Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Michael Schumacher: Δύο χρόνια άνισης μάχης

Michael Schumacher: Δύο χρόνια άνισης μάχης
Ένας ακόμα χρόνος φεύγει, αλλά όπως μάλλον θα συμβαίνει πλέον για κάθε φίλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ειδικά της Formula 1, η 29 Δεκεμβρίου θα θεωρείται μία μαύρη μέρα.
Η μέρα που «πάτησε φρένο» στον σπουδαίο Michael Schumacher. Ή καλύτερα, όπως όλοι ευχόμαστε, τον… έβαλε προσωρινά στα pit.




Πάνε λοιπόν ήδη δύο χρόνια από το ατύχημα που ο Schumi είχε εκείνο το παράξενο ατύχημα, κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις. Και που 730 μέρες μετά τον έχει εγκλωβισμένο στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του. Σε μία άνιση μάχη όπου προσπαθεί να κάνει ένα αδιανόητο comeback – σαν αυτά που έκανε στις πίστες.
Όλα έγιναν το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου του 2013. Οριστικά πλέον εκτός αγωνιστικής δράσης, περνούσε χρόνο με την οικογένειά του και επιδιδόταν σε μία από τις άλλες του μεγάλες αγάπες, το σκι. Βρισκόταν στο τουριστικό θέρετρο της Μεριμπέλ, στις γαλλικές Άλπεις, έναν συχνό για εκείνον προορισμό.
Ουσιαστικά ήξερε εκείνη την πλαγιά απ’ έξω, σχεδόν κάθε της «παγίδα», όπως συνέβαινε και στις πίστες της F1. Όμως ενώ έκανε σκι με τον γιο του, βρέθηκε για λίγο εκτός των ορίων της πίστας. Έχασε την ισορροπία του βρίσκοντας σε βράχο που είχε καλυφθεί από μαλακό χιόνι και χτύπησε το κεφάλι του σε άλλο βράχο, που βρισκόταν οκτώ μέτρα εκτός της πίστας. Το χτύπημα ήταν τόσο σφοδρό που το κράνος του έσπασε. Χωρίς αυτό, η καρό σημαία θα είχε πέσει ακαριαία.
accident-point640
Παρότι αρχικά φαινόταν σαν ένα δυνατό μεν, συνηθισμένο δε χτύπημα, σύντομα ήταν σαφές πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Είχε εγκεφαλική αιμορραγία και οι επιπτώσεις αυτού είναι σύντομα εμφανείς. Ευτυχώς υπήρξε άμεσα βοήθεια, με ομάδα διασωστών στο πλευρό του μέσα σε λίγα λεπτά και το ελικόπτερο να σπεύδει να τον μεταφέρει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Εν πτήσει, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις του χτυπήματος. Φτάνοντας στο γαλλικό νοσοκομείο, ο Schumacher υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις ώστε να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο του από τα αιματώματα που προκάλεσε η εγκεφαλική αιμορραγία. Αμφότερες ήταν επιτυχημένες και έφεραν σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας του.
photo-of-accident640
Αντίθετα, στα ΜΜΕ όλου του κόσμου επικρατούσε φρενίτιδα. Αμφιλεγόμενες και συνήθως λανθασμένες πληροφορίες έκαναν το γύρο του κόσμου, σε μία κατάσταση τρέλας όπου λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος από τον κόσμο για την πορεία της υγείας του Γερμανού, πολλοί ακολουθούσαν το δόγμα «είδηση να βρούμε, κι ας μην είναι είδηση». Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, απλός κόσμος μαζευόταν έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, θαυμαστές του σπουδαίου οδηγού έφταναν από διάφορα μέρη της Ευρώπης, απλά για να συμπαρασταθούν με τον δικό τους τρόπο.
ferrari-fans-at-chu-f
Παράλληλα, έρχονταν μηνύματα από κάθε άκρη της Γης. Από επώνυμους και ανώνυμους, φίλους, συναθλητές και απλούς θαυμαστές που εύχονταν και προσεύχονταν να αναρρώσει ο Michael. Την ίδια ώρα, η οικογένειά του εκλιπαρούσε μέσω ανακοινώσεων τα ΜΜΕ, να σεβαστούν την κατάσταση και να τους αφήσουν να δώσουν τον αγώνα τους. Χωρίς αντίκρισμα αφού υπήρξαν πολλές προσπάθειες να κλαπεί ο ιατρικός του φάκελος, να παρθούν φωτογραφίες του στο κρεβάτι, ακόμα και παπάς ντύθηκε ένας αθεόφοβος δημοσιογράφος για να αποκτήσει πρόσβαση στα άδυτα της μονάδας εντατικής θεραπείας.
kehm640
Πέρασε ένας μήνας προτού ξεκινήσουν οι προσπάθειες να βγει από την καταστολή, μία διαδικασία που όπως αναμενόταν δεν ήταν εύκολη. Δύο εβδομάδες μετά κι ενώ οι φήμες οργίαζαν, η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm, εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε πως ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία αφύπνισης. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές έρευνες απέκλειαν το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας στο συμβάν, καθώς οι έρευνες αλλά και το υλικό από την κάμερα στο κράνος του 46χρόνου σήμερα Schumacher, απέδειξαν πως το ατύχημα ήρθε με δική του υπαιτιότητα.
milano-train-station640
Ήταν 12 Μαρτίου του 2014 όταν για πρώτη φορά, η Kehm έκανε επίσημα λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια», παρά τη σημαντική απώλεια βάρους του Γερμανού – εξέλιξη εύλογη σε τέτοιες περιπτώσεις. Στις 4 Απριλίου, η Γερμανίδα επιβεβαίωσε πως ο Schumacher είχε στιγμές αφύπνισης και αντίληψης όσων συνέβαιναν γύρω του. Λίγες ημέρες μετά κρίθηκε από τους θεράποντες ιατρούς εφικτή η αποχώρησή του από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ στα μέσα Ιουνίου βγήκε και από τη νευρολογική μονάδα, περνώντας σε μονάδα αποθεραπείας και αποκατάστασης.
corinna-schumacher-arrives-at-chu-3-1
Την 169η ημέρα από το ατύχημα, ο άσος του βολάν μεταφέρθηκε στη Λωζάνη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHUV. Σε κοντινή δηλαδή απόσταση από το σπίτι του, όπου και ήταν ο επόμενος προορισμός, στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί στήθηκε ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο, στρατολογήθηκε μία εξαιρετική ιατρική ομάδα και το σημαντικότερο, ο Schumi είχε πλέον σε σταθερή βάση την αγάπη της συζύγου του, Corinna, και των παιδιών τους. Μερικές φορές λένε, σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, ίσως αυτή η οικογενειακή ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα, μπορούν να πετύχουν όσα δεν μπορεί η ιατρική…
schumi-baractest12-drive-car640
Τουλάχιστον αυτό ευχόμασταν όλοι αν και τώρα πια, 15 και πλέον μήνες μετά, δεν έχουμε σχεδόν καμία σαφή πληροφορία σχετικά με την πορεία αποκατάστασης του πολυπρωταθλητή. Ίσως τα τελευταία νέα που μπορεί να έχουν κάποια έστω εγκυρότητα, ήθελαν τον Schumacher να μη μπορεί να περπατήσει, να μη μπορεί να μιλήσει αλλά να έχει επαφή με το περιβάλλον και να έχει τη δυνατότητα κάποιας, περιορισμένης και απροσδιόριστης μεθόδου επικοινωνίας.
Πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού και επί σειρά ετών συνεργάτης και φίλος του Schumi, έκανε λόγω για «αργή αλλά σταθερή βελτίωση». Τέσσερις λέξεις που μονοπωλούν την όποια πληροφόρηση έρχεται έως τώρα. Εξαίρεση αποτέλεσε ανεύθυνο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Bunte που στο βωμό των πωλήσεων, έγραψε ένα ακόμα άρθρο άνευ προσδιορισμού πηγής πληροφόρησης που έλεγε πως ο πρώην οδηγός των Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes, μπορούσε ξανά να περπατήσει.
schumi-spa91-grid-a640
Άμεσα η Kehm έσπευσε να το διαψεύσει λέγοντας πως ο Michael δεν μπορεί να κινηθεί (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ). Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Γερμανίδα, δεν υπάρχει λόγος για υποθέσεις που δίνουν ψεύτικες ελπίδες.
Αν και… αυτή η ελπίδα, η επιθυμία που πηγάζει βαθιά στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να σβηστεί από καμία δημοσίευση. Ναι, πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το δράμα για τα κλικ και τις πωλήσεις αλλά πολλοί περισσότεροι, απλά εύχονται να γίνει ένα θαύμα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μαραθώνιου αγώνα του Schumacher, εδώ στο NewsAuto προσπαθούμε κόντρα στο ρεύμα, να μεταφέρουμε πληροφορίες, κινήσεις συμπαράστασης αλλά ξεχωρίζοντας τα ευχολόγια από τα δεδομένα. Την πραγματικότητα από τα όνειρα. Αυτά τα κρατάμε για εμάς. Όπως κάθε απλός θαυμαστής του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Αγώνα δίνει, κανένας δεν ήξερε πώς να κερδίζει τους αγώνες όπως εκείνος.
schumi-japan00-champ640
Ναι, η… στρατηγική της ζωής δείχνει να τον καταβάλλει αλλά με κάποιο τρόπο, χάρη σε κάποια τεχνολογική βοήθεια ή ένα… θαύμα από κάποιον εκεί ψηλά, θα ανακάμψει. Έστω σε ένα βαθμό. Ένας άνθρωπος που πάντα έτρεχε πέρα από τα όρια, δεν μπορεί να ζει με χειρόφρενο. Μακάρι λοιπόν, για πολλοστή φορά γράφουμε τούτη την ευχή, σύντομα να μπορεί να έχει μία αξιοπρεπή ζωή.

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου