Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το πρώτο έργο θαλάσσιας ενέργειας στην Ελλάδα

Αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλε τον Ιούνιο η εταιρεία Renes Development.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι και στο εξωτερικό η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ο σταθμός, ισχύος 2 MW, θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου, περιοχή που επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων ρευμάτων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί σημαντικά από την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό καθεστώς για την παραγωγή ενέργειας από υποθαλάσσια ρεύματα, οπότε το έργο υπάγεται στο Νόμο 3851 και την ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ η ταρίφα που θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα είναι αυτή που αφορά τις λοιπές ΑΠΕ.

Η Renes πάντως τονίζει ότι θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με ίδια μέσα και αν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, τότε το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου