Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Κανένας διορισμός από τους πρώην Πρωθυπουργούς και Προέδρους της Βουλής ζητά η ΔΗΜΑΡ»

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 210-8542813
Αθήνα, 30 Αυγούστου 2012

Στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσε επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τους διορισμούς, ως μετακλητών υπαλλήλων οικείων προσώπων πρώην Πρόεδρου
και νυν Αντιπροέδρου της Βουλής.
Στην επιστολή καταγράφονται αναλυτικά τα προνόμια που απορρέουν από τον Κανονισμό της Βουλής και ζητούνται στοιχεία σχετικά με τη χρήση τους από πρώην Προέδρους της Βουλής και Πρωθυπουργούς.
Όπως τονίζεται στην επιστολή «η πρόσφατη εντολή του κ. πρωθυπουργού για την απαγόρευση διορισμού στις πιο πάνω θέσεις, μόνο οικείων προσώπων, αν και ορθή, είναι ατελής αφού πρέπει να καταργηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ η δυνατότητα διορισμού προσώπων».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Προς τον
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Κύριε Πρόεδρε,

Η δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση που προκάλεσαν οι πρόσφατοι διορισμοί, ως μετακλητών υπαλλήλων οικείων προσώπων πρώην και νυν Προέδρου και Αντιπροέδρου της Βουλής κατ’ άρθρο 41 παρ. Ε του ΚτΒ «Μέρος Β – Κώδικας Οργανώσεως των Υπηρεσιών της Βουλής, Καταστάσεως του Προσωπικού κλπ» καθιστά επιτακτική των άμεση και ριζική αναθεώρηση των διατάξεων του Κανονισμού, ούτως ώστε να αντιστοιχηθεί με τις νέες και πρωτόγνωρες κοινωνικό – πολιτικές συνθήκες και τη δίκαιη απαίτηση των πολιτών για την εγκαθίδρυση αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης πρωτίστως στο ύψιστο θεσμικό – πολιτειακό επίπεδο, αυτό του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η πρόσφατη εντολή του κ. Πρωθυπουργού για την απαγόρευση διορισμού στις πιο πάνω θέσεις, μόνο οικείων προσώπων, αν και ορθή, είναι ατελής αφού πρέπει να καταργηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ η δυνατότητα διορισμού προσώπων

Ειδικότερα, εκτός των άλλων, επιβάλλεται η άμεση κατάργηση των προνομίων που προβλέπονται στα πιο κάτω άρθρα:
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 41 η σύσταση στα γραφεία α) των πρώην Προέδρων της Βουλής 6 θέσεων μετακλητών, β) των πρώην Πρωθυπουργών 5 θέσεων, γ) των πρώην αντιπροέδρων 1 θέση δ) των πρώην προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων 1 θέση.
Όλες οι προαναφερόμενες θέσεις μπορεί να καλύπτονται είτε με διορισμό προσώπων που προτείνονται (ιδιώτες), είτε από υπαλλήλους της Βουλής είτε με απόσπαση από το δημόσιο τομέα.
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 87, στους πρώην Προέδρους της Βουλής διατίθενται οι αναγκαίοι χώροι στο Βουλευτήριο, καθώς και το αναγκαίο προσωπικό από τους οδηγούς οχημάτων και από τη φρουρά της Βουλής, όπως όλα τα προηγούμενα καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου.
    Επίσης με την ίδια διάταξη διατίθενται (2) αστυνομικοί από τη Φρουρά της Βουλής στους πρώην αντιπροέδρους Κυβερνήσεων και πρώην Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
  1. Σύμφωνα με τα άρθρα 91 και 92 ο Πρόεδρος της Βουλής μπορούσε να προσλάβει άπαξ, κατά την απόλυτη κρίση του και κατά παρέκκλιση από τις γενικές και ειδικές διατάξεις και δίχως η απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι και 64 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και 8 δημοσιογράφων, μέλη μόνο των Ενώσεων Συντακτών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τις πιο πάνω περιπτώσεις ο ΚτΒ εξακολουθεί να βρίθει ρυθμίσεων που ευνοούν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία και τον κομματισμό.

Κατόπιν όλων όσων προαναφέρονται,
Σας παρακαλούμε να μας παράσχετε τα πιο κάτω στοιχεία:
α) Ποια πρόσωπα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των πιο πάνω προνομίων και συγκεκριμένα πόσα άτομα απασχολούν και ποιών κατηγοριών (μετακλητούς, υπαλλήλους Βουλής, δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς της Φρουράς της Βουλής).
β) Πόσοι από τους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς διατηρούν γραφείο στο Κεντρικό Κτήριο της Βουλής.
γ) Πόσα άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τα άρθρα 91 και 92 έχουνε προσληφθεί κατά την τελευταία πενταετία από τους Προέδρους της Βουλής και ποιοι απ’ αυτούς υπηρετούν ακόμη στη Βουλή;
Τέλος πότε προτίθεστε αν ξεκινήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης του συνόλου του Κανονισμού της Βουλής.

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Οδυσσέας Βουδούρης
Μαρία Γιαννακάκη
Γιώργος Κυρίτσης
Σπύρος Λυκούδης
Κατερίνα Μάρκου
Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου