Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ιστορίες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου - Περί Περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Από την συνεδρίαση του Λ.Τ. Μαρκόπουλου, της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου και η τρίτη μας θλιβερή ιστορία. Πριν ξεκινήσουν να συζητάνε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, από μέλος του
συμβουλίου ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί τι ακριβώς έγινε με τους ευκαλύπτους που βρίσκονται στον πεζόδρομο, δίπλα από την ταβέρνα του Καλού Γυαλού. Ο πρόεδρος του Λ.Τ., κος Πολίτης απαντώντας, είπε ότι ο ίδιος έδωσε την άδεια στον κο Αντώνη Κολιαβασίλη να κλαδέψει τους ευκαλύπτους, άδεια την οποία κοινοποίησε στο Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο.




Εξηγώντας την απόφασή του, τόνισε ότι οι ευκάλυπτοι πολλές φορές σπάνε από τον αέρα και ξεριζώνονται λόγω του επιφανειακού ριζώματος που διαθέτουν. Για να μην υπάρξει λοιπόν κάποιο ατύχημα, έδωσε την άδεια στον κο Αντώνη Κολιαβασίλη, ξυλέμπορα στο επάγγελμα, να κλαδέψει τα δέντρα αυτά που βρίσκονται δίπλα στην ταβέρνα και που το καλοκαίρι αποτελούν πηγή δροσιάς για τους λουόμενους που κατακλύζουν τη συγκεκριμένη παραλία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος δεν πληρώθηκε και η αμοιβή του ήταν τα ξύλα που έκοψε.

Η παρατήρηση που έγινε, από μέλος του ακροατηρίου, ότι τα δέντρα ουσιαστικά δεν κλαδεύτηκαν αλλά “πετσοκόφτηκαν” μέχρι του σημείου που μπορούσε να φτάσει ο ανάδοχος με το πριόνι, δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Λ.Τ., με το σκεπτικό ότι δεν θα υποδείξουν οι πολίτες μέχρι ποιο ύψος θα φτάσει το κλάδεμα.

Από τις φωτογραφίες που παρατίθενται, είναι προφανές ότι τα “κλαδεμένα” δέντρα δεν ανταποκρίνονται σε κανένα πρότυπο περιποιημένων δέντρων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης της κηπουρικής για να καταλάβει ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε πρόχειρα και πλήγωσε πολύ σοβαρά τα συγκεκριμένα δέντρα.Επιπλέον δε, η επιλογή του χρόνου «πετσοκόμματος» των δέντρων, τα αφήνει απροστάτευτα στις βροχές του χειμώνα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στους μύκητες και τα βακτήρια, που μπορεί να επιφέρουν ασθένειες, μοιραίες για τα δέντρα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει ακριβώς την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακρίνει το Λ.Τ Μαρκόπουλου., το οποίο το μόνο που σκέφτεται είναι πως θα γεμίσει όλες τις παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες για να έρθει η “ανάπτυξη” και να τα οικονομήσουν οι λίγοι επιτήδειοι.

Αν ενδιαφερόταν για το φυσικό περιβάλλον, δεν θα έβαζε έναν ξυλέμπορα να πάει να τα “κλαδέψει”, χωρίς αναβατόριο και με μόνη αμοιβή ... τα ξύλα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν αναρτήθηκε στην διαύγεια η απόφαση του προέδρου του Λ.Τ. κου Πολίτη, για την ανάθεση κλαδέματος των δέντρων, όπως οφείλει,προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της και να μη υπάρχουν σκιές για το όλο ατυχές εγχείρημα στα πλαίσια της διαφάνειας. Το κλάδεμα των δέντρων και μάλιστα σε τέτοια έκταση, πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες και παρουσία γεωπόνου, ενδεχομένως δε, να απαιτείται και έγκριση από την υπηρεσία δόμησης του δήμου για εργασίες μικρής κλίμακας (κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο, έστω και σε χερσαία ζώνη λιμένα, εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ 12/2015) και όχι να ανατίθεται επιπόλαια σε πολιτικούς φίλους το άτσαλο κλάδεμα δέντρων, όσο και αν γίνεται επίκληση του επείγοντος, λόγω ενδεχόμενης επικινδυνότητας, η οποία πάντως δεν προκύπτει από επίσημα έγγραφα και από γνωμοδότηση γεωπόνου.

paremvasionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου