Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Δευτέρα 21-12-2015, συζητήθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Σπάτων- Αρτέμιδας για μια νέα θέση χωροθέτησης ΚΕΛ για το Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδας και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.
Η λύση για μια άλλη θέση χωροθέτησης, όπως αυτή που προτάθηκε από την Δημοτική Αρχή, πρέπει πρώτα και κύρια να πληρεί αυστηρά συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Το κάθε ΚΕΛ πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν αριθμό οικισμών με την ένταξη και άλλων περιοχών στο σχέδιο πόλης μέσω τοπικών πράξεων εφαρμογής. ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ!
Σε αυτά τα πλαίσια η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει χρήματα και να αξιοποιήσει τη δημόσια χρηματοδότηση και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το ΚΕΛ, για να προχωρήσουν άμεσα οι πράξεις εφαρμογής, η ένταξη όλων των κατοικιών της περιοχής σε δίκτυο αποχέτευσης με την απαραίτητη εφαρμογή του κατάλληλου οικιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (εσωτερικά δίκτυα κτλ). Δεν μπορεί να προβάλλεται το χιλιοειπωμένο επιχείρημα, που ακούστηκε για ακόμα μια φορά και από το στόμα του Δημάρχου, ότι δεν έχουν οι κάτοικοι χρήματά για τις εισφορές που προβλέπονται για τις πράξεις εφαρμογής, τη στιγμή που η ανεργία, η φτώχεια, η φορομπηξία τσακίζουν το λαό της περιοχής μας. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ, κεφαλαίου, η οποία υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, έχουν την κύρια ευθύνη που οι κάτοικοι της περιοχής ζουν ακόμα σε συνθήκες του 19ου αιώνα.




Σε ότι αφορά τα κριτήρια χωροθέτησης και τους όρους λειτουργίας ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί σε αυτά, που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από την λειτουργία του ΚΕΛ, όπως: ο 3βάθμιος βαθμός καθαρισμού, η αξιοποίηση της πιο σύγχρονης και αποτελεσματικής τεχνολογίας (κλειστού τύπου, μεμβράνες κα), το μήκος του αγωγού, η απόσταση από οικισμούς, η φυσική απόκρυψη, η επικρατούσα κατεύθυνση των τοπικών ανέμων, των ρευμάτων κ.ά.
Σε αυτά τα πλαίσια ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένος. Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής θα επιδεινώσει τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με τα υπέρογκα μηνιαία τέλη αποχέτευσης-γίνεται λόγος και για τέλη σύνδεσης 1000-2000 ευρώ σε άλλες περιοχές- και θα απαγορεύσει τον οποιοδήποτε λαϊκό έλεγχο σωστής λειτουργίας.
Η Δημοτική Αρχή δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη έγγραφη πρόταση/μελέτη/σύμβαση σε ότι αφορά τα παραπάνω που τέθηκαν (όροι λειτουργίας, βαθμός επεξεργασίας, περιβαλλοντικοί όροι, τεχνολογικές προϋποθέσεις, διαχείριση, κόστος λειτουργίας κα).

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτά τα πλαίσια ψήφισε παρών και δηλώνει ότι θα συνεχίζει να παλεύει για να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις και να κινηθούν μελέτες, για την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος αποχετευτικών δικτύων, μονάδων τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεων αξιοποίησης των προϊόντων των ΚΕΛ, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου