Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Eκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού για 72 ώρες: Έρχεται χιονιάς και «βουτιά» 12 βαθμών Κελσίου
Η αλλαγή θα γίνει αισθητή από το πρωί της Τετάρτης και από τα βόρεια - Στα 8 μποφόρ οι άνεμοι στα πελάγη - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ




Σε «κίτρινο» συναγερμό μπαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες 72 ώρες με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ η θερμοκρασία θα «βουτήξει» κατά 10-12 βαθμούς αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Δεν θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου που θα είναι ισχυρότερος στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς οι βορειάδες θα φτάσουν σε ένταση στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από την Τετάρτη και από τα βόρεια της χώρας. Οι πρώτες περιοχές που θα επηρεαστούν είναι τα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα εξαπλωθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής-Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη σε όλα τα ορεινά, ημιορεινά και τις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ από το βράδυ θα επηρεαστούν και οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Ύφεση των φαινομένων αναμένεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή, οπότε και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου