Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Στη βάσανο της γραφειοκρατίας «ξανακαίγονται» οι ζημιωθέντες από τις πυρκαγιές στο Δήμο Λαυρεωτικής!

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 210-8542813
Αθήνα, 27-08-2012

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 82/12-07-12) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανακήρυξη του Δήμου
Λαυρεωτικής ως πυρόπληκτου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης, μας απάντησε ότι «Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του Υπουργείου είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια μετά από πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις. Για την ένταξη των περιοχών στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου απαιτείται αρχικά η υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα ή την Περιφέρεια με συγκεντρωτικό πίνακα των πορισμάτων των αυτοψιών στην πληγείσα περιοχή, καθώς και ονομαστική κατάσταση των κατοίκων των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές. Σχετικά με την πυρκαγιά σε περιοχές του Δήμου Λαυρεωτικής στις 24.07.2012 η ΥΑΣ έλαβε το εν λόγω αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών του Δήμου Σαρωνικού, στο οποίο αναφέρονται οι ζημιές που υπέστησαν κτίρια από την πρόσφατη πυρκαγιά και εξετάζει την δυνατότητα οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές». Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μας απάντησε ότι «Οι ζημιές που προξενήθηκαν από την πυρκαγιά της 16ης Ιουνίου 2012 σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Δήμων Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Αγ. Κωνσταντίνος) και Σαρωνικού (Π. Φωκαία) του Νομού Αττικής και αφορούν έκταση 20000 στρεμμάτων περίπου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, εντάσσονται σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών ενισχύσεων, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του επόμενου έτους και, μετά την έγκρισή του, οι ενισχύσεις καταβάλλονται στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς εντός του 2013. Από την παραπάνω πυρκαγιά έχουν αναφερθεί ο ακόλουθες ζημιές: α. Φυτικό Κεφάλαιο Ελαιόδεντρα: Υποβλήθηκαν 130 δηλώσεις και οι εκτιμήσεις της ζημιάς θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη με την έκπτυξη των οφθαλμών, β. Ζωικό κεφάλαιο Μελισοσμήνη: Υποβλήθηκαν 7 δηλώσεις και το έργο των εξατομικεύσεων ολοκληρώθηκε, γ. Πάγια Κεφάλαιο Ποιμνιοστάσια και αρδευτικά συστήματα: Υποβλήθηκαν 8 δηλώσεις και το έργο των εξατομικεύσεων ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και συγκεκριμένα στον Άξονα «Βελτίωση του Περιβάλλοντος της Υπαίθρου» (Άξονας 2), Μέτρο 226 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης», εφαρμόζεται η Δράση 2 «Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για αποφυγή των επιπτώσεων των πλημμυρών». Φορέας εφαρμογής του Μέτρου είναι η Δ/νση Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου ΠΕΚΑ. Δυνητικοί δικαιούχοι του έργου είναι τα Δασαρχεία των Νομών, οι Δ/νσεις Δασών των Νομών και οι ΟΤΑ».
Κατόπιν των απαντήσεων των Υπουργών διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά την δαιδαλώδη και αντιπαραγωγική γραφειοκρατία που ταλανίζει το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες. Πέντε Υπουργεία, ΟΤΑ, Περιφέρεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, αναρίθμητες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις, ειδικές και γενικές γραμματείες, μέσα από άγνωστο αριθμό κωδικών, δράσεων, προϋποθέσεων και προγραμμάτων για την αυτονόητη αποζημίωση των ζημιωθέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά της 16ης Ιουνίου 2012 και αντίστοιχες προφανώς διαδικασίες για τις καταστροφές που προκάλεσε η δεύτερη πυρκαγιά που έπληξε τον Δήμο Λαυρεωτικής (Κερατέα) στις 19 Ιουλίου του 2012. Η απίστευτη διασπορά αρμοδιοτήτων αποδεικνύει δυστυχώς την ανορθολογική διάρθρωση του ελληνικού κράτους, την αντιπαραγωγική πολυνομία και το χάος που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε συμπολίτης μας που είχε την ατυχία να πληγεί από τις πυρκαγιές στη χώρα μας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος και αν χρειαστεί θα επανέλθει προκειμένου να επισπευστούν οι όλες διαδικασίες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Παράλληλα θα εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς την επεξεργασία σχεδίου πρότασης που θα απλοποιεί τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου οι ζημιωθέντες από τις συχνές πυρκαγιές στη χώρα μας να μην «καίγονται» και δεύτερη φορά (στην περίπτωση της Κερατέας τρίτη) από την ελληνική γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου