Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΕΟΠΥΥ: Χωρίς γιατρούς από τις 3 Σεπτεμβρίου

giatros 3
Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η παρεχόμενη από τον ΕΟΠΥΥ περίθαλψη.
Έπειτα από τους φαρμακοποιούς, οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναστέλλουν από τις
3 Σεπτεμβρίου την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, αλλά και την επίσκεψη στο γιατρό. (Πηγή: iatronet.gr, 27.7.2012)
Στην πράξη, πάντως, ακόμη και σήμερα πολλοί από τους "συμβεβλημένους" γιατρούς ζητούν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους.
Μένει, επίσης, να διαπιστωθεί πόσοι από τους γιατρούς θα πειθαρχήσουν στην προτροπή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) για αναστολή της πίστωσης.

Ανοχή

Το προεδρείο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι γιατροί από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 "μαύρη τρύπα" 1,5 δισ. ευρώ, με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.
Επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης επιδότησης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.
Ήδη ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει άτοκα τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο έτη!

Συμφωνία

Οι ιατροί - σημειώνει η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ - αποφασίζουν να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο καθηλωμένο επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων.
Η αλήθεια για τις πληρωμές των ιατρών είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες, για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες και αυτά όχι σε όλους τους ιατρούς, εκτός του ότι οφείλονται από το κράτος, όλα τα χρέη των παρελθόντων ετών.

Στην ανακοίνωσή τους, οι γιατροί τονίζουν τα εξής:
'Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί να εξηγήσει στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους, με συναινετικό πνεύμα, την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και μέσα από διάλογο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, επιχειρεί με δηλώσεις κενές περιεχομένου να μεταθέσει χρονικά τις λύσεις και να συνεχίσει την τακτική των ατέλειωτων χρεών προς όλους τους παρόχους Υγείας. Χαρακτηριστικές είναι πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο:
"Όποιος θέλει, συμβάλλεται με τον Οργανισμό. Όποιος θέλει, μπορεί αύριο να κάνει αίτηση να διακόψει την σύμβαση. Όποιος δεν  έρθει, σημαίνει ότι αποδέχεται την δυσκολία εξόφλησης των τιμολογίων'.

Ασφαλισμένοι

Απευθυνόμενοι στους ασφαλισμένους, οι γιατροί ζητούν τη συμπαράσταση και αρωγή τους, καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων.
Ζητούν, επίσης, την παρέμβαση των συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων των χρηστών Υγείας (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ) και των λοιπών ιατρικών φορέων, καθώς η υπόθεση της υγείας είναι μία υπόθεση όλων μας:
"Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της Υγείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου