο πόνος συνέπιπτε χρονικά με τη διαστολή της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας και την τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα, ενώ κατά τη συστολή της ο πόνος υποχωρούσε.
Ο επικεφαλής του Χάρβαρντ, Χόρχε Σεραντόρ, εξήγησε ότι η ξαφνική ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας, σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρεί τον εγκέφαλο ζεστό και σε λειτουργία.
Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνει την πίεση μέσα στο κρανίο και κατ’ επέκταση προκαλεί πόνο. Στη συνέχεια, προκειμένου να μη φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα η πίεση, η αρτηρία συστέλλεται. Η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου ενδέχεται να οδηγήσει στην εύρεση καλύτερων θεραπειών.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Ο "πονοκέφαλος του παγωτού" ανοίγει νέους δρόμους για παυσίπονα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου