Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΙΙΙ - ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ

Φίλες και φίλοι,
σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι το "Αφιέρωμα στη Μικρασία" διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά, από το επιστημονικό ινστιτούτο "Κοινόν Ωρωπών", ένα μικρό "think
tank" που ιδρύσαμε μόλις το 2009. Όταν ξεκινούσαμε, είχαμε δει πόσο άγονος είναι πνευματικά ο τόπος αυτός, της Βόρειας Αττικής, πόσο αφοσιωμένοι είναι οι άνθρωποι στα μικρά και επικαιρικά και πόσο κλειστοί στο απέραντο "εγώ" τους με το πρόσχημα του "εμείς", αλλά αγνοούν τα σημαντικά και τα μεγάλα.

Στα τρία χρόνια που υπάρχουμε, κάποιοι είπαν ότι είμαστε "κόμμα", κάποιοι είπαν ότι εποφθαλμιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια, κάποιοι ότι είμαστε "ξένοι". Εμείς όμως, αντιστεκόμαστε, δεν μάθαμε να υποχωρούμε, έχουμε επιτύχει σημαντικές συνεργασίες εντός κι εκτός συνόρων και παραμένουμε πιστοί στο όραμα μας, να εργαζόμαστε για να διαδώσουμε τις ιδέες μας.

Η Μικρασιατική Καταστροφή, ειδικότερα, δεν είναι για εμάς απλώς ένα ζήτημα συναισθήματος, επειδή είμαστε απόγονοι προσφύγων. Είναι μάθημα εθνικής επιβίωσης, είναι ένας τρόπος να διδαχτούμε από τα μεγάλα λάθη που έκαναν την Ελλάδα των Σεβρών ένα καταχρεωμένο ράκος που απώλεσε κάθε έρεισμα στις πατρώες εστίες της Ανατολής και απομονώθηκε στην βαλκανική απόληξη. Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν πρέπει να λησμονηθεί, όχι από πείσμα πατριωτικό αλλά από ανάγκη εθνική. Πρέπει να μελετηθεί από κάθε πολίτη, στα σχολεία, στις στρατιωτικές σχολές, στα πανεπιστήμια, στα κέντρα επιμόρφωσης, παντού! Επειδή δεν μελετήθηκε, επαναλήφθηκε με άλλους όρους στην Κύπρο το 1974, όπως και στην κοινωνία μας με οικονομικούς όρους σε όλη την Μεταπολίτευση.

Έτσι, επιμένουμε να προσκαλούμε ομιλητές εγνωσμένου κύρους, που έχουν να μας καταθέσουν έργο ζωής και να ποτίσουν με τις γνώσεις τους την εδώ άνυδρη γη μας. Φέτος, τον θεσμό τιμά με την παρουσία του, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας κος Σαράντος Καργάκος. Η ομιλία του θα έχει θέμα: "Προσφυγιά, από το δράμα, στο θαύμα". Σκοπός της συζήτησης θα είναι να διερευνήσει τις πτυχές της ιστορίας που οδήγησαν από το Έπος στην Τραγωδία για να διαφωτίσει το κοινό του Ωρωπού σε μια εποχή που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τις συνέπειες του 1922.

Ωστόσο, ο ομιλητής, φύσει αισιόδοξος, θέλει να αποδώσει ένα θετικό μήνυμα για την ανασύσταση της χώρας και για αυτό θα ασχοληθεί με το θαύμα των προσφύγων, οι οποίοι από τον ξεριζωμό και την εθνοκάθαρση έχτισαν από την αρχή μια νέα ζωή και διακρίθηκαν στην νέα τους πατρίδα.

Επειδή έχει σταματήσει να μας ενδιαφέρει το μέγεθος της προσέλευσης, επιμένουμε στην ποιότητα και στο επίπεδο των καλεσμένων. Θέλουμε όσοι έρχονται κοντά μας να το κάνουν από ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτό που προσφέρουμε. Έτσι, όσοι θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας (info@koinonoropion.gr, 6944 696 729) και να προσκαλέσετε και άλλους, φίλους και γνωστούς, που θα τους ενδιαφέρει το θέμα μας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού (Επαγγελματικό Λύκειο - ΕΠΑΛ Ωρωπού, στην παραλία Μαρκοπούλου), την Τρίτη 18/9/2012 στις 19:00.

Σας ευχαριστώ για που διαβάσατε το μήνυμα μας κι ευελπιστώ ότι θα συναντηθούμε στις 18 του μηνός.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γραμμένος
"Κοινόν Ωρωπίων"
www.koinonoropion.org


Το ενημερωτικό spot για την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου