Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Σακχαρώδης διαβήτης. Σχετίζεται με την ραγδαία αύξηση βάρους το πρώτο χρόνο ζωής.

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια σχετικά συχνή χρόνια ασθένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία. Μέχρι σήμερα δεν έχει ενοχοποιηθεί κανένας μεμονωμένος παράγοντας, ο
οποίος να προκαλεί σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Pediatrics σχετίζει στατιστικά την ραγδαία αύξηση βάρους το πρώτο χρόνο ζωής με την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 στην μετέπειτα ζωή.




Πως σχεδιάστηκε η μελέτη
Στην μελέτη περιλήφθηκαν βρέφη από δυο σκανδιναβικές χώρες, την Δανία και Νορβηγία.  Συμπεριέλαβε 99.832 παιδιά (59221 από την ομάδα μελέτης της Νορβηγίας και 40.611 από την ομάδα μελέτης της Δανίας). Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 12 μηνών μέχρι το τέλος της παρακολούθησης ήταν 25 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-έτη στην ομάδα των παιδιών από τη Δανία και 31 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-έτη στην ομάδα των παιδιών από τη Νορβηγία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά για 8.6 χρόνια.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης
Η αλλαγή του βάρους από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των  12 μηνών συσχετίστηκε θετικά με διαβήτη τύπου 1.  Δηλαδή όσο περισσότερο βάρος έβαζε ένα παιδί από τη γέννηση του μέχρι τα πρώτα του γενέθλια τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είχε αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην μετέπειτα ζωή. Η μέση μεταβολή του βάρους από τη γέννηση έως την ηλικία των 12 μηνών ήταν 6 κιλά.

Η μελέτη αυτή αλλάζει την παραδοσιακή άποψη των γιαγιάδων που θέλουν τα βρέφη να είναι παχουλά. Αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για το βάρος των παιδιών μας ακόμα και το πρώτο χρόνο της ζωής τους.

www.paidiatros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου