Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Χρήστος Ποθουλάκης - Απάντηση στην Κυρία Ραγκούση

ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΜΗΠΩΣ «ΠΑΡΕΣΥΡΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ;
Αγαπητή φίλη, κα Ραγκούση, καλημέρα.
Σας έχω πει (και ως φίλος, σας επαναλαμβάνω) την άποψή μου ότι όταν μιλάμε και ιδίως όταν γράφουμε θα πρέπει να βασιζόμαστε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Δηλαδή, ας είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε). Αλήθεια, ποιος σας είπε ότι με την επιλογή ΚΕΛ στο «Πλατύ
χωράφι» σταματούν τα πρόστιμα; Σας το υπέγραψε κανείς; Αντίθετα, θα καταβάλλουμε ως χώρα πιο πολλά (θα καταβληθούν 130 εκατ. ευρώ + πρόστιμα Χ έτη πολλά, ένεκα ασυμβατότητας και έλλειψης «επιλεξιμότητας»). Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρηματικά πρόστιμα, κατασκευαστικά και λειτουργικά έξοδα από οποιαδήποτε άλλη λύση επιλεγεί αυτή τη στιγμή (Η διαπίστωση αυτή έγινε κοινά αποδεχθεί και σε χθεσινή σύσκεψη, παρουσία και άλλων ειδικών – Νομικών και Τεχνικών). Εγώ επικαλούμαι για απόδειξη του ισχυρισμού μου (Ως παλιός και βραβευμένος από τις αρμόδιες Αρχές, χειριστής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – ΚΠΣ, κλπ) το υπ' αριθ. πρωτ: 5066/14.10.2015 έγγραφο που υπογράφει η ίδια η κα Δούρου (Περιφερειάρχης) και σας λέω ότι εντασσόμενες οι περιοχές των 2 δήμων μας στις διαδικασίες του ως άνω εγγράφου της, θα περάσουμε χρόνια πολλά με πρόστιμα και πάντως πολύ περισσότερα από την άλλη λύση που είναι η ένταξη του προφανώς φθηνότερου έργου (25 – 30 εκ. ευρώ) σύνδεσης αγωγού και βασικού δικτύου πόλεων (από Πλατύ χωράφι – Βλ. συντεταγμένες θέσης : Χ = 493069.74 και Ψ = 4205223.81) με αγωγό αποχέτευσης 4 χλμ στον Αγ. Γεράσιμο (έγκριση ΕΥΔΑΠ ΑΕ, με το υπ’ αριθ. 3924/22.3.2013 – βλ. συντεταγμένες θέσης : Χ = 496967.39 και Ψ = 4205157.00). Μιλάμε για αποχετευτικό αγωγό σύνδεσης, που ως ενταγμένο ήδη έργο συνδέεται με την Ψυττάλεια (βλ. υπ’ αριθ. πρωτ: οικ.119075/4.5.2012, οικ.119077/4.5.2012 και οικ. 102243/4.3.2013 αποφάσεις – Πράξεις της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος).




Αυτά και όπως βλέπετε με στοιχεία, επαγγελματική ακρίβεια, όχι λόγια και μικροαστικές επιθυμίες.

Όσο για τις «αντιδράσεις» και σημερινές σκοπιμότητες από την Δυτική Αττική, καλό θα είναι να μην αποσιωπάτε και εσείς το υπ’ αριθ. πρωτ: 1002/27.12.2007 έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, με το οποίο διαβιβάστηκε στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ η υπ’ αριθ. 133/19.12.2007 ΟΜΟΦΩΝΗ και ΘΕΤΙΚΗ γνωμοδότηση του αρμόδιου ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο αγωγών και αντλιοστασίων σύνδεσης με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, σε συνδυασμό με τα επιβεβαιωθέντα στοιχεία περί της ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της Ψυττάλειας και της ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΕΙΑΣ του υφιστάμενου προς αυτήν αποχετευτικού δικτύου, κατά τα υπ’ αριθ. πρωτ: 1927/1.12.2011 και 514/25.4.2013 επίσημα έγγραφα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που ουδέποτε έχουν αρμοδίως και κατά νόμο (άρθρο 21 του Ν. 2690/99) ανακληθεί, ακυρωθεί ή καταγγελθεί.

Επίσης, σε σχέση με τα ανωτέρω, δεν πρέπει να αποσιωπάτε και εσείς την υπ’ αριθ. πρωτ: 140774/11.6.2009 ΚΥΑ η οποία (από τότε) προβλέπει (βάσει των ισχυόντων για την Ψυττάλεια Περιβαλλοντικών όρων), αναφέροντας μάλιστα τις θετικές αποφάσεις του Νομ. Συμβουλίου Δυτικής Αττικής, την επέκταση σύνδεσης στη Ψυττάλεια δέκα έξι (16) ακόμα περιοχών (Δήμων και Κοινοτήτων περιφέρειας Αττικής), που φυσικά δεν έχουν ακόμα συνδεθεί (όπως επιβεβαιώνει και το υπ’ αριθ. πρωτ: 1216/31.10.2013 έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ – σελ. 2), οπότε κατόπιν αυτών, πως και από πού προκύπτει επίσημα ότι οι ΕΕΛ Ψυττάλειας έχουν κορεσθεί ;

Όποιος λοιπόν μιλάει υπεύθυνα και είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ΟΦΕΙΛΕΙ να σέβεται και να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των (ανωτάτων) Δικαστηρίων (όπως για παράδειγμα την απόφαση 3743/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία το κράτος – επί της ουσίας - δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα, αν και αφορά την απόρριψη της ΚΥΑ για ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι), τα επίσημα έγγραφα και τα αρμοδίως κατά νόμο θεσμικά όργανα που τα εξέδωσαν, τον «ΟΔΗΓΟ Διαδικασιών Ωρίμανσης έργων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων» (που εν προκειμένω δεν έχει τηρηθεί από το κράτος), αντί να προχειρολογεί ασύστολα επικαλούμενος άτυπες και εξωθεσμικές διαδικασίες και απόψεις.

Προσωπικά θα περίμενα από τη νέα διακυβέρνηση της χώρας να απαντήσει σημείο προς σημείο στα υπ’ αριθ. πρωτ: 36032/13.10.2014, 14460/19.5.2015, 19891/17.6.2015, 32101/27.10.2015 και 38808/30.11.2015 επίσημα έγγραφα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε όλους εσάς, για το αποχετευτικό πρόβλημα και γενικός για τα ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ (Αυτό αντί οι ανακοινώσεις του κ. αντιπεριφερειάρχη να αποπροσανατολίζουν με αναφορά και μόνο στην «αντίδραση» των δημοτών μας, αποκρύπτοντας όμως και την ύπαρξη της ακυρωτικής απόφασης 3743/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της ΚΥΑ για ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι).

Εφόσον το Κράτος και σήμερα δεν μπορέσει να απαντήσει και να ανατρέψει όσα αναφέρονται στα ανωτέρω και στις αποφάσεις με αριθ. 80/2015 και 330/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος, προσωπικά και ως Συμπαραστάτης του Δημότη θα συνεχίσω τον καθαρό, διάφανο και κατά νόμο αγώνα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, συνεργαζόμενος με τη Δικαιοσύνη (Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), η οποία προφανώς δεν παρέπεμψε τυχαία στη Βουλή τον ποινικό φάκελο της δικογραφίας (για 6 πολιτικά πρόσωπα !!), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Δικογραφία που σχηματίσθηκε με βάση την επί του θέματος μηνυτήρια αναφορά μου, προς συμπαράσταση της οποίας μην ανησυχείτε διότι ουδέποτε «παρέσυρα» τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου.

Ωστόσο επειδή ως Συμπαραστάτης δεν μένω στα λόγια και επειδή θεωρώ ότι επί του θέματος έχετε εντελώς λανθασμένη άποψη (αλλά είστε καλοπροαίρετοι), θα συμφωνήσετε πιστεύω μαζί μου τουλάχιστον στο ότι η αποχέτευση επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο και με τους καλύτερους περιβαλλοντικούς και χρηματοοικονομικούς όρους, σας ενημερώνω ότι καταθέτω σύντομα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδος για λήψη απόφασης έγκρισης αιτήματος του Δήμου μας για ένταξη προς χρηματοδότηση, κλπ, από το Επιχ. Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» (2014-2020), στα πλαίσια υλοποίησης της πρόσφατης (κατόπιν πρότασής μου) υπ’ αριθ. 330/2015 απόφασης του Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος (περί διαδικασίας διαχείρισης αστικών λυμάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με σύνδεση στις ΕΕΛ Ψυττάλειας)

Αυτά επί του παρόντος, δηλώνοντας με βεβαιότητα, που βασίζω σε επίσημα στοιχεία, ότι αβασάνιστα προκύπτει ως πλέον εφικτή και επιλέξιμη λύση η σύνδεση με την Ψυττάλεια.

Από εκεί και πέρα ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του, ιδίως για τα πρόστιμα που αποδεδειγμένα (το δέχεται στην περίπτωσή μας και η επίσημη Πολιτεία), οφείλονται σε παραλείψεις του κράτους εδώ και τουλάχιστον οκτώ (8) χρόνια

Τέλος, ως δημόσιος λειτουργός που υπηρετώ εδώ και 36 χρόνια αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, σε καμία περίπτωση δεν «παρασύρω» 1 συνεργάτες μου (όπως υποτιμητικά γι’ αυτούς σχολιάζετε αγαπητή μου φίλη, κα Ραγκούση), παραπέρα όμως αντιλαμβάνομαι τις σκοπιμότητες και επιπλέον δεν συμφωνώ με απόψεις που δίνουν απροκάλυπτα συγχωροχάρτι στους έως τώρα υπευθύνους για τα πρόστιμα αυτά (βλ. δημοσιευμένες από 26.11.2015, δηλώσεις της κας Δούρου), υπεκφεύγοντας και χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες αναζήτησης των (κρατικών) αρμοδίων και των ευθυνών τους ως δήθεν «αντιπαραγωγικά παιχνίδια» !! (Διαπίστωση: «Το έργο της ατιμωρησίας το έχουμε ξαναδεί»)

Όσο για την «ευέλικτη» Δημοτική Αρχή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου να υπενθυμίσω ότι και η όποια χωροθέτηση και η εκβολή στη θάλασσα, εν προκειμένω συμβαίνουν και συζητούνται εκτός των γεωγραφικών ορίων του γειτονικού αυτού Δήμου και εντός των ορίων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, γι’ αυτό ας κοπάσουν οι «λεονταρισμοί» των εκ του ασφαλώς λαλούντων.

Χρήστος Ποθουλάκης
9.12.2015
1 Οι ενέργειές μου όσον αφορά το αποχετευτικό πρόβλημα (είτε με την ιδιότητα του δημότη, είτε με την ιδιότητα του «Συμπαραστάτη»), χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, επαγγελματική τεκμηρίωση, ευθύνη (γι’ αυτό προσέφυγα μόνος, με σιγουριά ενώπιον της δικαιοσύνης), αλλά και απόλυτο σεβασμό των άλλων απόψεων, γι’ αυτό δεν θα βρείτε από εμένα καμία προσωπική επίθεση, καταδίκη ή υποτιμητική στάση και χλευασμό έναντι άλλων συμπολιτών

1 σχόλιο:

  1. Άριστο επίπεδο δημόσιου κειμένου με υποδειγματική τεκμηρίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου