Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Προβλήματα από την απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

Η Γερμανία ίσως χρειαστεί να επιβραδύνει τη σχεδιαζόμενη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια, τόνισε ο Γερμανός υπουργός περιβάλλοντος Peter Altmaier, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με το κόστος της απόσυρσης από την πυρηνική ενέργεια.

Ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ο φόβος αύξησης των λογαριασμών ενέργειας στη Γερμανία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για την Angela Merkel, που έχει φιλόδοξους στόχους για την αντικατάσταση της ατομικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γερμανία καταγράφει ήδη μια ταχεία επέκταση στα ηλιακά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες. Με περίπου το 25% της γερμανικής ενέργειας να προέρχεται από πράσινες πηγές, οι αναλυτές λένε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 35% μέχρι το 2020.

«Εάν κρατήσουμε τον τωρινό ρυθμό, σύντομα θα έχουμε πλεόνασμα ενέργειας που θα χρειαστεί να μειωθεί», είπε ο Altmaier στους Financial Times Deutschland χθες (28 Αυγούστου). «Αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Ο Γερμανός τόνισε ότι η ταχεία και ακριβή επέκταση της πράσινης ενέργειας προκαλεί υψηλό κόστος για τους καταναλωτές, που καταλήγουν να πληρώνουν τουλάχιστον μέρος του λογαριασμού. «Αυτά τα κόστη μπορούν να αποφευχθούν με καλό σχεδιασμό».

Το γερμανικό τμήμα του σουηδικού ομίλου ενέργειας Vattenfall είπε τη Δευτέρα ότι οι καταναλωτές ίσως καταλήξουν να πληρώσουν μέχρι και 30% περισσότερα μέχρι το 2020 για τη μετάβαση από την πυρηνική ενέργεια, που θα κοστίσει περίπου 150δις € σε επενδύσεις.

«Απαράδεκτα» σχόλια
Το κορυφαίο στέλεχος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ulrich Kelber, επέκρινε τα σχόλια του Altmaier λέγοντας: «Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιβραδυνθεί η επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Kelber είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρισμού που θα βοηθούσε την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που θεωρείται σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου