Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Πώς με 6 μέρες απασχόληση κερδίζετε ένσημα 25 ημερών

Πλήρη ασφάλιση που αντιστοιχεί σε ένσημα για 25 μέρες το μήνα μπορούν να έχουν πάνω από 450.000 εργαζόμενοι που λόγω της κρίσης δουλεύουν για τις μισές ή ακόμη και για λιγότερες μέρες κάθε μήνα.
Η νομοθεσία του ΙΚΑ προβλέπει ότι αν οι αμοιβές τους, είναι πάνω από 260 ευρώ τότε ακόμη και αν εργάζονται για 12 μέρες ή και για 6 μέρες το μήνα, παίρνουν ολόκληρα τα ένσημα που αντιστοιχούν σε εργασία 25 ημερών.
Το κλειδί είναι στο μισθό. Αν ένας εργαζόμενος αλλάζει τη σύμβαση από πλήρη σε μερική απασχόληση, ή από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή σε εργασία 2 ή 3 ημερών την εβδομάδα, και παρά το καθεστώς μειωμένης απασχόλησης ο μισθός του δεν πέφτει κάτω από τα 260 ευρώ, τότε δικαιούται όλα τα ένσημα σαν να εργάζεται πενθήμερο όλο το μήνα.
Αν όμως η διακεκομμένη απασχόληση του αποφέρει λιγότερα, τότε παίρνει μόνο τα ένσημα που δούλεψε.




Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Το κέρδος μέσα στην ατυχία της μείωσης μισθού που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, είναι ότι τουλάχιστον δεν θα χάσουν τα ένσημα για τη σύνταξή τους. Και επιπρόσθετα δεν κινδυνεύουν να μείνουν από ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας καθώς μπορούν με άνεση να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα το χρόνο που χρειάζονται για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην αγορά εργασίας δηλώνονται ως μερικώς και εκ περιτροπής εργαζόμενοι πάνω από 450.000 άτομα. Οι περισσότεροι όμως έχουν και ίσως να μην το γνωρίζουν, όλα τα ένσημα του μήνα, σαν να δουλεύουν 8ωρο και κάθε μέρα.
Το ΙΚΑ προβλέπει στον ιδρυτικό του νόμο, που δεν έχει αλλάξει, ότι όσοι ασφαλίζονται και ο μηνιαίος τους μισθός υπερβαίνει το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης, τότε δικαιούνται τα ένσημα που αντιστοιχούν στην ασφάλιση 25 εργάσιμων ημερών. Το τεκμαρτό ημερομίσθιο της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει στην ασφάλιση του ΙΚΑ είναι 10,43 ευρώ που σημαίνει ότι το 25πλλάσιο είναι 260,75 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του, ένας εργαζόμενος για 12 μέρες το μήνα, που παίρνει 280 ευρώ, δικαιούται ένσημα όχι για 12 αλλά για 25 εργάσιμες μέρες. Αν έχει μισθό 250 ευρώ, δικαιούται μόνο τα ένσημα για τις μέρες που δούλεψε, δηλαδή για 12 μέρες.
Το όφελος για τους εργαζόμενους είναι επίσης ότι παρότι θα πληρώσουν μόνο τις εισφορές που αντιστοιχούν στις ημέρες που τους απασχόλησε ο εργοδότης, εντούτοις στην ασφάλισή τους θα περαστούν ένσημα 25 ημερών, για τα οποία δεν θα καταβάλουν οι ίδιοι εισφορές, αλλά χρεώνονται στο ΙΚΑ.
Στην πράξη οι 450.000 παρτ-τάιμ εργαζόμενοι μπορεί να απασχολούνται για 10 μέρες το μήνα, αλλά ασφαλίζονται για 25 αρκεί η μηνιαία αμοιβή τους να υπερβαίνει το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ που είναι 10,43 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου