Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Οι κροκόδειλοι που αγαπούν… τα πυρηνικά - Περιβάλλον

 Αγαπούν τη δροσιά και όπου τη βρουν, την εκμεταλλεύονται δεόντως και… χωρίς να το ξέρουν, από μόνοι τους συμβάλλουν στη διατήρηση του είδους τους.Πρόκειται για τους κροκόδειλους (μαμάδες
και μικρά) της Νότιας Φλόριντα, οι οποίοι ζουν γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Turkey Point, επειδή αγαπούν τη φρεσκάδα που τους παρέχει το… δροσερό δίκτυο σωληνώσεών του.

Ειδικότερα όταν πρόκειται για την περίοδο εκκόλαψής τους, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, τα ερπετά «βολτάρουν» και «αναπαύονται» πέριξ του πυρηνικού σταθμού, προσέχοντας να μην γίνουν θήραμα άλλων, μεγαλύτερων κροκοδείλων.

Οι σωληνώσεις γύρω από το εργοστάσιο, «σπίτι» πλέον για τους κροκόδειλους, είναι και ο λόγος της αύξησης του αριθμού τους σε σχεδόν 2.000 από 300 που ήταν πριν κάποιες δεκαετίες.

Από «είδος υπό εξαφάνιση» είναι πια καταγεγραμμένοι ως «απειλούμενο είδος» και έχουν μακρινή συγγένεια με τους αλιγάτορες, χωρίς να είναι ίδια ζώα.

Οι κροκόδειλοι ζουν ελεύθεροι, αλλά παρακολουθούνται από βιολόγους που έχει προσλάβει η διοίκηση της μονάδας. Οι ειδικοί ξεχύνονται την περίοδο των βροχών –οπότε και γίνεται η εκκόλαψη- πίσω από τα ερπετά, και αφού «συναντήσουν» τα νέα μικρά, τους βάζουν μικροτσίπ ώστε να μπορούν να τα εντοπίσουν και πάλι στο μέλλον και να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη και συμπεριφορά τους. 


Πρώτο ΘΕΜΑ online : Οι κροκόδειλοι που αγαπούν… τα πυρηνικά - Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου